Efter att ha diskuterat "blomvattning" med Virre började vi prata krukväxter. Eftersom jag är kass på tamblommor (men desto bättre på vilda blommor och så kallat ogräs) for forskaren i mej, och jag har letat upp många av våra krukväxter på nätet. Vi har väldigt väldigt många "anspråkslösa" som helst ska glömmas bort att vattnas. Vad säger det om oss? *fniss* Fast vi har många söder- och västerfönster i steksol, så det krävs "ökenväxter" oavsett hur våra vattningsrutiner sköts.
Här kommer iallafall en lista för skojs skull. Bilder lånade från Tibidao – blomstergrossisten (om inget annat anges) som hade många av våra knasblommor i sortimentet.
Aloe Aristata
Tacksam liten sak, som "får barn" bredvid sej i krukan. Vi har 2 krukor med såna – snart dags att planera om och dela igen. Söt och trevlig. När jag bläddrar vidare kan det vara en
Haworthia fasciata också… Vet inte riktigt vad som skiljer dom åt. Jag tror mer på aloen, för det är inte så tydliga ränder…
Aloe mitriformis
Mycket lättskött – käkar upp all jord i krukan på nolltid och blir då rödaktig när den får näringsbrist (*rodnar*). Den skulle växa oss ur huset om jag inte smygkastade en hel del när jag planterade om (Magnus gillar inte när jag slänger blommor).
bild Beauty center
Aloe vera
Jag har även en äkta Aloe vera, som jag är jätteglad för. Tyvärr har en liten kattunge hängt på spetsarna så den är lite tilltufsad (den är ställd utom räckhåll för henne nu). Jag hoppas den ska repa sej.
Crassula ovata – pengaträd
Odödlig sak. Kan också delas och sättas nya små plantor när och hur man vill. Bara ta en av de avkalvade kvistarna (de kamikazar av nya skott ibland) och stick ner i jorden i en kruka, så blir det en ny. Vi har en som är jättefin – gammal och snyggt trädgrenig (och 70-elva mindre varianter – även dessa smygkastas och saneras rätt mycket vid omplanteringsdags).
Crassula rupestris
Denna har jag "knyckt" en arm i något väntrum och petat ner i en kruka hemma. Trodde den skulle vara lättodlad, med tanke på att den var tjockbladig. Den lever, men på 2-3 år har den inte växt en millimeter känns det som… Funderar på att sätta den i en mindre kruka och se om den trivs bättre då – den kanske känner sej ensam i den krukan den växer i nu…)
Foto: Kunskapsprojekt Linné
Euphorbia leuconeura – kameuphorbia "Skvätt-iväg"
Denna finns i dagsläget bara ett exemplar av – jag kastade mitt stora förvuxna exemplar när jag flyttade hit. Den lilla vi har nu för en tynande tillvaro, men lever iallafall. Jag har av någon anledning alltid kallat denna för "banankaktus" – fast jag vet att den inte har något alls med bananer eller kaktusar att göra.
Pachipodium Saundersii (eller möjligen Euphorbia bubalina)
…har vi ett stort exemplar av. En klumpstam som grenar ut sej. Vit växtsaft och "bladiga" men blanka blad. Får följa upp det här inlägget med autentiska bilder från hushållet… =OD
Foto Desert tropicals
Euphorbia milli – Kristi törnekrona
Vår mysigaste krukväxt. Mycket bra söderlägesväxt. Blommar hela året med små röda blommor! Jag var så avundsjuk på Magnus röda gulliga blomma att jag köpte en egen medan vi var särbos. Min var vit-lätt rosa. Den dog på 2 månader – troligen vattnade jag sönder den.
Sedan har vi en fikus (tror vanlig benjamin) med "klumpstam". Hittar ingen bild på den. Den har Greta också snart slaktat färdigt. Den har inte riktigt tålt stöket och omkringflyttandet – som benjaminar brukar vara känsliga för – så den har alldeles för få blad för vad den ska ha.
Schlumbergera – novemberkaktus?
Vi har en november eller jul eller påsk eller någon slags bladkaktus. Jag vet inte skillnaden på dom. Vår är rosa och har precis gått i blom efter sommarens torka och höstens vattnings-rutinstart. Underbara blommor!
Div orchidéer
Vi har diverse orchidéer också – de flesta Phalanopsis tror jag. Blommar tacksamt med jämna mellanrum. Klarar både "magnus-vattning" (ösa på mängder en gång i kvartalet typ) och orchidévattning ("nu kommer regnet"-avspolning i vasken) som de får av mej ibland. Oftast duttar man bara förbi som vanligt med vattenkannan. Var på skötselföredrag en gång och fick lära mej att dessa ska man känna på krukan (som helst ska vara ljusinsläppande). Känns den tung, dvs komposten är våt, behövs inte vattnas. Annars blöter man igenom komposten så krukan känns tung igen – spola under kranen eller doppa i en hink (=omständigare). Komposten är f.ö. inget som behövs "förnyas" – bara fyllas på. Det är ingen näring i den, så som i jord, utan enda syftet är att hålla fuktig miljö runt orchisens luftrötter.
På tillfälliga besök har vi även kalanchoer (våreld/höstglöd), men jag brukar försöka ta död på dom, för jag tycker de är ganska tråkiga ganska direkt… Särskilt de som skjuter iväg långa stänglar, eller när de stora köttiga bladen vissnat och det bara är småfnörvel i krukan och risiga utblommade blomknippen… Säkert lättskötta egentligen, men jag idds inte. Vi saknar helt ampelliljor – ett aktivt val, trots lättskötthet. Katter lär gilla och kunna äta ampelliljor, men jag vill inte ha krukväxtkäkande katter – de kan äta gräs ute. Och ampelliljor är så trååååkiga…
Epipremnum aureum – Gullranka
Min gamla fina gullranka har precis hittat komposten. Den har varit stor och frodig med låååånga bladiga slingor. Men den hamnade på undantag i tvättstugan pga platsbrist och tvärdog i somras pga total avsaknad av skötsel. Det var med visst vemod jag skickade den på komposthögen. Köpte en ny fräsch som börjat sitt liv i mitt nya fina badrum.
Ormbunke
Gullrankan har sällskap av en ormbunke, som jag hört ska trivas på badrum. De ska visst vara lite mer svårskötta, så vi får se om den överlever veckovattning och ångbad.
Sedan har vi en skummis som jag inte lyckats hitta på nätet (vet inte vad jag letar efter). Det är en "klumprot" ungefär som en "lök" (fast det är ingen lök). Bladen kommer ut motsatta och är stora, breda, avrundade tungor – inte långa Hela växten är väldigt kompakt. Den blommar cirka en gång om året om man har tur, och då är det en vit tofs med en massa ståndare med gula knappar på ytterst. När bladen vissnar torkar de till ett brunt torrt "nät", som man kan "skala loss" från rotklumpen – annars är själva bladen väldigt köttiga. Någon som vet vad det är för blomma? Bild kan fixas…
Vilket trevligt och inspirerande inlägg! 🙂