Städa städa orter! Och lite käll-funderingar

Insåg kanske lite för sent hur ort-hanteringen fungerar vid importen av nya gedcom-filen och hur jag ska standardisera mina orter för att slippa lägga till varje ort 27 gånger med google-kartverktyget.

Helst ska man på ort-förstasidan se länder och län/landskap, sedan ska man klicka sej neråt. Eftersom jag matat in i datorn ett antal år finns det massor med olika format på samma sak, som jag nu försöker rensa upp, så Malmöhus län alltid anges Malm. ‎(M)‎ osv. Och alla församlingar är placerade i rätt län/landskap. Detta skulle jag alltså helst gjort INNAN jag började markera ut dom på Google-kartan… Kom jag på när jag skulle lägga till Lycksele för 50-elfte gången i ordningen och började fundera på varför…

En fördel med sånt här rensningsarbete är att man ramlar på mycket sket runtomkring när man får Googla efter orter som inte finns med på kartorna. Jag använder hitta.se-s karta att hitta många av småorterna, som inte finns utsatta på google-kartan ens vid superzoom.

Annat jag ramlat på är trevliga hemsidor med Storumanbyar och var det Dorotea‎(?)‎ med trevlig sammanställd historik om olika byar, med eller utan moderna myter och felskrivningar. Som släktforskare försöker jag samla allt som står om en viss person – rätt eller fel! Sedan försöker jag sammanställa för mej själv vilka uppgifter som känns trovärdiga, vad jag snabbt kan kolla upp själv m.m. Ibland hittar man en snubbe på ett datum som det ska vara, men kan man vara riktigt säker på att det verkligen är MIN gubbe, och inte bara en gubbe med samma namn?

Ett annat exempel på myter är ju en av Södra Lapplands Adam-ar, Johan Philipsson Hilduinen, som det finns mycket mytbildning kring, bl.a. hittade jag en text på Wikipedia som ifrågasatte var namnet Hilduinen kom ifrån. Sånt är kul! Då får man fundera på hur man ska göra i fortsättningen med såna ifrågasatta uppgifter, men jag har valt att ta med Hilduinen iallafall som ”markör” för att det är den Johan PH som nämns i Örträsk-sammanhang, som så många är släkt med – oavsett om han verkligen hette Hilduinen eller det är en efterkonstruktion/missuppfattning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.