Jag är så glad att jag lyckats hitta ett hyfsat fungerande koncept för min personlighet när det gäller trädgårdsskötsel! Krukor, odlingslådor och en liiiten rabatt verkar än så länge vara grejen. Och lättskötta växter som överlever mina spontana skötselförsök (vadå vattna dagligen? Vadå näring?).
Så här har min perennrabbat sett ut i år. Ljuvliga stora tulpaner kom från mina lökar som jag satte i höstas och nu har även fingerörten jag ”fått tillbaka” (ättling från en jag hade på balkongen på Marieberg, som fick flytta till Möcklö när jag flyttade till Carlandravägen utan balkong) börjat blomma. Allium-bollarna är fullt utslagna idag, vilket dom inte hunnit göra på bilden. Än så länge klarar jag skötseln av rabatten med barkmull och lite lukning och TÄTT med växter!
Här är ett av årets nya projekt – min lavendelhäck. På södersidan utanför badrumsfönstret är det så väldränerat att den torra våren torkat ut gräsmattan rejält en bra bit ut från huset. Jag har drömt om att ha lavendel längs södervägen ett par år nu, men i år fick jag en idé på en odlingslådevariant att sätta dom i (eftersom vi varken vill eller kan ha rabatter intill huset pga dräneringen). Och jag är så glad och tacksam över att min underbare man hjälper mig genomföra mina små tok-projekt även om det finns 100 andra saker att göra som kanske egentligen är viktigare!
Jag har sörjt att vi inte kunde ha något av gamm-stugans timmerväggar synligt någonstans och gått och tittat lystet på de stockar som sågats bort, bl.a. när vi öppnade upp för fönster och altandörr på södersidan, som legat i en vedhög. En idé till utsmyckad odlingslåda föddes, och när jag kom på att man kunde köpa pallkragar och klyva på mitten så det blev mer långsmala lådor insåg jag att projektet var ganska snabbgenomfört. Jag hoppades till och med ett svagt ögonblick att jag kanske skulle kunna fixa till lådorna själv. Men det var lite får många moment som involverade sågar och skruvdragare för att jag skulle våga mej på det – och maken gör ju sånt på ett litet kick (tog det en timme inkl. byte av den upprötna stocken som inte funkade?).
Vi behöll detaljer som visar att stockarna använts till stugbygge, och har bl.a. stocknumrering synlig i kanten på ena boxen – vi tror ursprungsstugan varit flyttad hit… Därför blev det också ett mellanrum mellan boxarna som jag funderar på att ställa ett krukträd e.d. i. Kanske en uppstammad lavendel?
Lådorna ska falurödstrykas och jag tänkte spraymåla metalldelarna med matt-svart färg. Väntar bara på ett annat projekt som nog också ska falurödas när det är klart.
Här är helgformen på min näckrosdamm. Den regnlösa våren har gjort att tunnan läckt väldigt mycket i överkanten och varit svår att hålla fylld, men det har rättat till sig direkt nu när regnet dök upp. Näckrosorna övervintrade i en täckt balja i källaren och var på väg att krypa upp och ut själv när vi hämtade upp dom i april strax innan det var helt frostfritt. Nån frostnatt tänkte jag de kunde klara om det skulle vara så, och det har dom gjort. Håll nu tummarna att vi får många fina blommor i år som klarar väder och vind!
Jag har även i år köpt lite blandade växter till mina krukor och lådor på altanen. I år blev det en trapp-stilleben-variant med en ”spaljé” bakom som kanske ska få jobba lite senare. Det är en del av träförpackningen till vår nya toastol som jag sa till maken att han kunde ställa på altanen (jo, han himlade med ögonen, men lydde…). Jag gillar ruffiga bruks-träprylar som ni märker! Fisklådan fick vi julmat i från Sturkö rökeri av makens jobb i julas. Tänkte den kunde bli söt med små krukväxter av något slag, men glömmer alltid köpa såna… Typ ett flak lobelia eller marguriter eller något… Ufo-lampan köpte jag billigt på IKEA i Helsingborg. I love solcell!
Tyvärr plockade jag ihop två påsar blommor vid Brofästet där jag inte fick med namnskyltar, så jag vet inte vad jag köpt förutom Chokladblomman som jag gillade skarpt ifjol. Tror dom dekorativa mörka bladen med illgrön kant hette något med choklad också… Sommarljus kan den rosa stängeln uppe till vänster ha hetat… Kisses and ice tror jag dom små ”lejongapiga” nere till höger hette och petuniorna till vänster Something Picasso. Det var nästan alla… Får åka förbi med ett block och anteckna nästagång jag kör förbi om de har kvar dom…
Fjolårets humlelkruka har fått en ny humle i år. Den gula överlevde inte vintern och var dessutom ganska klenväxande. Så jag tog en vanlig grön i år och hoppas på frodig grönska snart. Det såg så tomt ut i krukan att jag planterade krasse (tror jag dom heter?) också i framkanten, och jag tror att dom kanske kan få för sig att klättra lite på IKEA-spaljén Socker. Fågelholken har stått omålad på mitt kontor i en evighet, men nu fick jag för mig att måla upp den och pynta med den. Den är ganska skrymmande, så den passade bara i denna stora krukan ihop med en olje-fackla. Parasollfoten har f.ö. ÄNTLIGEN fått sej en vagn så vi kan flytta parasollen dit den behövs utan att knäcka ryggen!
Jag har fått färdigt en ny altan utanför mitt kontor. Vi brukade sitta på gräsplanen här när vi hade sommarkalas, eftersom syrenbusken utanför husentrén brukade ge lä alltid när det blåste. Därför planerade vi en altan här. Det var egentligen innan vi blev frälsta av partytält för sommarkalasen, men det är ändå skönt med en sittplats till i lite väderskydd. Jag fick den fina zinkbaljan av sötaste Johanna till mitt bröllop och har längtat efter att använda den, men regntunneplatserna har varit fulla med annat. Jag blev lite dammfrälst ifjol av mitt näckrosprojekt och när jag såg en balja med vattenväxter på trädgårdsmässan på Vämö häromhelgen visste jag direkt att så ville jag ha det, och jag ville ha det på min nya altan!
För att det inte skulle bli för kalt har jag planterat lite växter runt baljan också. Det började med krukor, men i helgen köpte jag en murbruksbalja istället och har två sorters gräs (pampasgräs och darrgräs) i ihop med en funkia. Pampasgräset torkade och blåste sönder den korta stund det stod i krukan, men jag hoppas det repar sej igen snabbt. Har de verkligen ingen vind på Pampas??
Någon av alla mina inspirationstidningar berättade att det fanns en solcellsdriven fontänpump att köpa, och jag hade kollat återförsäljare som fanns i Helsingborgstrakten när vi åkte på Skånetur nu. Köpte pumpen Eurydike på Ödåkra Uteplantor – en helt UNDERBAR plantskola som jag skulle bott på och ruinerat mej på om jag haft den närmre!! Vilka miljöer och vilket sortiment!! Det var här jag hittade darrgräset också. Pumpen klarade jag av att montera ihop själv och den började spruta så fort jag kopplade sladden i solcellspanelen. Den behöver alltså sol för att porla och har inget laddningsbart batteri (som jag tror finns i de dyrare modellerna). Men man behöver väl inte ha en fontän stående och porla när det ändå inte är finväder? Vattenväxterna köpte jag på Blomsterlandet här i stan. Jag vet inte om jag behöver köpa fler, om jag gjorde något fel när jag bara sjösatte dom eller vad. För rosettblad-mojjarna vill bara tippa omkull och dom små flytbladisarna börjar se lite vesna ut… Det är bara vattenhyacinten som verkar trivas än så länge. Men så har det blåst konstant storm här sen de flyttade in… roligare kan man ju ha som vattenväxt kan jag tänka…
Jag återkommer med fler trädgårdsprojekt efter hand som de färdigställs eller dyker upp.
Du har ju fattat galoppen med trädgård! Lite avis både för ditt intresse och att du chansar. Jag har inget växtintresse över huvud taget, men jag kan tycka att trädgårdar är mysiga och att prunkande fönsterkarmar är fint