Har du precis fått ta hand om hela familjearkivet från dina föräldrar eller en avliden släkting? Den här artikeln ger några tips på hur man kan skriva en snabb arkivförteckning och vad man ska tänka på när man ska förvara foton och dokument hemma.
1️⃣ Bli inte överväldigad
Det finns bara ett sätt att äta en elefant 🐘. I små bitar.
Arkivförteckna
2️⃣ Anteckna digitalt direkt! Snabblogga det du går igenom i någonslags textfil, gärna tillgänglig i flera av dina gadgets 🖥💻📱🌧
Quick and dirty i en löpande logg.
Ex.
3 amerikabrev
transkriberade, scannade/fotograferade
sparade i mappen Brev
Breven förvaras ihopvikta i sina kuvert i boxen Brev
Personer: Alice, Rolf
Postade inlägg på fb Sturkö-gruppen
📅 Skriv ett datum där du börjar nästa genomgång så kan du få en tidsuppskattning sedan hur mycket tid du lagt om du vill.
Så lätt har du en start på en arkivförteckning och vad du gjort med objekten.
Är du kompis med Siri/Alexa kan du diktera! Snabbt in digitalt för sökbarhet och behandling!
All digital text är automatiskt sökbar nuförtiden.
Loggen kan du sedan vidareutveckla efter behov och lust och ork.
(Jag håller precis på att flytta in mitt arkivarbete i Trello för att få ut alla komihåg ur min skalle. Där kan jag hålla reda på vad jag gör och hur jag tänker. Det är ett nördprogram för folk som har stora projekt igång, som passar min hjärna och mitt sätt att strukturera. Är du den typen delar jag gärna hur jag använder det senare)
Förvaring
3️⃣ Fundera på hur du vill förvara arkivet redan från start, även om du kanske inte flyttar objekten direkt.
Äldre och unika dokument bör du hantera så lite som möjligt. Digitalisera och arbeta med kopiorna istället. Hantering av enskilda dokument kan du läsa om i en arkivhandbok. Undvik plastfickor och tejp! Om dokumenten ska vara vikta eller uppvikta beror lite på vad det är och vilket skick de är. Du riskerar att förlora proveniens genom att plocka ut exempelvis brev från kuvert och separera dessa. Proveniens handlar inte om pengavärde utan möjlighet att sätta in dokumentet i rätt sammanhang och kanske spåra relationer och släktingar.
Ett album med gamla visitkortsporträtt har större chans att få de olika bilderna identifierade om albumet behålls intakt och i samma ordning, då de kanske satts in kronologiskt och tillhör samma sällskap.
⚠️Vissa objekt kan behöva räddas från en påbörjad försämring, exv. Tidiga färgfoton insatta i album som uppenbart påverkar bildernas kvalitet pga syrainnehåll i albumblad och plastfickor. Detta bör du prioritera!
⚠️ Tejpa INGET! Förvara trasiga dokument i ett omslag som håller ihop delarna. Det finns ingen hushållstejp idag som är bra att sätta på gamla papper eller foton.
⚠️ Är något tejpat – låt det vara. Lossar den översta plastfilmen lätt från det tejpade klistriga troligen brunfärgade området kan du försiktigt lyfta bort den och känna försiktigt hur klistrigt klisterskiktet är. Är det mycket klistrigt kan jag tipsa om hur jag gör efter bedömning av värdet på dokumentet. Men det lägger jag inte publikt. Det rekommenderades generellt att man lämnar in till konservator för att rädda dokument man är rädd om som är förstörda av tejp ed.
Gör det om du inte vill hantera det själv!
Du kan läsa på lite om generell fysisk arkivering i t.ex. Hembygdsförbundets folder om det. Finns som gratis pdf i deras webbshop. Hembygd.se
Nygjord och bra!
🗃🗄🧳 När det gäller förvaring av ett hem-arkiv åt släkten tänker jag att man kan vara mer praktisk än arkivstrikt.
Har lösa foton klarat sig bra hittills i sin skokartong kan de fortsätta ligga i den, bara man ser till så skokartongen inte utsätts för extrema miljöer eller översvämningsrisk. Helst svalt, mörkt och torrt.
💕 Men man kanske vill njuta av sitt arkiv synligt på något sätt?
Då är det viktigaste att undvika wellpapp, som skadedjur älskar lite extra. Jag hade undvikit färgade insidor på ”finaskar” pga missfärgningsrisk på papper. Vit insida på nyproducerade papp-finaskar går bra.
Jag pratar inte om plast. För säkerhets skull. 😉
📓 Fotoalbum eller inte?
Såhär tänker jag. Det viktigaste är att digitalisera det du verkligen vill kunna plocka fram i framtiden.
Albumen bilderna sitter i är en viktig tidsmarkör som stärker albumens proveniens. Tänk att farmors mor suttit och klistrat in dessa dyrgripar omsorgsfullt. Och pappa har lagt timmar och veckor på att anteckna information. Låt bilderna vara kvar i albumen om de inte är dåliga för bilderna. Förvara albumen som de är.
Dåligt för foton är plastfickor som gulnat eller spruckit samt den sortens album som var populära på 80-90-talet med helt klistriga sidor som man smackade på bilderna och vek över en plastfilm över. Både klistret och plastfilmen kan förstöra bilderna på sikt om de inte redan tappat färg eller är förstörda på annat sätt.
Du bestämmer själv om du vill återskapa album med nya plastfickor i pp-plast eller om du skippar albumen i det här fallet. Foton som suttit i klisteralbum kanske har klisterrester på sig som du kanske vill försöka sudda bort med ett vanligt suddgummi.
Hur är det med foton i fotokuvert från framkallningsfirman då? Tja, har de legat så 20-30 år klarar de sig nog lite till. Jag hör så ofta folk som är stressade för sina lådor med fotokuvert som de inte hunnit sätta in i album. Vill man ha sina bilder i album ska man såklart prioritera det, men annars ligger bilderna bra där de ligger tills du vill titta på dem eller göra något med dem. Kanske vill du scanna in bilderna så du får dem digitalt nångång.
Är det bilder som kan vara av allmänintresse eller du vill ta reda på mer om kan det vara bra att digitalisera och ladda ut bilderna i någon lokal facebook-grupp eller liknande för att få hjälp med identifiering eller bara glädja andra med nostalgiska bilder från en svunnen tid. Ett utmärkt sätt att använda ditt släktarkiv!