Gamla biblar

Gamla biblar har inget antikvärde, men kan vara oerhört vackra att titta på. Man får tag på dom billigt på loppisar och auktioner. Jag adopterade två vackra biblar för flera år sedan, och har länge varit sugen på att ta reda på deras historia. Det var nämligen vanligt att man skrev in familjens barn i bibeln. Här får du veta vad jag hittat om mina biblar.

Jag äger en stor bibel som är i ganska dåligt skick. Bindningen håller på att släppa, och remmarna man håller den stängd med är borta. I bibeln står inskriver lite uppgifter, som jag bestämde mig för att kika lite närmre på innan jag skyfflade tillbaka bibeln till sin skådeplats i bokhyllan.

På ett ilagt lösblad i början av boken står det på baksidan att det är Karl Olof Peterson Brändabo 1886 Välskrivnings bok

Framsidan är en familjelista som börjar med gudfruktiga rader, som jag tolkat efter bästa förmåga:

Omä wi här till Gudes bähag så Redligen Wanna att givår faders hus än dag ? åtter må få Si warranra

födds under Rettelse

Son Karel åsker är föd deb 22 Okttober 1869
Dottren Häldamanda är föd den 23 Decmber 1872
Dottren Emma Kristina är föd den 11te September 1876

Brändabo den 24 januari år 1878
N. Andersson Rimnås


Bak i boken står inskrivet

G Pettersson Brändabo

Tillhör Petter Olof Olson Brändabo ? född år 1846

Karl Olof Petersson Brändabo 1886 (står 3 gånger på sidan)

Peter Olsson

Eftersom jag köpt bibeln på en auktion i Torsås var det lätt att sluta mig till att Brändabo är det som ligger i närheten av Torsås enligt hitta.se – biblarna färdades troligtvis inte några längre sträckor.

Jag plockade fram Torsås kyrkböcker och slår upp 1869s födelsebok för att se var det var för konstiga namn ungarna fått. Jag log stort när jag hittade 22 oktober 1869 och såg att Carl Oskar var född då med fadern Jonas Andersson och modern Cecilia Nilsdtr i Brändabo.

Hilda Amanda är enligt samma födelsebok född 27 december 1872, men i bibeln står tydligt 23. Med tanke på att det är juldagar så misstänker jag att dom hade bättre koll hemma i familjen när bebisen kom till världen. Hon kanske skrevs in senare i födelseboken, och det blir lätt fel. Vad ska man tro på? Enklast för forskningen är att använda det som står i de traditionella källorna, men jag hade definitivt gjort en anteckning på Hilda Amanda att familjebibeln anger 23 december som födelsedag. Jag kikar på Emma Kristina också och hon finns med där hon ”ska” finnas i nästa födelsebok.

Mina gamla biblar är bara adopterade tillfälligt, och jag skulle bli väldigt glad om ättlingar till dessa Brändabo-torpare skulle höra av sig och vilja ”få tillbaka” bibeln i släkten. Jag skulle tycka det var enormt häftigt att få en egen gammal familjebibel i min ägo. Det är så svindlande att inse att någon skrivit in sina barn för hand i boken, någon som hade känslor för personerna – och kanske till och med skrev med talspråk som Åsker här ovanför! Visst är det småländskt så det bara sprakar om det!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.