Gott nytt år på er aliihop!
Under jul och nyårshelgen brukar jag försöka unna mej en lite mer intensiv period med släktforskning. Det är så sällan jag tar mej den tiden annars. Ramlade av en slump på en ny tjänst som är helt underbar! Arkiv Digital hade gratis provperiod mellan jul och nyår och nu har jag löst ett månadsabonnemang för att kunna köra på ett tag till. Väldigt prisvärd tjänst!
Jag brukar köra fast i några gamla råddiga arkiv, och hamnar alltid där igen och igen, oftast i Oderljunga. Den här gången slumpade det sej att jag började kika på mina närkingska anor, och hittade då väldigt dålig dokumentation på den sidan och vidare nere i Väsby, dit min ana flyttade. Antagligen har jag stressforskat innan ett Genline-abonnemang gått ut, eller för dom äldre grejerna haft mikrokort hemma som skullat skickas tillbaka, och handanteckningarna har aldrig blivit införda i databasen. Bara lite snabba datum, utan källor eller detaljer. Slarv-slarv som man tänker att man ska "fixa sen".
Jag har under min släktforskningskarriär dokumenterat mina kyrkbokskällor på olika sätt. Här visar jag exempel på en sida som funnits dokumenterad i alla varianter! Det ger såklart bara en fingervisning av hur tydliga och korrekta de olika dokumenteringarna är så här med uppladdade krympta bilder. Som ni förstår älskar jag teknikutvecklingen som sker inom släktforskningen!!
Skrivit av tolkningar i kollegieblock
Arkiveringsmässigt bra, även om jag oftast använt kulspetspenna, men det hoppar inte in i datorn själv. Man skriver av fel oftare än man tror. Papper kan brinna upp – datorn har jag massor med backuper på vid det här laget, så det mesta finns sparat i många olika versioner.
Plåtat av mikrokortsläsarens skärm
Blandad kvalitet, har varit en hel del photoshoppande för att få bilderna så läsliga som de var i verkligheten
Skrivit in i FileMaker-databas
Svårjobbad, men har funkat i perioder, och är bra att ha nu när jag ska försöka få bättre källbilder till det gamla jag forskade. Sökbar på namn-nivå, vilket är ett stort plus. Uppdateras inte längre, men kan kanske tas till heder igen om jag kommer på ett sätt att göra den mer lättjobbad! Innehållet kan jag layouta så att det ser ut precis hur jag vill – den här versionen är väl 10 år gammal, och gjord för att funka bra på iBooken när man var på landsarkivet och snabbt ville få in uppgifterna, eller satt hemma vid mikroläsaren. Databasen innehåller en post per intressant kyrkbokssida eller ibland när det gäller dödböcker fritext på alla i en volym.
Skärmdumpat från Genline
Genline har scannat mormonernas gamla mikrofilmer, och "duplicerat deras misstag", så kvalitén är väldigt blandad. De har inget bra sätt att ta skärmdumpar så att man får med arkivinfon ordentligt i bilden heller, så det är ofta en massa "dödyta" på skärmdumparna. Att sitta och själv lägga till arkivinfon under tiden som man betar sej igenom böckerna är inte effektivt alls – man skippar lätt såna moment! PC-versionen av deras läsare är något snyggare och mer lätthanterlig, men där får man inte filer av skärmdumparna direkt, utan det blir ett moment till att klistra in och spara ner varje bild – inte aktuellt alls.
Skärmdumpat från Arkiv Digital
De plåtar originalböckerna i landsarkiven och har hög kvalitet. Gamla fuktfläckar som är kolsvarta på mikrofilmerna, svag blyertsskrift m.m. är plötsligt "borta" och tidigare svårlästa sidor kan tydas i ett nafs. Så nära primärkällan man kan komma utan att stå med boken i näven själv! Det finns såklart felkällor även här, med tanke på det stora material som ska sorteras in och märkas upp rätt. Den lilla fliken uppe till vänster på bilden är värd hela abonnemangskostnaden! Där står arkivinfon, klart och tydligt! Väsby AI:7 s.85.
Nu dubbelkör jag så att jag döper bilderna till vasbyAI-7s85.png också så att jag enkelt hittar dom i sina respektive församlingsmappar när jag behöver kolla saker. Jag tar oftas en hela uppslaget-dump och en mer inzoomad om uppslaget inte är tydligt nog. Det händer ju att man plötsligt hittar en gammal svärmor nere i någon kant, som man missat tidigare! Eller att bröder bor i granngårdar med sina familjer. Då är det bra att ha det redan på hårddisken sparat – så kanske man slipper göra ännu en källsökning. =OD
Om man jämför Genline och ArkivDigital får Genline såklart plus för att de är i stort sett kompletta nu + att de påbörjat mastodontarbetet med att lägga in register på gårdar, byar m.m så det är sökbart med deras GIDX-tjänst. ArkivDigital finns inte för alla län än, men de jobbar på och digitaltekniken utvecklas fortfarande med stormsteg, så kvalitén på nyproducerat blir bara bättre och bättre. Än så länge kompletterar de varandra bra, men Genline får nog kolla både en och två gånger över axeln innan de blir omsprungna!
Här är en närdetaljbild på sidan jag visat i det här inlägget.
Johan och Catharina är min morfars farmor Erica Charlottas föräldrar. Med står även en gammal änka som heter Anna, Ericas storasyster Johanna och två pigor som jag inte har någon anknytning till.
Catharina är född uppe i Närke i församlingen Snavlunda, i en "saltpetter"-sjudarsläkt med namnet Skyberg med lite olika stavningar. Hennes patronym är Ersdotter, men hon står ofta som Schyberg i böckerna i Väsby. På sin ålders höst är hon inhyseänka och står beskriven både som fattig och blind. Hon dör 26 november 1854 i Väsby.
Dottern Erica Charlotta är en av få anor jag inte vet slutödet för. Hon emigrerade till Amerika 21 augusti 1888 enligt Väsbys husförhörslängd, ihop med yngste sonen Carl Bernhard. På Ellis Island finns ett skepp som gick från Liverpool 21 sept 1897, dvs 9 år senare. Där finns följande:
Charlotta Jonsson 62 årig änka, last res. Höganäs, dest Kane, PA till daugther M. Petersen
Carl Jonsson, 14, labourer, last res. Höganäs, dest. Kane PA till sister M. Petersen
Ida Jonsson 30, Cook, last res. Höganäs, har tidigare varit i New York 1892-97, och åker nu tillbaka till New York.
Tipset om denna resa har min morbror Rune fått från en i Kullabygdens SF, som har mycket information om Ida i syskonskaran, bl.a. var hon dog. Det verkar konstigt att det tog 9 år för Carl och Erica Charlotta att komma iväg, dessutom med utresa från Göteborg. Carl är 10 år för ung och Charlotta 5 år för ung. Men man fuskade kanske till sej någon bra ålder i samband med emigrationen… Det finns ingen syster som börjar på M i syskonskaran, men man kan ha hört fel och de uppgett Emma, eller så är det makens namn som anges. Eller så är det inte våra folk alls. Vissa gåtor får man aldrig svar på? Eller…? Det är det som gör forskningen så rolig!
Inatt vid ett-tiden gav jag upp mina försök att hitta dödsnoteringen på Anders Hansson i Lerberget. Han lever i AI:2 för 1809-1810, men i samma boks sidor för 1811 finns han inte med, och hustrun Elna, som då står angiven som änka, och dottern Hanna dör med ett par dagars mellanrum i rödsot 1811. De står med på hushålets plats på 1811-sidorna och är överstrukna – av Anders syns inget spår. Jag har lusläst dödboken tillbaka till 1794 utan att hitta Anders själv. Jag har även kollat grannförsamlingarna Jonstorp, Brunnby och Viken ifall han skrivits in i fel bok på samma "pastors", men han är bara försvunnen från ett år till nästa. Så han kommer inte att få mer exakt dödsdatum än ABT 1810 (ungefär 1810) i min databas.
God fortsättning!
Skulle också vilja prova på släktforskning men vet inte om jag vågar….Vem vet vad man kan hitta???
Kram Cissi
det är inte utan att en annan blir lite sugen på släktforskning.. min mormors sida är vad jag vet helt outforskad.. men jag har ingen aning om när och hur och var man börjar lixom.. (och ej heller tid med ännu ett projekt) 😉
Släktforskning är skoj, har en avlägsen släkting som håller på med det där, och det man vet hittills är att jag har lite lite vallon-blod i mig =)
Du är så flitig och duktig och har bra koll på hur du ska hitta saker.
Tack för att du påminnde mig om att ändra i mina inställningar på bloggen.
Kram
Funderade på… Har du kollat upp Social Security Index? Ifall de sökt, och fått, något sådant? Jag hittade ett par utvandrade släktingar så. På nå'n websida "over there" – för 10 år se'n… :-/