Täckodling i köksträdgården

 
Här sitter jag och myser på det nygamla torget utanför växthuset. Det gäller att ha en del tunnelseende i mysandet eftersom det är lite småkaos här och där som synes. I samband med att grabbarna grävde upp den västra delen av torget hamnade lite av min provlagda uni-stens-röda matta huller-om-buller i en hög (som vattenslangen ALLTID ska trassla in sig i).
 
En sak som stör mig i den här bilden är att jag påbörjade omfixning av mitt svarta plus mellan de 4 odlingslådorna, men köpte alldeles för lite sten, så det har blivit hängande i luften. Vi vågar inte spendera pengar på sten denna månaden eftersom den nylagade bilen fortsatt att spöka igår och idag och kanske behöver mer fixning utöver den bytta startmotorn. Så jag får stå ut med det stöket.
 
Tanken är att jag ska mjuka upp alla raka kanter med diverse små kudd-växter vid stödmurskanter och lådkanter. Därför har jag låtit den envisa gulmåran stå kvar där den står istället för att luka bort den. Den är så söt!
 
Idag har jag invigt mitt nya kåltält. Det som hörde till ställningen ramlade i sina beståndsdelar ifjol och jag bålade ner det i en sopsäck utan närmre procedurer. Sen har jag grubblat och funderat på ny tältduk under vintern och till slut blev det inköp av billig organza på tyg.se, som jag bara sydde som en påse att trä över stommen. Blev helt ok och jag kan även förhöja tältet med högre vp-rörs-tältpinnar om det behövs.
 
Idag la maken tillbaka den stenar jag ”råkade” riva upp häromdan när jag skulle rensa bort en väldig massa hundäxing som spritt sig mellan plattorna vid altaningången uppe vid huset. Det visade sig enklast att bara lyfta upp stenarna och rensa gräsväven mellan, men sedan överlämnade jag till stenläggaren att återställa mitt kaos. 
 
Västra lådraden med 3 kvadratiska lådor och min avlånga sparrislåda (bakom grindarna). Den närmsta lådan ska också få träkant så småningom och sen har jag bestämt mig för att det blir ”faluröda” lådor – tror jag. Kanske. Sen nångång.
 
Grindarna kånkade jag ner från vår skrothörna vid infarten häromveckan. Jag vill använda dom till något. Har bara inte bestämt mig för vad än, så de står till sig (i vägen och har flyttats 2-3 gånger redan….). Jag har inte bestämt mig för om de ska vara exakt som de är heller eller om de ska fixas till. De har en massa flagad färg och rost-tjok överallt. Men den gröna färgen matchar vägskyltarna. De vita stjärnorna har flagat och har illgul färg under. Det är två breda grind-delar och två smala.
 
Singelgången blev grävd fram till gamla trädgårdslandet denna vändan och slutar på växthushörnan. Vi får se när vi kör nästa gräv-ryck.

 
Inne i växthuset har maken sina domäner. Jag har inte gjort nånting alls här inne med växterna i år. Nyper inte ens tomaterna. Skugg-gardinerna satte vi upp tillsammans och de 2 nya IKEA-hyllorna fixade jag hit. En av glasvåderna är inte färdiglagad efter januaristormen än.
 
Den gamla loppade skänken har jag fixat med i år. Testade te och ättika-stålullsbehandling, som inte blev så mörk eller röd som jag hade önskat. Sen slängde jag på en burk med nån antikbets-tjosan som stod i garaget på slutet. Huvudsaken att den slutade se ut som en Jysk-träskänk och började se lite ruffig och schleten ut. Pricken över i-t blev teak-knopparna med gröngula glastoppar på lådorna. Sen monterade vi av skåpsdörrarna så det blev öppna hyllor att skyffla in saker i istället, och genast blev den enklare att använda. Benen åkte av och vi pallrade upp den på lecablock istället så det blev bättre arbetshöjd på den.
 
Kryddlådan lever en tynande tillvaro. Möcklö-persiljan jag fick av Anna i fjol har fått förstärkning av en köpeplanta i år, men Möcklö-persiljan börjar sticka upp små skott här och där i lådan också, så rötterna verkar ha överlevt! Kul! Det blev en ny rosmarin, då den gamla inte överlevde vintern, sen hade maken pratat om oregano, så det tog jag två olika eftersom de är bra insektsmat. Jag har pyntat/skärmat av med lite trasiga takpannor som jag hittade uppe i stenmuren.
 
Kommer ni ihåg mina lavendellådor? De är officiellt ett avslutat projekt från och med i år, och den sista, enda, överlevande plantan står redvid rosmarinen här nu. De röda lådorna på söderväggen ska få ny funktion. Det är för torrt där för att odla. Så vi fixar någonslags bänkar av dom istället tror jag.
 
Evas bönor fick bo i den självvattnande balkonglådan, som inte jobbar uppe i växtskåpet på altanen i år. Växtskåpet är utrangerat ur odlingsplatserna då växthuset räcker. Jag vet inte om bönorna vill ha nät eller störar att klättra på – de har inte gjort några tydliga klättringsförsök än – så de har fått både ock.

Jag har täckt med gräsklipp idag. Nylannet som vi brutit upp söder om växthuset har ett par rader potater och resten lök. Jag täckte hela landet med gräsklipp, så får vi se hur det trivs med det. Maken var nöjd med löklandstäckningen ifjol som gav stora fina lökar.
 
 
Ni som följt mig på instagram/facebook vet kanske att jag gjort en hügelbädd i år. Underst i diket ligger gammalt timmer och golvtiljor från husrenoveringen för 10 år sedan. Det blev aldrig uppsågat till ved, så nu får det bli växtnäring istället. Ovanpå trävirket la jag grenklippet som aldrig blev brasa i år, resterna från Gretas vinterkattlåda (dvs nerkissad eldningspeletts som blivit sågspån), brunnen hästgödsel som vi fick från grannens hästar och diverse grov kompost/löv och fjolårets köksträdgårdskompost som var nästan jord igen. Sen ett par säckar plantjord ovanpå att plantera i.
 
Så här blev mitt ”gurkberg” med lite inslag av potäter och tomat. Nu är hela täckt med klipp och smälter in i omgivningen. Tack vare odlingsvännerna Eva och svägerskan Lena har jag fått en massa olika pumpor och squashar som jag hoppas ska trivas. Jag har själv planterat spagettipumpa och petat ner frön av halloweenpumpa och nån vit platt squash som jag inte minns var den hamnade och därför inte vet vilka som kommit upp – den som lever får se!
 
Potatisen var med i grovkomposten färdiggroddad, så jag petade bara ner dom för skojs skull också. Maken har burit dit en ledsen gurkplanta som blivit över och ett par tomatplantor också idag – han tycker nog också limp-projektet är lite spännande.

Längst ner i nya trädgården har vi en jättehög med grästuvor och bortgrävd matjord. Jag slängde också ut en flyttad låda från min gamla kontorsplantering och en halvpallkrage vi felköpte ifjol, som jag ska ha lite (krydd)blommor i som inramning längst bort. Senapen var inte svårodlad…. I år hade vi både svart och gul (från kryddhyllan).
 
En annan grej som fått flytta i år är humlen med sin stör, som fått lämna stora krukan på altanen. Den skötte inte sitt jobb där som grön vägg, så nu får den jobba som fin humle på stör vid köksträdgården istället. Men den vägrar fortfarande kategoriskt att klättra på vår stör. Undrar om den inte gillar ask?
 
 
Det gamla pär-lannet är kålgård i år. Den fina gula busken är en sparad brysselkålsplanta från i fjol. Vi ville se vad som hände om man sparade den, och svaret är – den blommar! Bortanför fiberduken skymtar ni årets jordärskockor. I fjol misslyckades vi totalt med skockorna. Det fanns inte ett spår av dom kvar i lådan! De blev en halv meter höga och funderade på att gå i blom, sen torkade och tvärdog de kollektivt. Kanske uppkäkade av sork underifrån?? Så i år får de bo i marken istället, så får vi se om vi får anledning att ångra det eller planteringen av humlen.
 
Under fiberduken växer två sorters vitkål (en sommarkål och en vinterkål) och en svart grönkålsvariant. Jag har sått dom som frön och planterat ut plantorna efter många om och men. De ser förvånansvärt pigga och glada ut under fiberduken! Ska lyfta och granska dom närmre en dag när inte vita fjärilar far omkring precis överallt.
 
Jag drömmer om en pil-flätkant runt båda trädgårdslanden som kan bli upphöjda efter hand också då. Precis då slutade man få tag på färdiga pilkanter – som ändå är dyra per löpmeter – i affärerna. Jag är alltid för sent ute med att falla för prylar/stilar.

Även i år har vaxbönsodlingen misslyckats. Undrar om det är fel på big-bag-fröerna, eftersom vi misslyckats båda åren med såna och inte med de små vanliga påsarna. De bön-plantor som kommit upp är en stör-skärböne-variant.
 
Längst bort är salladslåda med spenat, babyleaf m.m. Inte så frodig än, spenatfröerna var nog odugliga.
 
 
Dörrarna till gamla skänken blev dörrar till Maltes nya koja som vi fixade ihop av några överblivna lastpallar, vår gamla sänggavel och ett par brädor. Malte beställde att den skulle vara röd vit och blå, så vi har målat med gamla akrylfärgslurkar som stod i garaget. Jag sydde en flagga också enligt Maltes färgbeställning: lila, rosa och grön (med blå baksida) – och det har nog aldrig blåst så lite på Möcklö som sen vi hissade flaggan på kojan för nån vecka sen!
 
Jag gick upp på övervåningen för att få en flygbild över köksträdgården. Gungställningen flyttade ner bredvid sandlådan i år. Jag skulle vilja ha träflis på marken runt sandlåda och under klätterbiten av ställningen – och i kojan – men det innebär både mer grävning och problem att få tag på flis. De skulle ev. ha på ÅC, vi har inte hunnit kolla än.
 
Stödmuren är förresten färdig. Men inte gräsmattearbetet ovanför den. Det ska läggas sten runt trappan också, för att underlätta gräsklippandet och ha nånstans att ställa pyntkrukor och annat fint.

Torget framför växthuset är stort och bra, och jag har fastnat för att sitta och mysa utanför växthuset. Men man skjunker ner med stolsbenen i singeln. Vi har fortfarande massor (10 kvm typ) med röd unisten, som bl.a. hamnat som ram runt Jona-gold-trädet bredvid växthuset, som vi klurar lite på någon slags stenläggning i singeln med.
 
 
Fick ingen bra bild från huset på det södra landet eftersom vår fantastiskt fina berberishäck skymmer.

Så här ser den södra delen ut, med 3 nya kvadratiska odlingslådor (=gamla kompostramarna), nytt potatisland, bärbuskar till vänster och min hügelbädd. Det ska bli täckbarksgångar och singel runt växthus och kompost här också så småningom.
 
Sen när jag börjar vara nöjd och allt känns mer klart kommer jag kanske att vara med i tusen trädgårdar för att visa min återbruksträdgård! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.