Har en tid följt och deltagit i en blogg som har startats av Bodil Jönsson som heter ” I en nygammal tid. Om att bli gammal när horisonten flyttar sig” Bodil har nyligen gått i pension från ett arbetsliv med forskning och som lärare på Lunds universitet. Hon var mycket känd som en av experterna i TV-programmet fråga Lund. Vi har ofta kontakt både på bloggen och via e-post och nu tänkte jag att jag lägger in det senaste jag skrev till henne. Kanske inte precis Möcklö-minnen men kanske intressant att få följa lite om vad jag hittar på utom min blogg.
Hej Bodil m. fl.!
Du skriver ”datorn med tiden kan komma att fylla helt andra funktioner för äldre än vad den gör i dag”
Datorn fyller ju helt andra funktioner nu för tiden än den gjorde för bara ett 20-tal år sedan , men ännu inte för så många av oss äldre.
Vi är många som inte har sett datorer som ett naturligt redskap.
Jag var tidigt nyfiken och skaffade dator (1980) så jag har nu vid 77 års ålder daglig användning av min dator. Följer en del bloggar, denna och en egen m. fl., kontakt med barn och vänner på Facebook, föreningsverksamhet och mycket annat.
Jag hör av många av mina jämnåriga att de har ett visst motstånd mot datorer och läser bara avarterna som uppmärksammas i media.
Ibland tycker jag också att samhället ställer orimliga krav på att vi alla ska bli datoranvändare.
Det har gått lite för fort för att många av de äldre ska hinna med att skaffa datorer och att lära sig använda dem. I många fall hänvisas till webbsidor som många inte har tillgång till.
Felanmälan till bo-värden, bankärenden, hämta blanketter, se TV-program på play och mycket annat får de äldre ingen tillgång till om de inte fått utbildning på jobbet och fått datorvana eller (som jag ) varit nyfikna och börjat tidigt.
Det finns många, de som i dag är + 60 år och äldre som ser det som att ,”jag behöver ingen dator”
och därför blir ut-stängda.
Många pensionärs- föreningar gör ett bra arbete med att utbilda äldre, men jag vet att de är med på kurser men inte skaffar egna datorer.
I många fall tror jag det beror på att man inte har tillgång till bra bredbandsanslutningar när man bor utanför stadskärnorna. Där får jag berömma Karlskrona som länge har kallat sig Telecom city. Jag har tillgång i lägenheten (i Lyckeby i stadens utkant) till snabb uppkoppling med fiberkabel direkt in i datorn så jag upplever aldrig någon väntetid.
Har hört att någon av mina kompisar utanför staden går in på natten när det är mindre trafik på nätet när de ska göra bankärenden m. m.
Kanske blir bättre med tiden.
Hälsningar
Roland i Lyckeby
Bloggen och hennes svar kan hittas på google ”Bodils blogg, I en nygammal tid”.