Sortering av ditt material

Det finns många sätt att organisera materialet. Skrymmande föremål som militärböcker, gamla buckliga betygsböcker och sånt får kanske förvaras för sig, så det inte skrynklar tidningsurklipp och brev m.m. Då behövs det någon slags katalogisering av vad du har för material och till vem materialet hör – vem eller vilka det berör.

Det finns en arkivstandard som man kan följa om man vill. Det kanske kan vara bra att kika på denna katalogisering om man inte vet riktigt själv vad man ska börja sortera efter. Annars kan den ge tips på vilka avdelningar du vill ha i ditt arkiv.

Allmänna arkivschemat

A -Protokoll och fördragningslistor
B Utgående handlingar och koncept
C Diarier (in- och utgående)
D Liggare, register och förteckningar

E Inkommande handlingar/korrespondens
F Ämnesvis ordnade handlingar
G Räkenskaper
H Statistik
J Kartor och ritningar
K Fotografier
L Trycksaker
Ö Övriga handlingar

Arkivschemat kan du använda för att katalogisera ditt material och ge dina olika papper beteckningar så du lätt ser vad du har sedan.

Sortering

Jag har mitt material sorterat på person om jag har mycket om personen, par om det rör ett gift pars t.ex. vigselbevis och hyreskontrakt, ”barn till” om man inte har så mycket på varje syskon till en ana samt hela familjen om det är saker som berör en hel familj, t.ex. pass förr, där barnen var inskrivna. Jag noterar på alla personer att jag har ett visst material i mitt arkiv med sparade saker.

Jag har ännu inte infört Arkivschema och katalogisering av mina saker mer organiserat, eftersom jag först nyligen hittat ett bra system för det. Men jag känner ibland när jag forskar på en person att jah minns att jag sett något mer nånstans, så jag skulle behöva gå igenom materialet ordentligt en gång, och passa på att göra en katalog då också! Nu hade visst min pappa lite papper som han undrade om jag var intresserad av att ta över, från släktingars bouppteckningar och liknande, så jag får snart påfyllning igen!

Sen finns ju alla papper som tillkommer under forskningens gång. Skriver du ut kyrkböckerna du tittar i så du har en papperskopia också? Hur ska dessa sorteras i pärmar eller hängmappar? Jag har själv mitt på datorn (med många säkerhetskopior) och detta systemet ska vi kika närmre på nästa gång.

Kommentarer

Jenny Samuelsson  (lilatiger.blogg.se)
2012-04-10

Jag har en hel del arkiverat på datorn med många säkerhetskopior, men så har jag även mina saker i 4 pärmar där jag har en pärm för min mormors släkt, en för min morfars, en för min farmors och en för min farfars.
Dock är jag inte helt nöjd med detta pärmsystem då jag tycker att jag har dålig överblick över personerna.
Jag har därför börjat fundera på att skaffa hängmappar och på så vis få en bättre överblick över personerna.

Vilket tycker du är att föredra?

—– —–
2013-01-18

Jag har själv svårt för pärmar just som du säger med överblicken, plus att mycket av det sparade inte är A4-format.
Men det finns nog inget helt optimalt system som funkar rakt över alla saker som ska sparas. Hängmappar har fördelen att klara fler format, men papper riskerar att bli bukiga och kanske skrynklas av tyngre saker i andra format grannar i hängmappen. Jag har fortfarande inte löst arkiveringsfrågan helt. Hur går det för er andra? Några tips?
/Sara

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.