En av de första sakerna man blir varse när man börjar släktforska är hur lätt det blir fel. Både i böckerna och i egna avskrifter. Man tänker att man skriver en 8, men på pappret står en 5a (eller på datorskärmen!). Lika lätt blev det fel när han som skrev i kyrkböckerna skulle skriva in personen på en ny sida. Det kan vara bra att tänka på det och inte bli för upprörd när man hamnar någon helt annanstans än man först tänkt.
Jag hittade nyss en tråd på Anbytarforum (genom googling) som uppmärksammade mig på att personen jag sökte efter bytt födelseplats och födelsedatum med en Johan på raden ovanför i en husförhörslängd precis när han blivit vuxen och skulle gifta sig. Det är inte säkert att jag tänkt på detta själv förrän jag skulle pussla ihop de två Johan-arna och kanske inte ens tänkt på att han hade fel andranamn till sitt Johan. Forumtråden sparade mig säkert en hel del tid, så jag är tacksam för att det finns så mycket hjälpsamma människor som skriver på nätet! Man kommer ju oftast ”bakifrån” från vuxen tid och söker efter födelseuppgifter, och har personen flyttat många gånger kan det ha hunnit bli många fel på födelsedatum liksom församling.
Personen som kom med sitt flyttbetyg i näven hade nog sällan koll på vad det stod i pappret, än mindre firades det födelsedagar och liknande på den här tiden. Därför kan felet ha passerat obemärkt eller kanske upptäckas av en slump långt senare för att rättas till – om nånsin.
Det som är viktigt för dig som forskar är att göra noteringar om det du funnit som är fel i dina efterforskningar och på vilka grunder du tror att detta är fel, när det blivit fel och kanske hur om det är tydligt (som i fallet med Johan ovan som fick datumet från raden ovanför).
De vanligaste felen är feltolkningar av siffror och utelämnandet av siffror. 17/5 blir väldigt lätt 7/2 om det får några flyttar på sig. Hur hittar man rätt i födelseböckerna då? Man får helt enkelt spåra personen bakåt från vuxen till barn och vara uppmärksam på husförhörslängdernas datumkolumnet såväl som födelseförsamlingar som även de ofta blir fel. Dito och fnuttar ställer ofta till det och blir fel när personen byter församling. Du kommer att stöta på flera sådana personer i din forskning också!
Det är nu vi är tacksamma för patronymikon och även ärvda efternamn där så är fallet. Förr eller senare stöter vi på angivelse av patronymikon på personen som kan bekräfta att 17 maj är rätt Eva Lotta trots att hon senare uppges vara född 7 februari. Hon har rätt far och när man följer bebisen och barnet i husförhörslängden flyttar hon dit hon ska, gifter sig med rätt karl och får barnen hon ska.