Från och med 2018-02-01 tittar du i Riksarkivets forskarsal kostnadsfritt efter ett riksdagsbeslut att våra statliga arkiv ska vara fritt tillgängliga.
Till Digitala Forskarsalen >>
Ofta ser man hänvisning till ”SVAR”, som var en institution i stort sett alla släktforskare kom i kontakt med om man började släktforska på 1990-talet. Det var nämligen härifrån man hyrde hem de mikrofilmer och mikrokort över kyrkoböckerna som fanns att tillgå. Idag har uthyrningen upphört, och de har istället inscannade bilder och flera projekt med sökbara databaser tillgängliga på hemsidan som numera heter Digitala Forskarsalen hos Riksarkivet.
Vad finns hos Riksarkivet?
Riksarkivet har tillgång till alla mikrofilmade kyrkböcker. De verkar ha startat med de mer unika källorna, som inte konkurrerande tjänster gett sig på, så du hittar bl.a. mycket material från början av 1900-talet. SCBs avskrifter av födelse-, vigsel-, dödböcker.
Folkräkningarna från 1860-1930 (vart tionde år) börjar också finnas mer och mer kompletta, och de jobbar även på att komplettera dessa med sökbara databaser från dessa inventeringar av Sveriges befolkning.
Du kan bläddra dig fram eller söka i NAD (Nationell arkivdatabas) där alla arkivbestånd finns listade. De som är digitaliserade är markerade med en datorikon inne i beskrivningen. Nere i de olika volymerna som finns tillgängliga finns det en grön knapp som det står bild på ute till höger.
Förutom kyrkoarkiv och SCB-avskrifter finns en hel del andra sökbara register och inscannade källor, som du får fördjupa dig i själv. De militära arkiven är till exempel omfattande! I sjömansregistret hade jag den oväntade turen att hitta mormors far med den otippade avresehamnen Gävle (trots att han var skåning) och när jag loggade in kunde jag bekräfta att sökningen verkligen rörde sig om rätt person, eftersom alla uppgifter i övrigt stämde. Så bara provsök! Du kan ha tur du också!