1. Sammanställ vad du har för material

Börja med att samla ihop vad du har i gömmorna om din släkt och fundera redan från början ut hur du vill arkivera och sortera materialet. Det finns ett par saker du bör tänka på när du sparar t.ex. tidningsurklipp, papper och foton.

Tidningsklipp, brev och andra dokument

Du har kanske sparat eller fått ärva tidningsurklipp med dödsannonser, släktingar som varit i tidningen i olika artiklar m.m. Dagstidningar är inte gjorda för att spara i en evighet, och pappret är av en väldigt låg kvalitet. Det innehåller bl.a. väldigt mycket s.k. lignin (vedämne) som gör pappret skört med åldern. Pappret gulnar också, och innehåller även mycket syra som påskyndar nedbrytningsprocessen i pappret. För att bevara tidningsurklipp rekommenderar jag att du

  • scannar in klippet, så du har en digital kopia (som du givetvis även kan skriva ut för att få papperskopior i reserv)
  • förvara klippet i arkivsäkert omslag, så plant som möjligt. Undvik plastfickor. Ett dubbelikt vanligt skrivarpapper fungerar, men är du riktigt rädd om ditt klipp finns papper och mappar som är märkta med Svenskt Arkivs sigill. Dessa kostar lite mer.
  • det finns produkter du kan spreja ett klipp med för att neutralisera syran i pappret. Rekommenderas inte på gamla riktigt ömtåliga klipp, eftersom det inte är tillräckligt testat, så man kan inte garantera att klippet inte förstörs snabbare.
  • om ditt tidningsklipp är vikt bör du fortsätta förvara det vikt. Vik bara försiktigt upp det för att scanna in det. Vikningarna gör pappret mer skört, och planar du ut pappret och förvarar det så är det större risk att det går sönder i vikningen än om du förvarar det ihopvikt. Skriv ut en kopia och förvara ihop med originalet, så slipper du hantera det sköra originalet mer än en gång!

Samma principer gäller för brev och andra dokuemnt som för tidningsurklipp, men pappret kan vara av bättre kvalitet och håller därför bättre. Var försiktig med syra-neutraliserande sprejer på handskrivna dokument – du vet aldrig hur sprejen reagerar med bläck eller blyerts!

Fotografier

Fotografier vill ha mörkt, torrt och svalt, och förvaras bäst liggande i slutna arkivaskar i syrafri miljö.

Scanna in alla bilder om du har möjlighet. Svartvita foton gärrna i 600dpi, färgfoton räcker det med 300 dpi. Spara som TIFF, som är ett icke-förstörande bildformat om du väljer att inte ha någon komprimering alls.

Det finns en aspekt till med foton, och det är att de ju är tagna för att man ska titta på dom! Så även om det bästa för fotot kanske är att ha dom i mörka askar, så kanske du ändå skulle vilja ha fotona i album att kika i enkelt. En variant är att ”framkalla” dina inscannade bilder till papperskopior och sätta in i album. En annan är att försiktigt montera de gamla bilderna i album och tänka på att inte utsätta dom för allt för mycket dålig miljö. Jag rekommenderar album med vita albumblad och montering med gammeldags fotohörn (lossa försiktigt om du ska ta ut en bild, så den inte bryts sönder!).

Skriv om möjligt på baksidan av fotot med blyertspenna (OBS! Ej bläck/kulspets, det går igenom och förstör bilden) vem de föreställer, var bilden är tagen och ungefär när – så mycket info som möjligt medan du kommer ihåg det! Det går att skriva i det monterade albumet också om du inte vågar skriva på bilden, men när bilden plötsligt inte sitter i albumet längre är den informationen förlorad.

Det finns mängder med oidentifierade porträttbildsalbum liggande ute på loppisar och auktioner – och säkert lika många släktforskare som önskade det fanns bilder på deras gamla anor, som de visste säkert är dom! Gör inte om deras misstag – ta för vana att berätta direkt vad bilderna föreställer även med nya digitala bilder. Det finns oftast bra funktioner till detta i fotoprogrammen på din dator! Både kategorisering, albumindelning, personigenkänning och geotaggning är vanliga funktioner man kan använda till det digitala!

För att bevara minnena håller jag själv på med scrapbooking, där min målsättning är att en scrappad sida ska berätta allt du vill veta om bilden/händelsen/minnet jag försökt bevara. Jag försöker också tänka på att dokumentera min vardag med bilder och text, eftersom jag så gärna hade velat ha något liknande efter mormor och de andra gamla släktingarna som inte finns hos oss längre!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.