Dags för byggrapport igen.
Fönster, altandörr och MASSOR med virke har kommit – på måndag kommer snickarna!
Men innan dess är det rivning och byggställningsbygge som står på schemat.
Lite historik
Vårt hus står det så här om i Sveriges bebyggelse från 1947
Möcklö 3:7 Annedal
Postadr. Ramdala
Areal Total 2.8 ha därav 2 åker, 0.8 hagmark
Tax.v. jordbr.v. 4.400
Jordart: Mullrik morän ("jättermylla") på moränmo.
Manbyggn uppf. 1919, trä, av nuv. äg.
1 vån, 1 läg, 2 rum, 1 kök.
Ekonomibyggn: Ladug. uppf. 1924, trä, 2 kor, 1-2 svin
Nuv. äg. övertog gården 1917 efter sin fader, som innehaft den sedan 1895.
Äg. Lantbr. Adolf Pettersson f.1883, son till Petter Johan Månsson o. Anna Maria Håkansson, gift med Amalia Persson f.1891, dotter till Per Andersson o Emma Pettersson. Barn: Gunnar f.1918
Gunnar bodde där när Magnus var liten (magnus är uppvuxen på granntomten), och när Gunnar dog köpte Magnus föräldrar hus och en rätt stor tomtbit. Den gamla ladan stod fortfarande kvar då. Den var i så dåligt skick, så den revs senare. Utbyggnaden var också i uselt skick, golvet upprötet och Gunnar hade bara stängt dörren dit. Den revs därför och byggdes upp från grunden igen. Detta i slutet på 80-talet om jag inte minns berättelserna fel.
Huset hyrdes ut till sommargäster innan Magnus började först hyra huset och sedan köpte loss det av föräldrarna. Svärmor finns kvar på tomten i det renoverade hönshuset – hennes kolonistuga sedan hon flyttade till stan.
På bilder från utbyggnadsrenoveringen är huset ljust (gult eller gråvitt?), men i Sveriges bebyggelse är det mörkt (troligen rödmålat). När Magnus började riva panelen av gavlarna nu hittade vi mycket mer historik:
Under fattigmanspanelen (masonit med läkt) fanns en ljusgul panel, som visar tydliga spår av snickarglädje i paneltopparna. Det var f.ö. snickarglädje på vindskivorna i Sveriges bebyggelse-boken också (och samma dörr som vi fortfarande har – noll isolerad).
Under den gula panelen är det lite papp av något slag, och sedan är det husmosse-fodrat timmer.
På knutarna är timret märkt med siffror, så vi gissar att den är flyttad från en annan plats och upptimrad på den plats den står nu.
Rivning
Takpannorna är avplockade och staplade. Här ska sparas allt som går att spara – Magnus HAR gårdfarihandlare och lumpsamlare i släkten! Det finns i blodet liksom. Är det inte trasigt sparar man det – och kanske om det är lite trasigt också, för det går kanske att laga den dag man behöver det…. =OD
Svallet är bortbrutet och vindsgavlarna nerplockade. Takstolarna på halva huset är avsågade också. Mysiga stockar.
Sedan kom så klart – ja gissa – REGNET!!! Det har varit total torka i 2-3 veckor, men plockar man av taket på ett hus – då ska det så klart regna. Så vi fick fippla på presenningarna igen (hade på inatt för säkerhets skull också).
Det är lite sorgligt att se kåken nu, i det här skicket. Men jag tröstar mej med att det kommer att bli jättefint sen! Och stort! Och vi vill gärna behålla timmerstommen så mycket vi kan! Vi pratar till och med om att ha den synlig, ev. vitmålad på något sätt, i hallen direkt när man kommer in (dvs ungefär där stegen står nu).
Men jisses, vad SPÄNNANDE! Värsta arkeologin fast i ett kvarstående hus! 😀
Det verkar ju bli jättefint – och vad ni JOBBAR! O_O
Så otroligt roligt att få följa ert bygge Sara!
Är helt övertygad om att ni kommer att få det helt underbart sen när det väl är klart!
Det händer grejjor hela tiden!! Vad roligt!
(fast mindre skoj med regnet förståss)
Vad kul att veta så mycket historia om huset man bor i.
Wow! Nu börjar det ju verkligen ta form! Kul att få läsa och se vad som händer. 🙂
Åh så spännande att läsa! Fortsätt fortsätt!!! *kramar*