Pust! Jag hann precis få ut brevet innan oktober tog slut! Värst vad tiden går fort när man har roligt! Senaste veckan har trädgården varit invaderad av mer eller mindre berusade sidensvansflockar i jakt på fler röda bär. De är så himla fina, sidenlena och kaxiga med sina spelande huvudtofsar och silverpinglande läte. Kameran var tyvärr inte med när de hängde över huvudet på mej och släppte ner bär på släpvagnshuven av plåt, så det smattrade som hagel. Men dagen efter lyckades jag fånga några på bild i det sista kvällsljuset.
Det är dags för lite prat om hur hjärnan funkar – som om vi visste det fullt ut!
Medvetet och undermedvetet
Vår hjärna är fascinerande, outforskad och mycket gåtfull. Det är så otroligt mycket vi inte vet om dess funktion – samtidigt som väldigt mycket blivit utforskat också. Man vet t.ex. var syn, tal, närminne och sånt är beläget i hjärnan. Man har koll på att höger och vänster hjärnhalva har olika styrkor, och att de arbetar ”spegelvänt”, så en skada på vänster sida påverkar kroppens högersida och vice versa. Allt det där känner ni säkert till. Det är de konkreta funktionerna, som man kan mäta på något vis.
Nu har man börjat uppmärksamma de mer abstrakta funktioner hjärnan har. Hur stress och hormonnivåer påverkar hur vi mår, att man kan förtränga obehagliga händelser, hur chock kan styra kroppen m.m. Ja, börjat och börjat, det har man väl sysslat med ganska länge egentligen, men just hälsopåverkan är nu i fokus, denna stressens tid. Mina exempel ju lite speciella händelser, men vi påverkas ständigt i vardagslivet av hjärnans mindre utforskade funktioner.
När man börjar med djurkommunikation blir man snabbt varse hjärnans två sorters tänkande – det logiska och det intuitiva. Jag har berättat om detta tidigare i nyhetsbrevet om Intuition. Nu ska jag spinna vidare på ämnet lite. Det logiska tänkandet får man skicka på semester när man ska kontakta djur. Så fort vi blandar in logiken och sätter igång och analyserar våra tankar och känslor begränsar vi informationen som kommer fram. Ifrågasätt inte – bara ta emot, anteckna och redovisa. Mycket av det som verkar knäppt och konstigt har en förklaring. Vissa förklaringar kanske inte uppdagas förrän efter ett par månader!
Mentala blockeringar
Vi har även med oss diverse blockeringar, och kan även få nya blockeringar efter hand. Blockeringar kan vara omedvetna eller väldigt medvetna, och är till för att skydda oss. En medveten blockering kan vara ”det är svårt att prata med katter” – för det har man ju hört. Eller ”jag kan inget om hästar, så jag kan inte prata med dom”. Ni kan vara övertygade om att man har svårt att prata med katter eller hästar med sådana tankar – man ger inte det intuitiva en chans att försöka ens.
Omedvetna blockeringar tror jag finns för att skydda oss. Vi klarar inte av att vrida på en kran och sedan bara ha all kunskap om djurkommunikation och närliggande terapier. Vi kommer gradvis att utveckla fler och fler styrkor, efterhand som vi är redo eller mogna att hantera det.
Jag har haft en medveten blockering när det gäller fysiska krämpor hos djuren. Blockeringen hänger ihop med ”lilla jag”-syndromet. Som akademisk skolad, där det kritiska tänkandet spelar en mycket stor roll, är det jättesvårt (men fantastiskt roligt) att öva upp intuitionen. ”Inte kan väl lilla jag vara så otroligt begåvad att jag kan ”känna” om en hund har cancer. Det låter ju bara föör otroligt”. Ni förstår principen. Jag har gradvis börjat släppa på den blockeringen och lyssna på den där tanken eller bilden som poppar upp och säger ”magen” eller ”tänderna” eller ”höger baktass”. Men allvarligare åkommor…? Nä, det är jag inte redo för än. Då får jag ta stöd av någon av mina kollegor och få ett ”andra utlåtande”.
I sammanhanget ska det påpekas att vi djurtolkar inte på något vis utger oss för att vara veterinärer, och sånt som kommer upp under en konsultation ska inte ses som en diagnos! Det ska endast vara vägledande, och förhoppningsvis kan det underlätta veterinärens arbete om djurägaren har en liten aning om i vilken ände på djuret de ska börja leta! Eftersom hela kroppen hänger ihop med ett enda stort nervsystem, så kan vissa besvär ge symtom på flera ställen. Värk i rygg och nacke på en häst kan t.ex. både bero på tänderna och hovarna – då är det bra om man vet ungefär var man ska börja leta.
Råd och stöd
Detta om djur med olika sjukdomar och krämpor. Nu har ju långt ifrån alla som söker djurtolk besvär som behöver någonslags medicinsk behandling. Jag jobbar mest med att öka förståelsen mellan djuret och dess människa. Djuren är ju minst lika komplicerade som vi människor, och styrs väldigt mycket av instinkter. En kanin har en instinktiv skyddsmekanism mot saker som kommer uppifrån – eftersom de i naturen är bytesdjur till bl.a. attackerande rovfåglar. Hundar är utpräglade flockdjur, och behöver styras av en stark flockledare för att inte bli förvirrade och lite vilse i tillvaron. Exemplen kan göras många.
Sätt dej gärna in i hur ditt djur fungerar i vilt tillstånd, så kanske många i ditt tycke ”underliga” beteenden får sin förklaring. Kattmamman kommer med mat till sina ungar, det är därför Tusse tvunget ska släpa in möss och fågel i huset! Här ska matas!
Till sist – lite skojsigt!
Det var längesedan jag skämtade om det här med djur som pratar. Men jag fick en rolig historia i mailboxen som jag inte kan låta bli att dela med mej av. Oöversättbar, så ni får stå ut med engelskan.
Talking Dog For Sale
A guy is driving around and he sees a sign in front of a house: ”Talking Dog For Sale.”
He rings the bell, and the owner tells him the dog is in the backyard.
The guy goes into the backyard and sees a Labrador retriever sitting there.
”You talk?” he asks.
”Yep,” the Lab replies.
”So, what’s your story?”
The Lab looks up and says, ”Well, I discovered that I could talk when I was pretty young, and I wanted to help the government; so I told the CIA about my gift, and in no time at all they had me jetting from country to country, sitting in rooms with spies and world leaders, because no onefigured a dog would be eavesdropping. I was one of their most valuable spies for eight years running.”
”But the jetting around really tired me out, and I knew I wasn’t getting any younger so I wanted to settle down. I signed up for a job at the airport to do some undercover security work, mostly wandering near suspicious characters and listening in. I uncovered some incredible dealings and was awarded a batch of medals. I got married, had a mess of puppies, and now I’m just retired.”
The guy is amazed. He goes back in and asks the owner what he wants for the dog.
”Ten dollars.”
The guy says, ”This dog is amazing. Why on earth are you selling him so cheap?”
”Because he’s a liar. He didn’t do any of that stuff.”
Kakelugnen sprakar om kvällarna, och i helgen är det dags att karva till egenodlade (och självsådda från kompostjorden… hrmm…) pumpalyktor och kanske prova något nytt spännande pumparecept. Förra årets söta paj var ingen höjdare…