Släkten i Sallerup

Juletid brukar vara släktforskningstid, och detta året är inget undantag. Det börjar alltid av en slump eller ett infall. Den här gången var det en genomgång av DNA-listan som fick mig att börja kika mer på Starby-folket igen och Måns och Ellna. Jag hamnade nere i Eslövstrakten i V.Sallerups socken. Nu har jag suttit ett par dar och tömt ut de vanliga källorna om deras föräldrar och ursprung. Då brukar jag börja googla på lite olika uppslag.

Jag hittade ett inlägg från 2017 om samma familj. Kul att se att det inte var så himla längesen jag kom vidare på den här grenen, tack vare att jag lärt mig läsa klöddig handstil bättre – och lärt mig lita på min magkänsla och utreda teorier och inte krångla till det så mycket. En annan viktig faktor är ArkivDigitals växande register! Jag har hittat Elnas far Bengt Rosenlund och kommit bakåt på den grenen också. Men för att inte springa iväg för långt bak utan göra klart en generation i taget har jag nu backat till Måns och Ellna igen, som jag började med.

Jag söker Måns Jönssons ungdomstid. Han lämnar hemmet i Kastberga ett par år för att vara dräng i något som kallas Djurgården. Han kommer därifrån 1816. Problemet är att Djurgården inte finns med namngivet i husförhörslängderna förrän 2 böcker senare, så jag vet inte var han står uppskriven innan gården får egen avdelning. Nu är det bara petitesser, men ibland är jag envis och vill hitta de källor som bör finnas.

Jag kollade efter bygdehistoria för socknen för att se om där står vad Djurgården uppkommit ur för by eller gård. Det finns en 70-talsbok som ser gedigen ut, men såklart inte tillgänglig längre mer än på bibliotek och antikvariat om man har tur. Jag köper gärna bygdelitteratur om jag har mycket släkt i området och vill se om de är omskrivna. Nu har jag klickat hem den för julklappspengar.

Jag kanske berättar mer om Bengt Rosenlund en annan dag. Han var både soldat som jag gissade på efternamnet och visade sig även bli mästerskräddare som en andra karriär. Familjen hoppar runt som loppor i halva sydvästra Skåne och där är än så länge många luckor. Men en sak är superbra med Skåne: det finns ofta fina flyttattester sparade och digitaliserade!


Sallerup och Eslöv med omgivning, Skånska rekogniseringskartan 1820

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.