Flera källor om samma sak

Just nu håller jag på mycket med att fylla i luckor och hitta kompletterande information om mina anor. Jag upptäckte idag att jag har kikat mycket på grabbarna på min Höganäsgren, men inte har så mycket om fruarna. Så jag gjorde en liten dykning på Kersti (Kjerstin/Kristina) Andersdotter f. 19 januari 1790 i Höganäs/Väsby. Hon förlorar båda föräldrarna och en syster ungefär samtidigt 1811 när rödsoten härjade i byn. Kersti är visserligen vuxen då, och försvann från familjens hushåll redan efter husförhörslängden 1808, men jag tror säkert att det påverkade hennes liv mycket att inte ha den fasta punkten kvar att återvända till. Vad som blev av hennes två överlevande bröder har jag inte kollat närmre på heller.

23 oktober 1818 gifter sig Kersti med Bengt Samuelsson och återfinns därefter i Välinge – Utvälinge fram till sin död 12 mars 1839, då hon dör av ”feber”. Jag har noterat 4 barn i familjen: Sven f. 1819, Anders f. 1822, min ana Jöns f. 1825 samt Per f.1831. Maken Bengt bor f.ö. som inhyseänkling hos äldste sonen Sven när han stryks i den husförhörslängd som tar slut 1860 – han har jag inte återfunnit i någon dödlängd trots idogt sökande!

 

Tillbaka till Kersti. Var höll hon hus mellan ca 1808 och 1818? Detta tänkte jag försöka ta reda på. Så jag började på att kolla på de källor jag har för henne före och efter luckan. En slags repetition av vad jag vet redan! Det går snabbt och enkelt med mina källangivelser och sparade skärmdumpar. Nu när man kikar igen, men utvilade och friska ögon kan man upptäcka saker man missat innan. En understrykning, en anteckning, personen kanske står längre ner på sidan osv? Husförhörslängden i Väsby för de senare åren 1809, 1811 ger mig inga nya ledtrådar idag. Att blädda genom hela årspackarna ifall hon flyttat inom församlingen var inget jag kände för att ge mig på just nu, annars är det alltid en utväg för att komma vidare!

 

Jag skuttar fram till 1818 istället och kollar på vigselnotisen jag har sedan tidigare.

”1818
October 23
Wig TjänsteDrängen Bengt Samuelsson från Utvälinge och pigan Kristina Andersdotter i Danhult.
12B”

Väsby C:3 s.489

 

Här får jag reda på att Kersti var piga i Danhult. Jag bläddrar fram husförhörslängdens och Danhult för denna tid, men hittar ingen Kersti eller Kristina född rätt år. Det finns ett par andra, men utan patronym och med fel födelseuppgifter går det inte att knyta någon av dessa till min Kersti.

 

Dags att byta församling och kolla vad som finns i Välinge. Husförhörslängden från 1818 har familjen med. Inga noteringar om inflyttningen, men eftersom vigselnotisen var i Väsby och Kersti stod antecknad som boende där kan jag ju anta att hon flyttat till Välinge ungefär då också. Välinge B:2s inflyttningslängd är alfabetiskt sorterad på varje årtal, så där bekräftar jag snabbt att ”min” Kerstin flyttat in 1818, eftersom maken Bengt Samuelsson står angiven efter hennes namn som extra identifiering. Men jag tycker flyttlängden är misstänkt dåligt detaljerad och kollar därför om det finns flyttattester för samma tid. Jag hittar dessa på Genline och börjar bläddra. Plötsligt dyker det upp ett handskriver ark (till skillnad från förtryckta ifyllda blanketter) med en lång text där jag identifierar Kerstins namn. Det visar sig vara en vigselattest som tydligen använts vid inflyttningen också – antagligen för att dessa skedde ungefär samtidigt. Där stod ju redan all information som brukar stå på flyttattesten. Här får jag bl.a. information om att förre husbonden Jöns Lundkvist på Höganäs ansvarar för hennes kronoskatt. Vilken tur jag har att Kersti inte bara kom med en vanlig flyttattestblankett till sin nya hemförsamling! Nu fick jag ju reda på vem som varit hennes förmyndare sedan föräldrarna dog, och nu kan jag börja leta efter hennes förehavande i luckan när jag har både (Södra) Danhult och en husbonde i Höganäs namn att söka efter!

 

Detta är ett exempel på vilken nytta man kan ha av att leta i kompletterande källor även om man redan tycker man  har uppgifterna man söker kring en viss händelse. Jag vet att Kersti och Bengt gifte sig redan från vigsellängden, men med hjälp av vigselattesten får jag reda på Kerstis giftoman och lite detaljer kring hennes kristendomskunskap. Där står även att hon är född av beskedliga föräldrar, men inga vidare detaljer om dessa. Vigselattesterna är inte så ofta med i onlinekällorna, men Genline har fått med många flyttattester. Man får handbläddra sida för sida i dessa, men oftast är det blanketter så du lätt kollar namnet och bläddrar vidare, så det är inte så tidsödande.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.