Begravda i Sverige – minirecension

Jag har köpt skivan Begravda i Sverige, och börjat söka lite på den. Den är ett trevligt komplement till Dödskivan i och med att den även innehåller en hel del äldre information. Men den har sina begränsningar. Den största begränsningen är väl det inlämnade materialet, vilket jag var förberedd på, men man hoppas ju ändå på lite tur. Helsingborgsfolket har jag hittat, så kyrkogårdsförvaltningen där har varit behjälplig med sitt material. Jag hoppas denna kommer att uppgraderas på samma sätt som dödskivan!

Tärna och mina småförsamlingar i nordöstra Skåne, där jag har så mycket folk kammar däremot i stort sett noll. De som är med ‎(inga av mina folk)‎ på t.ex. Tärna och Oderljunga är såna som \”skickats hem\” men dött på annan ort ‎(antar jag…)‎, som skickat sina register.

Lite kruxigt att söka också ‎(varför finns inte fritextsökning???)‎ – det är svårt att hitta även folk man vet borde vara med ‎(för att jag redan fått gravuppgifter av kyrkogårdsförvaltningar, och det så pass snabbt och enkelt att de borde vara digitaliserade register)‎. Till viss del beror det på skivans stelbenta begränsningar, men såklart även på datauppgifterna registrerade på gravarna. Man får även ta med i beräkningarna att alla äldre uppgifter genomgått en digitaliseringsprocess, med allt vad det innebär i felinskrivningar.

Morfar hette t.ex. Sven Enry, och hittades därför inte vid sökningen efter Sven Emry. Sven och födelseår funkade bättre, och mormor hittades enkelt med Samma grav-knappen.

Jönsson-familjegraven, som jag visste borde finnas hittade jag inte förrän jag sökte på alla Jönssonar begravda i Helsingborgs kommun, och där dök även lilla Barbro upp, som inte fanns vid sökning på Barbro Jönsson märkligt nog ‎(fast jag kan ha haft fler detaljer ifyllda som inte fanns med i registret – man får trixa sej fram en hel del och prova massor med olika kombinationer)‎. Alma ligger i samma grav som Egon och Martin, men har inte samma grav-knapp och dyker inte upp i listan, trots samma gravplaceringsuppgifter, så lita inte blint på Samma grav-knappens korrekthet! Det kan finnas fler nerskottade i samma grav! Märklig upptäckt är att den graven inte längre upphörde 1982 utan har förnyats till 2017. Vem bryr sej om den graven, förutom jag? Någon som varit snäll? Passat på när dom ändå förlängt mormor och morfar och glömt berätta för mej? Det är ju inte gratis direkt…

Ofta finns inte födelsedata med, kanske ett födelseår, men detta kan vara fel upptäckte jag på Celandrarna där jag hittade pappa Bengt i familjegraven med samma födelseår som sonen… Dock är begravningsdatumet rimligt i förhållande till mitt noterade dödsdatum och övrigt folk i graven känns igen ‎(sonen har korrekt födelsedatum)‎, förutom en Hulda, som vi får undersöka närmre vad detta är för brutta. Mamman Botilla saknas konstigt nog också ‎(har glömt söka på alternativstavningar – detta var efter 11 på kvällen….)‎.

Gravar är spännande forskningsobjekt tycker jag! Jag besöker dom gärna och \”känner av\” mina släktingar. Det är svårt att förklara. Men när jag stod på den lilla gräsplätt som borde vara Barbros gravplats enligt gamla ritningar bara visste jag att det var rätt, det var exakt där hon vilade. Det blir en märklig närvaro, och extra speciellt är det med de människor jag aldrig träffat, som jag inte skulle funnits utan. Som gamm-Samuel och Dorotheas grav på Tärnas gamla kyrkogård…

Jag har förresten fått aktiverat ett 3 månaders Genline-abonnemang lagom nu till jul, som kompensation för att dom skippade klippkorten från en dag till nästa, så jag kommer att försöka forska lite de närmsta månaderna och utnyttja det ordentligt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.