Det händer inte för ofta

Plötsligt händer det, som man säger i en känd reklamfilm. Jag sitter här i TV-soffan med min MacBook air i knät och känner suuuuget efter att forska lite. Det händer såklart titt som tätt, eftersom det är släkt- och hembygdsforskning jag brunnit mest för de senaste 10 åren när jag ska välja både jobb- och fritidssyssla. Igårkväll tog jag tag i en gammal glömd gren på det egna trädet. Och hittade ny information som jag missat tidigare! Tjoho! 

Då och då går jag in och klickar på olika grenar i sonens och mitt släktträd på Ancestry. Jag använder Ancestrys webbaserade släktträdsprogram för registrering av min släkt och kompletterar med en hel skrälldus andra släktprogram när jag ska beabeta materialet till olika sammanställningar. Den här gången hamnade jag i Eslövstrakten och den gamla socknen Västra Sallerup i Malmöhus län. Jag vill komma vidare på Måns Jönssons gren, som hänger i luften eftersom jag inte riktigt hittat föräldrarna. Hans hustru lider av samma åkomma i släktträdet, men henne får vi ta senare.

Koll i födelseboken. Igen.

Måns Jönssons föddes där 22 april 1801. Han får senare annat födelsedatum den 23 april. En så pass liten ändring att man inte har anledning att tro att man hittat fel person.

Såhär ser födelseboken ut på hans uppslag. (Alla bilder från ArkivDigital om inget annat anges.) En tvåspaltig uppställning med en salig blandning av födda, vigda och döda i en s.k. ministerialbok. Just detta uppslaget bara med födda-spalter.

En nämre titt på Måns födelsenotis ger oss födelsedatum och bekräftar hans senare patronymikon Jönsson med pappa Jöns. Men vad har Jöns för patronymikon? Tyvärr står det precis i bokvecket och jag har jobbat med tolkningarna Svensson och Nilsson som arbetsnamn under 20 års tid ungefär, sedan jag första gången läste notisen på mikrokort i läsesalen på gamla landsarkivet i Lund…

Vi får även veta att mamman heter Anna, han är född i St Kastberga och att Måns döptes den 24. Faddrarna har jag noterat heter ”kluddikludd”. För 20 år sedan tyckte jag den här handstilen var otroligt svårläst. Det tycker jag inte längre, efter så många års träning. För det är det man måste göra. Träna träna träna! Nils Mårtenssons h(ustru) Pehrnilla ibm (på samma plats) B B (bar barnet gissar jag). Hans Jacobsson och Nils Mårtensson ofvan ibm woro wittnen.

Vid den här tiden, när vi börjar närma oss slutet på husförhörslängderna här i södra Sverige är dopvittnena extra viktiga att notera på alla barn i en syskonskara. Det är ofta släktingar till föräldrarna som är med här. Just i det här fallet gissar jag att det är grannar bara.

Till husförhörslängden!

När man kollat födelseboken är det ju dags att kolla husförhörslängden efter familjen. Sallerups husförhörslängder börjar 1808. Och är inkrafsade på en kafferast. Lite bläck har använts och väldigt väldigt många sidor. ArkivDigital är snälla och ger oss ett byregister till längden så vi slipper leta efter Kastberga också. Men någon Jöns hmm-sson med fru Anna och son Måns finns inte i byn 7 år senare. Det närmsta jag tydligen hade kommit senast jag forskade var en teori om detta hushållet:

Jag hade arbetat med teorin att detta var rätt pappa till Måns, som saknar födelsedata här, och även slagit upp den här Jöns Nilssons födelsenotis. Det är mest troligt Jöns föräldrar Nils Månsson och Sissa som är strukna underst i hushållet.

Men syskonen är blandade och strukna och allmänt stökiga, och jag kom mig nog inte för att forska vidare just då utan gav upp tills vidare.

Nu vill jag se om jag hittar Måns mamma Anna och om detta är rätt hushåll trots alla röriga ungar. Fäderna till både Måns blivande fru och Måns själv har jag sökt efter i bouppteckningsregistren i de två olika häradsrätterna AD hänvisar till, utan framgång. Men av någon outgrundlig anledning hade jag inte kollat efter Anna. Jag antar att jag tänkte – om jag tänkt – att jag ju inte visste hennes patronymikon. Så igårkväll vid kl 0.20 bläddrade jag fram Anna-avdelningen och hittar en Anna Hansdotter död, lämpligt före 1808, nämligen 1804 i Kastberga och har en make som heter Jöns Nilsson. Registret och ADs indexering är så bra att jag tjoffar rakt in till bouppteckningen och där har vi Anna, Jöns och Måns! Bingo!

Vi kan till och med gissa oss till varför Anna gick bort just då, eftersom Måns fått en liten lillebror som heter Anders och är två veckor gammal. Vi får även reda på att Anna varit gift en gång tidigare och har en son som heter Hans med den mannen, troligen död. Det står att hans är fem år gammal, så den Hans vi har ovan i klöddiga barn-listan är nog inte Annas Hans. Anders är inte heller med i klöddiga barnlistan så han har nog åkt till sin mamma i himmelen.

Vad har vi kvar att göra nu då för att knyta ihop säcken om Måns föräldrar?

  • Leta upp Annas (och Anders?) dödsnotis bland spalterna i C:1
  • Leta upp Annas och Jöns vigselnotis
  • Leta upp Jöns och nya frun Ingars vigselnotis
  • Kolla upp den klöddiga barnaskaran för att reda ut vems dom är
  • Läsa igenom Annas bouppteckning noga såklart och se vad deras hushåll berättar för mig om deras liv och leverne!

Sen måste jag ju faktiskt rota runt lite i Lantmäteriets arkiv efter kartor och skiften och grejer och se vilka av gubbarna vi hittar där. Och kanske svänga förbi Kastberga om jag är i närheten någongång och se vad som finns kvar idag. Undrar om de har någon hembygdsförening eller släktforskarförening som har fördjupande info förresten?

Ja ni ser – man blir aldrig riktigt färdig med sin släktforskning. Det finns alltid nya uppgifter att hitta.

1 COMMENT

  1. […] Då hittade jag ett inlägg från 2017 om samma familj. Kul att se att det inte var så himla längesen jag kom vidare på den här grenen, tack vare att jag lärt mig läsa klöddig handstil bättre – och lärt mig lita på min magkänsla och utreda teorier och inte krångla till det så mycket. En annan viktig faktor är ArkivDigitals växande register! Jag har hittat Elnas far Bengt Rosenlund och kommit bakåt på den grenen också. Men för att inte springa iväg för långt bak utan göra klart en generation i taget har jag nu backat till Måns och Ellna igen, som jag började med. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.