Bouppteckningar

Nu börjar det bli mer vanligt att hitta bouppteckningar och andra juridiska dokument via nätet. Arkiv Digital kompletterar sina arkiv med en rasande fart, och även SVARs webbtjänst innehåller avskrifter av ett antal bouppteckningar i vissa län. Bouppteckningarna kan vara viktiga pusselbitar i din släktforskning.

I ingressen till bouppteckningen brukar du få reda på vems bo det rör och när uppteckningen gjorts. Enligt lag skulle bouppteckningen göras inom 4 månader efter dödsfallet, så du kan få en vägledning om när din person dött om du inte hittat dom på andra sätt. Jag har t.ex. en försvunnen ana i Halland. Han stryks i husförhörslängden och är gammal och har varit hyfsat bofast, så det är ganska troligt att han dog. Men lusläsning av dödbok om och om igen, och angränsande församlingar, har inte gett något. Ett bouppteckningsregister har en man med samma namn som dött ungefär när jag tror, så nu väntar jag bara på att denna bouppteckning ska bli tillgänglig på nätet, så jag kan kolla om det är min Bengt! Tills dess har jag satt ca 1857 som dödsår på honom i min forskning.

I ingressen får du även reda på arvingarna efter den döde och titlar som änkan, svågern osv som kan ge dig nyttiga ledtrådar till släktskap och kan hjälpa till att verifiera att du har hittat rätt bouppteckning.

Därefter kommer en upprabbling av vad som fanns i hushållet. I äldre tider är denna lista väldigt detaljerad och uppdelad i roliga rubriker såsom ”träsaker” och ”metallredskap”. Jag hittade nyss en bouppteckning där alla gårdens kossor stod upprabblade namngivna! Jag kan riktigt se husmor stå och räkna på fingrarna när hon rabblade upp vilka kor de hade – Fjällros, Linros, Snövit, Gul lin, Grannos, Kjölin, Vitnos, Åkalin, Sjöros, Sjögås, Gulbär, Molin och kvigorna Fagerblom och Sommargås… Namnet var självklart viktiga för identifieringen sedan när de olika arvingarna skulle hämta ut sitt arv, så de fick rätt kossa!

Bouppteckningen ger dig också insikt i hur det var ställt ekonomiskt hos dina anfäder. Fanns det guld och silver i hushållet var de rika, står det böcker uppräknade utöver bibel och katekes var de troligen utbildade och lärda.

Alla bouppteckningar finns inte bevarade och de kan även hända att det inte gjordes någon uppteckning alls, eftersom de var så fattiga att det inte fanns något att ta upp, och de hade inte råd att göra någon bouppteckning. Ibland gjordes bara uppteckningen efter ena maken, särskilt om makarna dött relativt tätt, så boet inte ändrats så mycket.

Har du hittat några bouppteckningar som hjälpt dig lösa släktgåtor eller gett dig mer kött på benen?

Vill du lära dig mer om forskning i olika juridiska källor kan jag rekommendera boken om Giftmörderskan Karin Nilsdotter som i och för sig rör brott och straff, men du får även tips om boupteckningar och andra källor till din forskning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.