Malte-statistik!

Ni som känner mig vet att jag kan vara lite ”kalenderbitare” i mitt samlande och dokumenterande och jag hör t.ex. Johanna säga ”att du orkar”. I det här fallet är det dels lite terapeutisk hjärngympa och dels en släng uttråkning samtidigt som jag tycker det är kul att se ”statistiken”. Jag har skaffat en app som heter Baby Connect. Med enkla klick kör man igång en amningstimer eller sovtimer och bokför blöjor. Det är inget man måste göra såklart, men jag tycker det är kul och jag får koll på vad som händer om dagarna, kan se att saker förändrats osv.
 
 
Tidslinjerna är lite spännande t.ex. Amningen till vänster innehåller ”tid vid bröstet” dagtid och några nattpass när jag haft en knölig bebis och ändå varit vaken så jag har kunnat/orkat klocka. Det är alltså både aktivt ätande och slumrande med snuttande med. Därför kan det saknas lite sömn till höger som är med i de längre passen till vänster, men jag får iallafall en uppfattning om hur dagarna ser ut. Allt går att justera för hand i efterhand, lägga in nattblöjor om man inte haft telefonen med sig osv.
 
 
Jag kan även få staplar med sammanräknad tid under dygnet. Jag har inte nattsömnen med eftersom den oftast är ungefär samma, däremot är kvällssömnen i soffan med och jag bryter den vid ca 23 när vi går och lägger oss. Eftersom han somnar ungefär 9-halv10 i princip för natten är det samma 2 timmar med varje dag, så det spelar inte så stor roll. 
 
Allting flyter ju ihop i en enda amningsdimma just nu, även om jag lärt mig mysa istället för att tycka det är jobbigt, och appen är en stor orsak till det. Att ha kollen gör mig mindre stressad. Jag ser att han är lite extra gnällig en dag för att han inte ätit eller sovit så mycket som han gjort andra dagar. Ni förstår principen. För mej är det avslappnande att ha koll enkelt med ett bra verktyg. Men jag vet många som blir stressade och inte gillar sånt här eller listor o.d. Vi är ju alla olika.
 
 
De här staplarna tycker jag är skojsiga och nyttiga (fast jag förstår inte varför det inte kan vara samma skala på dom). Här ser jag enkelt blöjbehovet. Hur många blöjor går åt en dag, så hur många behöver vi ha och rotera för att tvätta lagom ofta? Just nu byter vi med 1,5-2 timmars mellanrum dagtid och 2-3 gånger på natten. Men nattblöjan är ofta tom/torr och han har väckt mej med sitt knölande pga rapbehov eller magknip och det kommer i ”pottan” istället.
 
Vi pottar regelbundet vid blöjbyte, plus att jag går och byter på honom och pottar om jag misstänker att det är något på gång. Han kanske slutar tutta och ligger och sprattlar och verkar besvärad. Då kan det vara magknip och bajs på gång, och det är ju skönare att slippa göra det i blöjan, så hinner vi går vi till pottan. Vi ECar helt kravlöst, det är bara bra det vi fångar, men kommer det i blöjan är det ingen olycka eller katastrof. Han brukar visa tydligt om det är någon idé att hålla honom över vasken. Antingen börjar han krysta och jobba eller så blir han ilsken och vill därifrån. Han kan även börja gnälla när man lägger tillbaka honom på skötbordet för påblöjning och då brukar jag lyfta tillbaka honom en stund till. Ibland tar det lite tid innan kisset rinner till tydligen, men det är inte alltid det kommer något ändå. Och ibland kommer det när man lagt tillbaka honom iallafall, så jag kör alltid med en IKEA-tvättlapp vid rumpen att fånga efterslängar med.
 
Det blir många kissblöjor, särskilt morgon-förmiddag. Sedan funkar EC lite sämre under olika utvecklingsfaser, vilket jag kunnat se tydligt på staplarna nu när han passerat ett språng. Ni ser två sådana dagar till vänster i det blå diagrammet. Han har helt enkelt annat för sig än att ”pinka på kommando”. Dan efter jag dumpade detta satte vi ”rekord” med 7 pottningar. Jag bestämmer alltså inte att nu ska vi kissa, utan jag rutinpottar när det är känt att man brukar kissa, t.ex. när han nyss vaknat (med då är oftast blöjan våt när vi kommer fram till skötbordet, så det kisset håller han sällan på). Pottan är vasken i tvättstugan där vi har skötbordet. När han börjar kunna sitta blir det troligen potta istället eller toa-ring eller hjälp på toaletten genom att sätta honom framför och stötta. Vi får se vad som funkar smidigast. Nu är vasken smidig så läge man orkar hålla honom, eftersom jag ändå tvättar honom under kranen (enklast, minst kladd och fy för våtservetter…).
 
 
Bjuder på en sötingbild från vårt första försök  på ”dra upp mig”-gymmet! Det stod som tips i boken om utvecklingssprång och jag var tvungen att testa. Han fattade direkt! Mycket fascinerande! Han satt lutad mot röda kudden och jag tog båda hans händer och drog försiktigt upp honom till sittande. Man såg hur han tänkte och funderade på vad som hade hänt och spände sig i kroppen när han satt automatiskt. Jag la tillbaka honom mot kudden och frågade om vi skulle prova igen. Hann bara ta tag i händerna så såg jag hur han spände sig och hjälpte till att sätta sig upp! 2 gånger provade vi när han hjälpte till oc var djupt koncentrerad på sin uppgift. Sen tänkte jag att han nog var trött. Då satt den lille parveln och försökte häva sig upp själv från kudden!! Det hade han såklart inte stryka nog till än, men jösses vad skojigt att se honom utvecklas!! Jag tog fotot när han satt och såg koncentrerad ut, och det blev lite extra jingligt och suddigt när jag bara kunde stötta med en hand för att sköta kameran.
 
Min goding!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.