Släktforskning på nätet gratis

Gratis släktforskning på nätet: Våra grannländer Finland, Norge och Danmark erbjuder generöst sina kyrkboksarkiv online helt utan några kostnader inblandade. Från 2018 har svenska Riksarkivet fått möjlighet genom statliga bidrag att erbjuda hela sitt digitaliserade bestånd gratis.

Till Riksarkivets Digitala Forskarsal >>

Det finns även svenska abonnemangstjänster för att visa kyrkböckerna online. De tre stora tjänsterna läser du om under den här avdelningens andra sidor. Nu ska vi kika på några av de tjänster och webbplatser som finns som erbjuder material till din släktforskning helt gratis.

Släktforska på landsarkiven eller bibliotek

Nu handlar den här sidan om gratis släktforskning på nätet, men jag vill ändå påpeka att det finns ett offline gratis alternativ att släktforska, och det är på våra olika landsarkiv och på många av våra bibliotek. På Landsarkiven finns s.k. forksarsalar med uppsättningar av mikrokort för området. Idag finns säkert en stor del av de databasskivor jag tipsar om här på sidan, deras egna projektregister och kanske t.o.m. någon av de abonnemangstjänster som beskrivs tillgängliga på arkivens publika datorer. Kommunala bibliotek kan också ha släktforskningsintresse och nyttiga källor tillgängliga att utnyttja gratis på plats.

DDSS, Gotland och Stockholms rotemans- och mantalsarkiv

Har du släkt i södra Sverige är DDSS.nu en mycket bra sida med avskrifter av födelse-, vigsel- och dödböcker. Jag hade själv turen att ha folk i registrerade socknar och fick mycket hjälp på traven i starten. Tänk på att detta är avskrifter av kyrkböcker, så du bör kontrollera mot originalkällan när du har tillfälle! Eftersom avskriften är så detaljerad har du både sidnummer och längdinfo och hittar originalposten snabbt!

Har du släkt på Gotland kan du ha god nytta av Gotländska släkter, en gigantisk databas sammanställd av en engagerad släkt- och hembygdsforskare. Det tackar vi för!

Har dina släktingar flyttat till Stockholm bjuder Stockholms Stadsarkiv på en hel del gratis godis på sin hemsida. Rotemansarkivet för tidsperioden 1878 – 1926 ligger sökbar på nätet. De har även lagt ut sökbara register för olika mantalslängder där du kan få napp om dina släktingar.

Andra nämnvärda avskriftsprojekt

Föreningen Släktdata som samlar avskrifter av olika källor på sin trevliga och ambitiösa hemsida. Här kan du även hänga med i nyheter inom släktforskningens utveckling framför allt på nätet.  I norra Sverige har du Folkräkningen 1890 fritt sökbar på nätet för länen Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland, Jämtland och Värmlands län. På sajten Svenska avskrifter finns massor med register och avskrifter katalogiserade. Jag tror tyvärr inte webbsidan uppdateras längre, men kan vara användbar ändå för det som finns!

FamilySearch är en stor avskriftsdatabas som den s.k. mormonkyrkan ligger bakom. Här kan du få hjälp att hitta dina släktingar, men de använder ett helt eget indexerings- och källhänvisningssytem, så det kan vara lite svårt att hitta rätt källhänvisning när du hittat det du söker för att titta i en digitaliserad version av kyrkboken.

Släktforska i grannländerna? Deras kyrkarkiv är gratis

Kvalitén på bilderna varierar kraftigt från ”ser ut som något gammalt fax som fotostatkopierats” till klart läsbart. Men får vad man betalar för, så man ska vara tacksam att arkiven finns, och ibland är dom riktigt läsbara!

Norges Digitalarkiv och sökbara folkräkningar
Danmarks Arkivalier Online – kyrkböcker och folkräkningar

Länkar till digitaliserade arkiv i Finland

Lettlands Raduraksti -lettiska kyrkböcker online (kräver registrering, men är gratis att använda)

Latvian Genealogy – avskrifter av en del av källorna i Raduraksti

I Finland finns det stora avskriftsprojektet Hiski.

Soldater och båtsmän

Centrala Soldatregistret kan du hitta information om vilket regemente och rusthåll din soldat tillhörde och var du ska vända dig för att få mer information. Har du turen att ha Blekingska Båtsmän (Blekinges SF) / Ostkantens register i din släkt finns mycket information om dessa på nätet.

Emigranter i USA

Ellis Island har en jättestor sökbar databas med alla emigranter som kom in via ön. Det är skeppsregister utlagda sökbara på hemsidan och du kan kika på de inscannade originalen.

Sökmotorer och diskussionsforum

Genom att söka på namn och årtal och församlingar i sökmotorer kan du ha tur att hitta gemensamma släktingar som släktforskar, där du kan få värdefull skjuts framåt. Ju längre bak i tiden du kommit desto större chans att hitta gemensamma anor på nätet. Du kan även få viss hjälp att hitta släkten i något av de diskussionsforum som finns på nätet.

Prova gratis

Håll utkik efter gratishelger och liknande i samband med släktforskardagar, jubileum och liknande från abonnemangstjänsterna och passa på att kolla upp andrahandskällor eller släktforska vidare när de har öppet hus på nätet!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.