När börjar man?

Du kan börja potta din bebis och kommunicera kring toalettbehoven direkt när bebisen är nyfödd. En fördel med att göra det, särskilt som förstagångsförälder, är att ni snabbt skapar en vana och rutin och inte tycker det är något konstigt. Så tänkte iallafall vi när vår bebis kom till världen. Efter hand som bebisen växer och utvecklas ändras förutsättningarna lite, därför brukar man dela upp startperioderna i 3 delar inom EC/bebispottning.

0-6 månader

Din nyfödda bebis har sitt fokus på sina behov för stunden. När den blir hungrig är den hungrig NU, är bebisen trött somnar den osv. Det är en intensiv och väldigt nära period, när anknytningen pågår som mest och ni knyter an, lär känna varandra och kommunicera. Bebis-pottning kan snabbt bli en naturlig del av er vardag, som bara flyter på utan att ni tänker så mycket på det.

Du kanske känner att du inte vill bolla med din lilla ömtåliga skrutt så mycket i början, innan nacken börjar vara mer stabil. Det går ändå jättebra att kommunicera kring toabehoven, köra lite blöjfri observation samtidigt som ni luftar rumpan, med bebis liggande på ett badlakan. När det kommer kiss eller bajs kan ni använda ett betingningsljud som ni väljer, som sedan kan underlätta när ni börjar potta. Ett betingingsljud är bra för att du kan berätta för din bebis att du uppfattat signalen att det är dags att kissa eller bajsa, nu är ni på en lämplig plats, nu kan du slappna av och kissa/bajsa. Det går bra att betinga när man ser/märker att bebisen kissar eller bajsar i blöjan också. Det är alltså inte tal om att lära sin bebis kissa eller bajsa på kommando när man betingar. Det är ett sätt att öka medvetandet kring vad som händer när bebisen känner nödighet och lättar på trycket.

Det är inte helt ovanligt att små bebisar inte gillar att bli grodhållna över en vask. De kan bli ledsna och vrida sig och vilja ligga på rygg på skötbädden istället, där de genast kissar. En teori kring detta är att det har med både fallreflexen att göra (de får svindel helt enkelt) och att de är så vana att vara omslutna och varma inne i mammas mage att det är kallt och otryggt att hänga i luften. Man kan prova lite olika lösningar, som att hålla barnet närmre sin kropp, mer omsluten, låta huvudet vila ordentligt i ens armveck eller liknande. Eller så låter man bebisen kissa på skötbordet tills den perioden går över, samtidigt som man pratar om det som händer och betingar (och kanske fångar kisset i en tygtvättlapp – särskilt pojkar kan dra iväg rätt imponerande strålar, men även flickor fixar fontäner, så jag rekommenderar att man fångar på något sätt). Det spelar inte så stor roll var kiss/bajs hamnar, det är kommunikationen och medvetandet kring kroppens funktion som är det viktiga när man bebispottar i början. Att kissa och bajsa när rumpan är bar är en instinkt som vi drar nytta av när vi bebis-pottar. Redan små bebisar har förmågan att hålla sig en liten stund och vänta på ett OK från föräldern att de är på lämpligt ställe. Med tiden tränar en pottad bebis självmant upp sin förmåga att hålla sig till pott-tillfällena och respons på eventuella signaler.

När man börjar innan ca ett halvår har man god hjälp av att det inte förekommer så mycket störningar i övrigt, ni ska bara lära känna varandra och uppfylla bebisens behov för stunden. Där är några tillväxtfaser och utvecklingssprång på vägen efter hand som bebisens perceptionsförmåga ökar, men för det mesta flyter bebispottningen på bra. Bebisen har inte lärt sig att ignorera sina kiss- och bajsbehov och bara släppa i blöjan, utan de har fortfarande kvar beteendet att föräldrarna ska städa och sköta dom, när de signalerar att det är dags.

6-12 månader

Vid cirka halvåret börjar många bebisar vara mer rörliga och det börjar hända mycket mer i deras liv och deras vardag. De första tänderna kanske kommer och spökar och gör ont, bebisen börjar fundera på att förflytta sig och utvecklingssprången kan bli mer intensiva och påverka mer av er invanda vardag. Efter hand som bebis börjar bli mer medveten om sin omgivning och sig själv startar även en vilja att påverka sin situation.

Det går att börja med bebis-pottning även med en rörligare bebis. Det är många som vittnar om detta i forumen på nätet. Det är bra att tänka på att bebisen har mer att stå i och kanske inte alltid har tid att ha fokus på sina toalettbestyr och behov. Med den ökade medvetenheten och egna viljan kan man råka ut för de första s.k. plankningarna. Ni provar att gå och rutinpotta och bebis spänner sig som en båge och tvärvägrar! Vad har hänt? Lugn, bara lugn! Ditt barn utvecklas och vill ha något att säga till om.

Ni kan ha hunnit tappa medvetandet kring kiss och bajs om ni börjar senare (även om det finns många barn, säkert fler än vi tror, som inte alls trivs med att kissa och bajsa i blöja och vill bli bytta på direkt!), så startsträckan kan vara lite längre innan bebis greppar vad det är som förväntas hända när ni går på pottan. Det kan ta lite längre tid, och störas av livet runt omkring, men det är inte på något vis för sent att börja. Alla sparade blöjor och lyckade kommunikationstillfällen kring toalettbehoven är ett litet steg närmre din blöjfria, tillförlitligt torra bebis. Nu börjar det vara viktigare med var kiss- och bajs hamnar, och du bör transportera ditt barn till lämplig pottplats när det är dags och börja kommunicera kring var kiss och bajs ska hamna. Vilken pottplats ni väljer, om ni kör toaring, potta, grodhåller eller sätter barnet rakt på vanliga toaletten spelar ingen roll, bara ni trivs och det funkar för er. Tids nog har du ett barn som går på toaletten, kanske funkar potta bäst för ditt barn just nu även om du tycker det är tråkigt att rengöra den? Ni får prova er fram. Ofta behöver rörliga barn distraktion och underhållning på pottan för att inte studsa upp och skutta iväg innan de hunnit slappna av och göra klart. Hitta underhållning som utmanar ditt barn på den utvecklingsnivå hen är just nu.

12-18 månader

När din bebis närmar sig året och snart inte är bebis längre kommer det ännu mer detaljer att ta hänsyn till när man ska börja med bebispottning. Du kanske har ett barn som går och börjat prata så smått. En väldigt rörlig och kommunikativ bebis med massor att upptäcka om sig själv och sin omgivning varje dag. Ditt barn börjar också hantera sin motorik och kanske redan börjar klara av att dra upp byxorna själv eller klättra upp på en pall upp på toasitsen? Ni kan jobba med rutinerna kring toalettbesöken, tvätta händer, hänga tillbaka handduken m.m., allt beroende på vad som intresserar just ditt barn. Min skrutt tyckte just handdukar var superroligt en period och jobbade hårt på att hänga upp allt han hittade på handdukshängarna. Dra upp brallorna var han inte särskilt intresserad av förrän han närmade sig 20 månader och nu vid 23 månader kan han både klä på sig och klä av sig med lite stöd om det trasslar till sig på vägen.

Eftersom det händer så mycket nytt och ditt barn börjar förstå mer och mer av hur saker och ting funkar i världen är det helt OK att kasta in nya vanor, pottor och blöjfrihet om man så önskar. En sak som kan försvåra, vilket många upplevt, även de som pottat längre tid, är att bebisen börjar vara medveten om sin utsatthet när hen uträttar sina behov (en medfödd instinkt) och smygbajset kan göra premiär. Barnet går undan när bajset trycker på, gömmer sig under ett bord, går bakom soffan eller står i ett hörn. Du kan stötta ditt barn med att hjälpa till vid sättandet på toalett och potta, och sedan på olika sätt lämna barnet ifred när det ska bajsas. Beroende på hur stabilt barnet är och vad ni valt för pottlösning kan du skapa avskildhet genom att gå utanför rummet, vända ryggen till och plocka med något annat under tiden, eller om du behöver stödhålla ditt barn, vända bort blicken och kanske säga ”du ska få bajsa i fred, jag tittar lite hitåt”.

Potträning över 18 månader

Runt 18 månader kommer ett utvecklingssprång mot ännu mer självständighet och ”det händer något” som Ernst brukar säga. Efter det är ditt barn neurologiskt utvecklat och redo för det vi kallar potträning, och kan beroende på mognad och utvecklingsgrad förväntas att själv kunna ta ansvar för sina toalettbesök. Att ha ansvaret fullt ut för att gå på toaletten själv och göra allt barnet själv behärskar (torka sig efter bajs brukar kräva assistans längre tid, men ropa på torkhjälp klarar de av tidigare.) är en ganska avancerad process som barnet kan behöva klura en del på. Återigen beroende på intresse funkar det väldigt olika från barn till barn, hela processen.

Vad är det för skillnad på potträning och bebispottning? Jag tycker det är viktigt att skilja på detta med tanke på den historik ordet potträning har med sig. Vid bebispottning lyssnar man på barnets behov och hjälper och guidar barnet till ökat medvetande kring sina toalettbehov och vad man ska göra, när och hur. Vid potträning börjar man låta barnet ta ansvar och lära sig gå på toaletten/pottan genom att tillsammans repetera hur man gör, i vilken ordning och när så många gånger som behövs för att barnet ska kunna ta över ansvaret själv.