Vad sparar jag digitalt?
Jag har sedan länge ett digitalt arkiv över skärmdumpar och digitalfoton från kyrkböcker. Det tog ett litet tag innan jag kom fram till att dessa skulle sorteras efter församling/socken med länsbokstav inom parentes (ex. ”Ekeberga (G)”), och sedan alla bilder rakt i mappen. Bilderna döper jag så att de ska vara ”fristående” och jag försöker alltid få med källan direkt på skärmdumpen också, vilket funkar bra med både AD och Genline nu för tiden. Exempel på bildnamn: ekebergaC-2f1784jonas.png, hoganasbruksAI-7s49tjorrod3.png.
Att jag har filerna i png-format beror endast på att det är det format skärmdumparna skapas i MacOS, och jag lägger så lite tid som möjligt på bildredigering och liknande. Huvudsaken är att bilderna finns tillgängliga i sin församlingsmapp för att snabbt kunna kika tillbaka.
Jag har även inscannade brev, betyg och tidningsklipp, som jag tagit tag i lite mer ordnad katalogisering av nu de senaste dagarna. Katalogiseringen gör jag i ett FileMaker-register, av gammal vana, men det går såklart precis lika bra att bara skriva rakt upp och ner i en ordbehandlare eller kanske utnyttja funktionerna i ett kalkylblad om man trivs med det! Jag använder FileMaker för sökbarheten, möjligheten att enkelt lista upp allt jag katalogiserat och för att jag redan hade ett liknande register med gamla avskrifter ur kyrkböckerna (min tidiga forskning, som jag inte längre fyller på) som var enkelt att modifiera.
Det inscannade låg huller om buller i mappar från när de var inscannade, men var iallafall döpta smart. Nu har jag börjat sortera in dom i olika ”arkivbildare” enligt tidigare blogginlägg, där vissa personer fått egna arkivbildare, familjer/par och sådana gemensamma papper ”intital-fru+intitial-make+familjenamn” – initialerna för att jag hade flera generationer Jönsson. Jag började med att kopiera in allt som hörde till dom olika arkivbildarna från huller om bullersorteringen. Jag valde att kopiera ifall ifall, man vet aldrig när man börjar leta i gamla strukturer, och hellre en kopia för mycket än ingen alls! Till min lättnad var väldigt mycket redan digitaliserat – det är så tråkigt och tidskrävande att scanna!!
Det finns många foton scannade också, och vissa har jag t.o.m. negativ på från tiden när fotohandlarna gjorde kopior av fotografier genom avfotografering istället för scanning! Det får bli nästa projekt att sortera dessa på lämpligt sätt, men ett bra fotobibliotek med möjlighet att tagga upp personerna, helst separerat från det moderna fotobiblioteket, vore nog att föredra! Än så länge ligger foton i familjemappar, personmappar och även källmappar, dvs varifrån bilderna kommer, var de blivit scannade, vem som har originalen.