Det första jag gör när jag hittar en person som uppges vara soldat i husförhörslängden är att göra en sökning i Centrala Soldatregistret.
Centrala Soldatregistret >>
Uppgifterna du får upp i denna databas kan se ut såhär:
Aktnummer: VD-00-0102-1808Rask, Alfred Anders [Jonsson] | |
---|---|
Född: | 1789-05-00 |
Död: | 1830-12-16 |
Hustru: | Olofsdotter Britta Stina |
Född: | 1794-04-08 |
Regemente: | Västgöta Dals regemente |
Kompani: | LIV |
Socken: | Flakeberg |
Rote: | Åkerstomt |
Ansvarigt register: […]
Som du ser finns det ett ansvarigt register som lagt in de här uppgifterna om din soldat i databasen. Jag har själv inte provat att få fram uppgifter från ett ansvarigt register enligt förslaget, utan har tidigare bara sparat texten ur soldatregistret till senare forskning. Just den här soldaten hade även registrerats med hustruns namn, men det hör inte till vanligheterna. Vi hade tur!
Det finns flera databaser som rör soldater på nätet, som du kan ha nytta av. Jag återkommer till dessa, men nu är jag nyfiken på om vi kan hitta Rasken själva med hjälp av det filmade/scannade/avfotograferade online! Tyvärr är båda dessa online-källorna betaltjänster.
Efter att ha inventerat och klickat runt mig i två av släktforskartjänsterna en del senaste året har jag blivit varse att det finns en hel del inscannat och avfotograferat online redan. Till en början begrep jag ingenting om hur jag skulle använda dessa rullor, men en dag bestämde jag mig för att försöka pussla och överlista det nya knepiga på eget bevåg.
Jag börjar med att kika på ArkivDigital om de har fotograferat rullorna, eftersom jag oftast har denna tjänst öppen. För att se vad de har för rullor kan man välja Avancerade sökalternativ i ADOnline-programmet och Arkivtyp Militaria. Och där finns ju faktiskt Västgöra Dals regemente som ”Rasken” ska vara soldat vid.
I rullorna finns flera olika kompani som hör till regementet och de innehåller en massa andra sidor med protokoll och inventarielistor m.m. också. Jag har inriktat mig på att hitta min soldats mönstringsrad, för att verifiera att han så att säga var ”på plats” som soldat. Man kan säkert fördjupa sig massor i det övriga i rullorna om det intresserar en.
Jag har upplevt det ganska svårt att hitta Kompaninamnet. Det står i oftast i en lång introduktionstext med hans majestät och annan überviktig information om tjusiga herrar med olika gradbeteckningar (gäsp!). Jag har istället tagit hjälp av en aning lokalkännedom och bläddrat 5 sidor åt gången, ibland mer. Letar jag en dragon i Skåne och bläddrar förbi Väsby när jag ska vara i Simrishamn vet jag att jag troligen kan blädda förbi det kompanit från nordväst-skånska trakterna. Varje kompani brukar lista 125 soldater sisådär, men det kanske bara är så i de rullor jag varit och sökt. Du märker ju själv när du bläddrar ungefär när siffrorna börjar om. Ibland är där dubbla rader med numrering också.
Tillbaka till ”Rasken”. Årtalet sist i aktnumret tror jag anger när han blev antagen som soldat, så det är lämpligt att söka efter honom 1808. Numret som står innan årtalet är hans soldatnummer, och det är där du hittar honom i sitt kompani också. Vi koncentrerar oss alltså på att hitta nummer 102 när vi börjar bläddra. Just 1808 är en lucka, så jag provar Generalmönsterrullan mellan 1813 och 1817. Redan på bild 22 får jag napp!
Västgöta Dals regemente 575 b.22 AID: v46751.b22
Här kan vi utläsa just numret 102 och den dubbla numreringen 89. Jag tycker det står Regementenummer och Companinummer förkortat i kolumnerna ovan, men jag vet inte om det är så ”viktigt”. Vi hittade honom på 102 iallafall. Sen står Rotens namn, dvs byn han bor i lite förenklat – precis som Centrala Soldatregistret angav Åkerstomt. Anders Jonsson Rask, Wästg. Han är 23 år och har tjänstgjort i 5 år och 1 månad (1/12) – eller möjligen 7 månader? Han är 5 fot 8 1/4 tum lång och gift. Sen står det en anteckning om ”comenderad på Trossvakt”. Letar man efter soldater som rider kan man få uppgifter om deras häst, färg, storlek, tjänstgöringsår också, antingen i en intilliggande rulle eller på samma rad som ryttaren själv. Det ger lite färg åt och liv i soldaten med sådan extra information, tycker jag! Jag skriver helt enkelt av hela raden med anteckningar och dess källa, så har man fått kött på benen om soldatens soldatliv.
Nu vet du hur du hittar din soldat, nu kan du följa honom framåt i rullorna och har du tur hittar du när han får avsked eller en anteckning om att han dött. Dödinformationen kan saknas hemma i din husförhörslängd om han dött ute i tjänstgöring på något sätt, varför soldatkällorna kan vara viktiga även för den sakens skull!
Ska vi se för skojs skull om vi kan hitta samma rulla hos den andra tjänsten med soldatarkiv, nämligen SVAR?
Som släktforskare är du kanske van vid att klicka på rubriken Forska när du loggat in dig. Nu ska du istället välja rubriken Militaria. Sedan finns en hel rad med länkar till olika arkiv som finns digitaliserade. Jag börjar välja Generalmönsterrullor och där scrolla fram till Västgöta-Dals som fanns med i rullen. Volymen med 1813 heter samma hos SVAR (575) och finns scannad, så vi kan lätt bläddra fram Rasken här också – nu när vi vet var han finns. Annars är principen densamma – skumma 5 sidor åt gången, leta rätt nummer.
SVARs version av Västgöta Dals Generalmönsterrulla SE/KrA/0023/0/575 s.23
Det man inte ska missa hos SVAR är det som bara heter Rullor i den första länklistan. Där finns fler rullor än generalmönstringen, och vad skillnaden är begriper inte jag som inte är så insatt i det militära. Men här kan du iallafall hitta soldater, regementen och kompanier såväl som år som saknats som generalmönstring. Du får klicka rätt många klick innan du når ner till själva rullorna, som sedan är sorterade i någon slags bokstavsordning. Alfabetet börjar om på slutet, så ge inte upp om du inte hittade något på första L-et! Rullorna är uppbyggda ungefär som Generalmönsterrullorna, så du känner igen dig.
(För övrigt finns det även scannade bouppteckningar hos SVAR. Dessa ligger under Brott och straff… Jag vet inte om det var ett brott eller ett straff att dö och behöva bodelning, men jag förstår ju hur de tänkte, även om jag muttrade en del när jag ramlade på bouppteckningarna på ren slump…)
Mer info och länkar
Vill du veta mer om soldatforskning finns Hans Högmans mer detaljerade sida med information och här finns många nyttiga Soldatforskningslänkar. Information om hur Centrala soldatregistret kommit till hittar du här.
Förutom Centrala soldatregistret finns ingen samkörning mellan olika lokala projekt. En del finns online, annat får man skriva och fråga om och vissa saker får man köpa på CD. Jag presenterar de sidor där man kan hitta informationen gratis. Känner du till fler får du gärna tipsa i kommentarerna.
Blekinge båtsmänsregister
Blekinge Släktforskarförenings publicerade släktregister över Blekinges båtsmän.
Blekinge och Södra Möres Båtsmänsregister (Ostkanten)
Här hittar du båtsmän från Blekinge och Småländska kustlandskapet.
Båtsmän i Ångemanland och Medelpad
Olof G Strömbergs sökbara databas med båtsmän i Ångermanland
Manskap från Upplandsregementen till Finland 1721Alfabetiskt register med soldatens namn, regemente, kompani och nummer i både Sverige och Finland
Ljungby Kompani (G)
Rolf Carlssons sida om soldaterna i Ljungby Kompani med namnlistor.
Niklas Hertzman har samlar information om Skånes trumpetare på sin sida.
Sökbar databas med Södermanlands regemente
Södra Gästriklands Båtsmansrullor (via webarkivet WayBack Machine)
Efter tips i Anbytarforum hittade jag denna länk till en återskapad sida som inte finns online längre på det stället den fanns från början.
Österlensoldater vid Södra Skånska Infanteriregementet
Sökbart register till Granhälls anteckningar om soldaterna som tillhörde Albo och Ingelstads kompanier