Råd inför när ditt djur ska somna in

Av djurhomeopat Annalena Nyström, Annalenas Djurcenter

När väl stunden kommer då vi måste ta avsked från vår kära vän, känns det alltid så tungt och vi fylls ofta av både maktlöshet och handlingsförlamning. Därför är det viktigt att vi inte bara vägrar tänka tanken eller slår ifrån oss detta faktum.

Många gånger möts jag av tankar från ägare som säger att jag ångrar att jag inte gjorde si eller så innan och under djurets sista stund. Men jag var så ledsen så jag kom inte på det förrän när det var för sent och efter avlivningen. Därför är det bra anser jag att tänka igenom allt innan och helst många år i förväg så vi har förankrat tanken och kan reagera på ett bra och genomtänkt sätt. Detta även om vi är jätteledsna när denna tråkiga men dock naturliga stund infinner sig för oss och vårt djur. Detta gör att vi trots sorg kan göra ett vackert och fint avslut på den tid vi har lyckats få med vårt kära djur under ofta många år. Då blir heller inte sorgen så överhängande och vi kan lättare gå vidare i livet även om tomheten finns kvar och självklart de fina minnena vi bär med oss.

Jag märker ofta hos kunder som bär med sig sorgen under många år att det handlar just om att avslutet kunde ha varit bättre eller att ägaren funderat mycket på om det hade funnits någon annan behandlingsmetod som hade hjälpt djuret att bli friskt. Det är ofta ägaren bär på omotiverad skuldkänsla över sitt eget agerande. Det är väldigt viktigt att vi tar tillvara varje stund med våra djur, eftersom vi aldrig kan veta hur länge vi har möjlighet att vara tillsammans. Att dessutom titta lite extra på alternativa behandlingsmetoder så att vi för vår egen del vet att vi verkligen gjort allt som står i vår makt för att ha försökt hjälpa djuret att bli friskt. Att inte låta djuret lida i onödan utan att försöka vara opartisk och tillåta oss att släppa taget. Det är ju faktiskt en fördel djuren har mot oss människor. Djuret kan få hjälp att gå vidare medan vi inte kan det som lagen ser ut idag. Vänta därför inte för länge med att fatta rätt beslut.

Avslut på djurmottagning eller hemma

Vill vi att djuret skall få somna in hemma eller hos veterinären? Detta är en fråga vi också bör ställa oss. Ibland kan det kännas skönt att en veterinär kommer hem. Ring och kolla först vilka veterinärer som kommer hem. Prata med veterinären om hur ni tänkt er det hela och hur ni vill att det skall gå till. Tyvärr kan det ibland vara veterinärer som har jour och många uppdrag dom skall göra och jag har hört tragiska berättelser om hur stressade veterinärer kommer hem och gör allt på några minuter och ägaren känner sig väldigt besviken efteråt. Men har ni en lokal veterinär ni känner väl och vet vem det är så kan detta alternativ vara en väldigt bra lösning om ni känner för det. Kostnaden är självklart mycket större än vad det blir om ni åker in till veterinärmottagningen.

Ibland inträffar det också som vi kanske tycker känns allra bäst, att djuret dör under sömnen och vi hittar djuret insomnat i lugn och ro när vi själva vaknar på morgonen. Och det tycker jag personligen känns som det bästa slutet. Att lugnt somna in när man sover i sin vanliga miljö och med matte eller husse i närheten. Det är heller inte helt fel att låta sitt djur somna in hemma. Har djuret ont kan smärtlindrande erhållas från veterinären om dom bedömer att det är okej att göra så här. Tänk dock på att djuret kan få kramper etc i de sista stunderna innan de somnar in och det kan bli ganska otrevligt och skrämmande för ägaren om man inte har sett det tidigare. Så ett fint avslut och på ett smärtfritt sätt är det bästa.

Hur går själva avlivningen till?

Det finns två olika sätt. Antingen ger man en lugnande spruta först (då kan man själv ta den tid man behöver med sitt djur utan att veterinären är närvarande. Veterinären kommer sedan in och ger den sista sprutan) och sedan sätter man ofta in en kanyl i armen med en liten slang och ger där en överdosering av ett lugnande medel som får hjärtat att sluta slå och djuret somnar in.

Det andra sättet är att man enbart ger en spruta och den ger man direkt i buken och då sker avlivningen omedelbart. Personligen tycker jag att det känns bra med en lugnande först och sedan insomningsprutan. Då hinner man själv med i förloppet och det är viktigt att man själv är med i processen. Går det för fort så känns det kanske konstigt. Har djuret väldigt ont så är det självklart viktigare att det går fort och djuret slipper lida i onödan.

Vad skall man ha med sig till veterinären och vad gör man där?

Ring innan och beställ tid hos veterinären och berätta att du vill kunna sitta själv med djuret en stund, om du vill det. Välj ett ställe du själv har bra erfarenhet ifrån eller hört om av andra. Ofta är personalen väldigt förstående och är man osäker så är det bättre man berättar innan man kommer in om hur man vill ha det. Du är kund och har faktiskt rätt att också ställa krav på hur du vill ha det. Det är det som är så viktigt, och låter dom helt oförstående för dina krav så ring hellre någon annanstans. Gå inte med på saker som känns helt fel för dig utan ta dig tid att hellre tänka igenom hur du vill ha det innan du åker dit och berätta om det.

Det kan kännas tryggt för djuret att åka till veterinären i sin transportbur med en filt som luktar hemma. Ofta får man komma in i ett separat rum. Är det väldigt fullt i väntrummet även om du har beställt tid och du kommer i bil: Låt hellre djuret sitta kvar i bilen. Gå in och betala först och fråga hur lång tid det kommer att ta innan det blir din tur. Kommer det att ta lång tid så be personalen komma och hämta dig i bilen och sitt hellre där med djuret. Det kan kännas jobbigt att sitta i ett väntrum med många andra djurägare som frågar vad som är fel på ditt djur när du själv håller på att svämma över av gråt. Gör det som känns rätt för dig och ditt djur.

Ta med favoritfilt (som är trevligt att djuret får ligga på och det känner sig då tryggt med sin egen doft, skall du lämna kvar kroppen så känns det bra att låta djuret ligga invirad i sin filt. Ta inte en för liten filt).

Vill du tända ett litet ljus? (fråga dock först eftersom det finns utrustning och det medför brandfara med levande ljus) Be om att få släcka irriterande takbelysning och ha enbart ett ljus tänt. Har du någon fin lykta eller någon ljusbehållare du själv tycker om att använda. Det känns lite stämningsfyllt att tända ett ljus direkt när du kommer in på rummet, annars glömmer du kanske av det så börja med detta om du vill det. Fråga dock personalen först.

Vill du ha en liten kassettbandspelare eller radio och spela någon musik du tycker om ?

En borste och kanske nagelsax om du vill göra ditt djur fint efteråt. Att borsta pälsen och kanske klippa klorna om du ser att de känns långa och du vill att ditt djur skall vara fint.

En liten blomma. En liten blomknopp eller rosenblad från en ros eller någon annan liten kvist du noppar av hemifrån eller från din trädgård, eller köper. (kan kännas fint att lägga mellan tassarna eller bredvid sitt djur när man går)

Blött papper (men det kan du ju ta på mottagningen). Djuret kan ha kissat på sig i buren eller efter insomnandet, och då kan det kännas skönt att torka av lite för att djuret skall kännas sig fint eller efteråt att du skall se att ditt djur känns rent och fräscht.

Vad kan kännas skönt att göra när du är ensam med ditt djur?

Det finns inga regler vad man får göra och inte bör göra när man skall ta avsked av sitt djur. Speciellt när man är ensam så känns det ofta bättre att säga saker etc än när någon står och tittar på. Välj själv hur lång tid du vill ha kanske både innan veterinären ger den första lugnande sprutan och även när djuret fått den första sprutan och innan den sista. När djuret får den lugnande sprutan så blir dom tröttare och tröttare även om dom är medvetna. Dom kan även kräkas en liten snutt och då är det bra att ha papper till hands. Men detta sker inte alltid. Dom kan även kissa på sig lite och efteråt händer detta ibland pga att muskler slappnar av. Bra att veta så kan man torka av lite så det känns fint även om djurets själ då redan lämnat kroppen.

Av personlig erfarenhet så kan jag berätta vad jag tyckte kändes bra att göra. Jag sjöng små vaggvisor för min katt för att kanske lugna ner mig själv och även honom. Jag pussade honom på huvudet och berättade för honom hur fin han var och hur mycket glädje han gett mig i livet. Att jag var så glad över att han hade valt att komma just till mig. Jag skickade en liten bön till djurens änglar om att ta honom med tryggt och lugnt till andra sidan och att andra djur välkomnade honom när han kommer så att han känner sig trygg och lugn. Jag pratade högt och det kändes skönt att vara ensam och ta sig tid med att prata med min katt. När veterinären sedan försiktigt knackade på och frågade om vi var klara för den sista sprutan så kändes det helt okej. Min katt låg med huvudet i min hand och fick vara kvar i sin transportbur med överdelen avplockad. Lugnt och fint fick han sedan den sista sprutan och veterinären lyssnade noga på hjärtat direkt efter och konstaterade att det hade slutat slå.

Jag fick sedan tid för mig själv att vara ensam med min katt igen och kände då att jag vill göra honom fin så jag borstade honom och klippte tånaglarna som jag tidigare överhuvudtaget inte fått ta i. Det kändes väldigt bra att göra honom fin. Pratade med honom ytterligare och som sagt gav många pussar och sjöng lite mer visor. Till sist virade jag in honom i hans favoritfilt och la en liten rosa rosenkvist mellan hans tassar. Jag lämnade efter en stund hans kropp och det var en väldigt fin bild av honom som finns kvar i mitt inre när han låg så fint där.

Så ta er verkligen tid med att göra vad som känns bäst för just er. Att gråta är okej men tänk också på att slutet skall vara fint också för ert djur så försök ändå att fokusera på alla fina minnen ni har med djuret. Berätta hur mycket ni älskar ert djur och tacka för den tid ni har haft förmånen att känna varandra.

En släkting har en bekant som är begravningsentrepenör. Han berättar hur han alltid försöker få dom anhöriga att vara med och göra den döde fin inför begravningen. Att vara delaktig i att göra den döde fin inför sin sista resa är en del i själva sorgbearbetningen menar han. Det underlättar väldigt mycket att få vara delaktig och hjälper de anhöriga att tackla denna sorg mycket bättre. Han har sett stor skillnad i hur familjer går vidare efter begravningen. De som varit delaktiga har mycket lättare att gå vidare i livet än de som inte deltagit. Detta gäller självklart även för djurägare. Jag kände själv att det var väldigt fint att göra min katt ren, borsta honom, göra klorna fina etc. Det hjälpte mig att känna en starkare frid och framförallt en nöjd känsla av att jag också hade gjort en del i detta arbete och kunde se hur fin han såg ut när jag lämnade honom kvar på veterinärmottagningen.

Vad ska man sedan göra med kroppen?

Man lämnar kvar kroppen för antingen separat kremering (då får man tillbaka askan) eller gemensam kremering med andra djur. Kostnadsmässigt så är det självklart mycket dyrare att lämna in för separat kremering. Är det avlivning hemma så tar veterinären med kroppen om man vill. Dör ditt djur under sömnen och du vill ha hjälp med omhändertagandet så kan du lämna in den hos någon veterinär för kremering. Ring dock först och hör efter så att dom tar emot för detta.

Det är förbjudet att begrava sitt djur i trädgården, men…

Tänk igenom om det är viktigt för just dig att få tillbaka och ha kvar askan efteråt. Vill du sprida ut den på någon vacker plats. Allt är beroende på vad man själv anser om själens vidare vandring. För mig är en död kropp bara ett skal som finns kvar. Själen lever vidare och lämnar oss aldrig. Men beslut om detta är det bara du själv som kan göra. Det finns även begravningsplatser för djur. Fråga veterinären eller kommunen. För vissa är det viktigt att ha en grav att gå till och sörja, vilket kan kännas skönt. Andra djurägare känner överhuvudtaget inget behov alls för detta.

Andra djur i flocken, hur beter dom sig när någon försvinner?

Andra djur som finns kvar kan naturligtvis också hamna i sorgtillstånd när en älskad kompis försvinner. Tänk på att prata med djuren innan om att ett djur skall försvinna och visa när ni åker iväg med djuret så att de andra ser. Dör djuret hemma så har ju övriga medlemmar redan sett den döda kroppen. Begraver ni hemma så låt övriga medlemmar se den döda kroppen. Ofta mycket viktigt och något man lätt glömmer bort.

Har djuret varit sjukt ett längre tag så brukar övriga flockmedlemmar ha fullständigt klart för sig vad som skall hända. Värre är när något djur bara försvinner, olyckshändelse etc. Då blir det mycket funderingar och tankar och de andra djuren kan sätta igång att leta efter den som försvunnit. Djurkompisar måste också sörja och blir det en för lång process så tänk på att det finns depressionsmedel och sorgemedel som hjälper bra. Ta t.ex. kontakt med en djurhomeopat eller holistisk behandlare för hjälp.

Vad kan vara bra att tänka på efteråt?

Vad som kan kännas bra att göra efteråt är att också arrangera en fin minnesplats i sitt hem. Detta kan underlätta sorgbearbetningen och kännas tryggt att ha även när djuret inte längre finns kvar i fysisk form. En plats där man känner att man har kontakt med sitt avlidna djur och kan prata om allt. Det här är naturligtvis bara för de som känner att det känns viktigt. Välj en plats du tycker känns rätt, sätt ett foto där på ditt djur. Ha alltid en frisk blomma där och tänd ett litet ljus när du vill skicka tankar till din vän. När sedan tiden gått och sorgearbetet känns avslutat så kan du istället ha ett foto där som enbart påminner dig om alla ljusa minnen du har med ditt djur. Eller du kanske också känner att det räcker med dina minnen, och kortet kan få en fin plats i fotoalbumet istället.

Ibland känns det som om djur finns kvar i hemmet.

Man kan ibland känna det som att djuret finns kvar trots att det somnat in. Det är inget som är ovanligt och helt naturligt. Vi hör steg, hör att djuret hoppar ner från favoritplatsen. Känner att djuret ligger bredvid i sängen på morgonen när vi håller på att vakna till. Ser sin vän skymta förbi i ögonvrån. Den fysiska kroppen är borta men själen är kvar och det är bara ett bevis på att livet inte slutar med döden utan själen lever alltid vidare. Jag har upplevt detta både med mina egna djur och ofta vid besök hos djurägare.

Slutligen

Njut av samvaro med era djur medan ni har möjlighet. Vi vet aldrig hur länge vi får ha den förmånen. När slutet närmar sig och det är dags att släppa taget om sitt djur vänta inte för länge så att djuret får lida innan ni tar beslut. Vänta inte heller hemma om ni misstänker att något är fel. Åk iväg och få en diagnos och välj sedan om ni vill pröva någon alternativmedicinsk behandling. När det är dags att släppa taget, tillåt er själva att sörja och ta gärna ledigt några dagar från jobbet. Många har tankar om vad som ska sörjas eller hur man skall sörja.

Har man en nära relation till någon, oavsett djur eller människa, så är det närheten i relationen som avgör hur man känner sorg – inte vem eller vilket djur det handlar om. Glöm aldrig det!

© Annalena Nyström, Annalenas Djurcenter 2003

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.