Tygisar igen!

Så här är läget i tvättstugan med tygblöjsförvaringen just nu. Nu har allt nytt och begagnat jag shoppat kommit hem + att jag fått lite från söta Malena. Dom svarta korgarna i backarna började jag förvara i, och tryckte bara ner dom i backarna för enkelhetens skull och för att ha färdiga fack…
Nu har jag ett rejält testlager (i lite olika storlekar också) med:

*Pocketblöjor
Dessa består av en blöjbyxa med fuktspärr utåt av PUL eller minky (laminerade tyger med en plastad insida) och ett torrskikt inåt i t.ex. fleece eller frotté. Det finns både naturmaterial som bambufrotté och polyestermaterial av olika slag, bl.a. sånt man har i hockeytröjor (tror det är det som heter coolmax e.d.).
I fickan stoppar man valfritt inlägg, ofta föjer inlägg med vid köp av pocketblöjor. Inlägget behövs alltså för att suga upp vätska, så man kan inte använda pocketblöjorna ”tomma”. Fördelen med pocket är att man separerar byxa och inlägg vid tvätt och det ger kortare torktid.
Denna sorten har jag flest av eftersom de verkar smidigast på alla sätt. Det som kan strula med denna typen är passformen om man har one-size-blöjor, som man justerar storleken med tryckknappar. Nyfödingar kan vara för pluttiga, så blöjan läcker i benhål m.m.
*Allt-i-ett blöjor
Dessa berättade jag om tidigare. Det har jag 11 stycken som ska funka till ca 6 kilo enligt lappen. Samma princip som pocket, men utan fickan. Istället är inlägget fastsytt i byxan. Jag har nog fått med någon begagnad variant också som är ”hybrid”, där det både finns ett fastsytt inlägg i och en ficka man kan lägga mer stoppning i om man vill. Ska ta längre tid på sig att torka, men är i gengäld klara direkt från torktumlaren/sträcket om man inte ska ha extra inlägg, rispapper e.d.
*Formsydda
Efter hand som jag läste i forumens tygblöjstrådar såg jag många många som rekommenderade formsydda varianter, särskilt till natten. Detta är ”riktiga” tygblöjor, gjorda av ”bara tyg”. Det kan vara flanell, jersey/collegetröjstyg e.d. utåt och är ofta någon typ av frotté in mot gumpen. Även dessa förekommer med fickor att stoppa extra inlägg i, och man kan lägga inlägg löst i om det inte finns ficka.
Dessa måste man ha en ytterbyxa på, eftersom där inte är någon fuktspärr ytterst.
*Vikblöjor (prefolds och inlägg)
Detta är bara tygstycken i olika storlekar som man antingen snibbviker på något sätt eller bara ”limpviker” och lägger i en ytterbyxa. Jag går inte in på detaljer – googla om ni vill veta mer. Jag har fått en hög ImseVimse i 80×80 och 85×85 att prova. Man kan även använda frottéhanddukar, kasserade flanell-lakan m.m. som vikblöjor, och IKEA har visst haft rutvävda tvättlappar som många använde. De har utgått ur sortimentet, men det har kommit en ny sort som jag väntar på rapporter om de funkar.
Prefolds är en variant på vikblöjor eller inlägg där flera lager tyg är ihopsydda, och man kan antingen vika till en blöja runt benen på bebisen, eller limpvika och använda som inlägg. Jag har sytt några prefolds av gamla kasserade t-shirts och tröjor – mest för skojs skull.
Inlägg har jag samlat på mej en uppsjö av olika material. Mikrofiber har jag flest av eftersom dessa följer med BumGeniousblöjorna m.m. Dessa ska man INTE ha direkt mot rumpan eftersom de torkar ut huden, utan de måste ligga i ficka.
*Ytterbyxor
Ytterbyxor och wraps finns antingen i PULtyg eller ylle. PUL-byxor kan användas ett par gånger innan de tvättas, men lär ha en tendens att ”lukta unket” ganska snart. Det kan räcka att skölja och vädra.
Ullbyxorna kan sys på samma sätt som dom formsydda med knappar och resår o.d. eller så är de stickade som man behandlar så att dom blir täta. Ullbyxor ska ”kissas in” och tovas mer och mer så de blir täta. Tack vare detta har jag föredragit att köpa dom begagnat, så dom förhoppningsvis är inkissade! Ullbyxorna luftas/torkas bara efter användning tills nästa gång och behöver bara tvättas om det blivit fläckar på dom + uppfräschning någon gång i månaden. Ull är ett fantastiskt material som både isolerar, luftar och håller torrt trots att det blir blött! Vi får se om vi klarar av att behandla dom på rätt sätt.

Den här bilden la jag upp på Facebook också. Det är några nya och några begagnade som kom med posten för ett tag sedan. Bl.a. massor med extra mikrofiber-inlägg, vilket man nog inte kan få för mycket av har jag fått en känsla av när jag läser. Jag hoppas Imses timglas-flanellinlägg ska komma till nytta också. De var med i inläggs-annonsen och jag tänkte att naturmaterialsbitar är nog altid praktiskt att ha i reserv om bebblan skulle reagera på fleece e.d. Fast man kanske måste ha ett torrskikt till ovanpå för flanell blir (=känns) väl blött? Å andra sidan är det nog det i vikblöjorna också, och dom har man rakt mot gumpen. Den rosa randiga är formsydd och under den ligger några olika begagnade pockets med olika innermaterial.
Nya: Jag köpte dels ett provpaket med 3 olika pocketblöjor (BG4, Mommy’s Touch och FuzziBunz), dels en FuzziBuns i småttingstorlek (FB finns både som one size och i storlekar) och en BG Flip med inlägg från Barnshop.se. Visst är det lite dyrare att köpa helt nya blöjor, men jag ville testa det också. Gillar att det finns provpaket!
Nu har jag sett om reklamationer på PUL-tyget på FBs nyare blöjor i ett av tygblöjsforumen, men jag hoppas jag slipper det. Det verkar vara allmänt problem med släppande laminatskikt i många olika sorters PUL-tyger just nu, så det har väl blivit något haveri i någon tygfabrik… Babylandblöjorna som säljs på Tradera och Blocket för fullt lär också ha kasst PUL-tyg i sig som släpper efter ett par tvättar…
Längst bak skymtar en zoo-mönstrad ”pail-liner”, alltså en PUL-påse att ha smutsiga blöjor i, i tvätthink. Jag fick tips om IKEAs Lättsam-serie att förvara smutsblöjor i på skötbordet. Hinken har ett fällock, men det är inte tättslutande. Det diskuteras hit och dit i forumen om med och utan tättslutande lock på förvaringen. Vi får helt enkelt prova oss fram till vad vi behöver, hur mycket vi tycker det luktar osv. PULpåsen tvättar man med blöjorna, man tömmer bara ut blöjorna i tvättmaskinen genom att vända påsen ut-å-in när man laddar maskinen. Separera inläggen från pocketblöjor m.m. görs innan man lägger blöjan i påsen/hinken (går att skaka ur om jag förstått det hela rätt, så man kladdar inte med smutsställena). Amningsbajs behövs inte sköljas av om man inte vill blaska med det. Senare bajs skakar man av i toastolen eller ev. duschar av i toastolen om det är kletigt. Är det mycket klet kan man fånga det i rispapper, som man både kan skölja och tvätta om man vill (men inte kasta i toastolen eftersom reningsverken inte blir glada för våtstarkt papper i sina system! – släng eller kompostera istället.)

Här är senaste hemkomsten med begagnat. Det är ullbyxor (stickade gröna) och ullwraps (turkosa), en orange PUL-byxa strl small och en söt formsydd med naturmaterial.

Samma pakethämtning, del 2. Längst bak formsydda i flanell och frotté med extra inlägg som säljaren skickade med snällt! Längst fram 3 st Alvehamns Minky-pocket som jag är lite kär i!

Mitt nya tygblöjsprojekt, nu när jag vet hur stor plats lagret tar ungefär, är att hitta lämplig förvaring till skötbordet som man kan rada upp färdigladdade blöjor i på hyllorna under bädden. Även om allt inte passar från början och kanske ska förvaras i back på annat ställe så länge, så kanske jag kompletteringshandlar sorterna vi trivs med direkt vi vet det och behöver samma plats ändå ungefär… Här en provback från Curver (som finns lock till) fylld med karameller! Jag skulle vilja ha förvaringen aningens bredare men framför allt längre! Jag är även inne på om det skulle funka att stapla i typ ”sänglådor” som är stora och grunda. Jag tror inte mellanväggar behövs, men det blir kanske kaos utan? Så det bästa hade varit långsmala backar som får plats 4-5 stycken i bredd på en hylla. Tips någon?
Det här skötbordet (helst begagnat) siktar jag på. Gillar utformningen av hyllorna. Funderar på om 2 såna här per hylla kan funka. Får prova nästa gång jag är på IKEA. De kanske går att stapla på varandra också så det får plats fler per hylla…

Här är f.ö. alla kläder jag shoppat också. Det är mest loppiskläder och lite nytt. Storlekar från 50 – 80 med mest 62 och 68? tror jag det var… En hel del 56 också och några 50or. När man står vid ett loppisbord eller kollar en annons på sjalbarn med priserna 10-20 kronor per plagg är det liksom bara att ”ta allt” som ser fint och mysigt och bra ut i hyfsat liten storlek. Översta lilla backen är småttingkläder och understa är lite större storlekar.
Allt ska tvättas minst en gång, det nya någon gång till, men jag avvaktar med tvättandet till senare framåt sommaren för att ha något att sysselsätta mig med då också! Man kan ju alltid shoppa lite mer innan dess också… Svärmor kom förbi när jag packade upp Brunnsparks-loppiskläderna och konstaterade ”ojojoj, den här bebisen behöver man minsann inte köpa några kläder till ser jag, så mycket kläder tror jag inte något av mina barn haft….”. Sammanlagt har jag lagt en tusenlapp i kläder nu, kanske 1500, där 5-600 är nya kläder. Det tycker inte jag är så farligt. Jag gillar loppis och återbruk! Kommer att återföra mycket tillbaka till systemet sen efter hand också!

1 COMMENT

  1. Inget bra skötbord om jag får råda. Bebisen kommer att sparka i ribborna när han blir lite längre.
    Tag bort en ribba på en kortsida isåfall.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.