Utvecklingsfaser och sjukdom

Under människans första 2 år genomgår vi en otrolig utveckling, från litet hjälplöst pyre till en unge som går och börjat prata. Det är mycket som händer på vägen, och det märker man av när man bebispottar också. Mest märks de stora utvecklingssprången och milstolparna, men det är väldigt individuellt hur mycket faserna ställer till det för pottningen.

Vid bebispottning märker många av tydliga förändringar ungefär var tredje månad +/- en månad, där de mest kända sprången inträffar runt 8-9-månader och runt året. Många har haft en lugn och skön pott-resa med glada bebisar och utan bajsblöjor fram till dess. Sen över en natt har man plötsligt en bebis som spjärnar emot när man gör allt precis som vanligt, smyger undan och bajsar i blöjan och man behöver kanske byta 10-15 kissblöjor på en dag. Vad hände liksom? Vi hade ju nyss en 7-månaders som kom hem efter en 3 timmars shoppingtur med torr blöja?

Det som händer vid utvecklingssprången som krånglar till pottningskommunikationen och era invanda rutiner är helt enkelt att bebis börjar bli mer och mer medveten om sitt jag och kan-själv-tänket börjar utvecklas. Du kan som förälder behöva backa och ge bebisen större förtroende för processen. Har ni rutinpottat mycket kan det vara idé att dra ner på rutinpottningstillfällena och bara potta på tydlig signal och kanske vid uppvaknandet på morgonen. Det är inte så att en 8-månaders på något vis är redo att ta över ansvaret själv, men nu behöver hen experimentera med olika situationer kring toabestyren. Hur länge kan jag hålla mig, hur känns det när jag inte kan hålla mig längre, vad händer då, hur gör jag sen? För att underlätta experimenterandet kan man börja fundera mer på blöjfri observationstid och vad man använder för back-up-blöja. Det ska gärna kännas blött när kisset kommer, vilket det gör med tyg. Använder man inte tygblöjor kan man klippa lappar av en gammal trasig t-shirt och lägga i blöjan.

Bebisvald pottpaus

Liten kanske tar pottpaus helt under en period, och vissa upplever att det går många månader innan de är tillbaka på banan, i betydelsen att fånga det mesta i potta/toalett och ha torra blöjor och kläder. Vi fortsatte att erbjuda pottillfällen med jämna mellanrum under dagen, även när liten protesterade när vi väl kom dit. Då var det bara att gå därifrån igen, men han visste att det skulle komma fler tillfällen. På så vis hade vi kvar vissa rutiner och en avslappnad attityd till pottandet, samtidigt som han kände att han bestämde över pottningssituationen. Han ansvarade inte för pottningen, men bestämde över sin kropp, sina behov och sina signaler.

Kreativ pottning

Man får som förälder vara kreativ med pottningen under utvecklingsfaserna. Kissa och bajsa är ju något man behöver göra antingen man vill eller ej. Att göra pottstunden rolig, spännande och utmanande är ett bra knep för att tona ner pottpauserna. Man kikar på var barnet är i utvecklingen just nu och erbjuder utmaningar utifrån detta. Om man är vid en milstolpe där barnet ska stå och stå och stå och stå hela dagarna kanske pottning stående i duschen är en rolig utmaning när det är kissdags. Är det finmotoriken som just nu står i fokus kanske en rolig pottleksak att sätta i händerna är lösningen på plankandet. Många behöver hjälp att slappna av när de går på högvarv hela dagarna under utvecklingssprången.

När många upplever svårigheter

Det är givetvis väldigt individuellt, precis som all annan utveckling. Vissa märker inte av alls, andra har jätteproblem vid varenda utvecklingsfas, någon har det värst runt året, andra vid halvåret. Listan är tänkt som vägledning när du får problem. Det är alltid skönt att se att det är vanligt och verkar dyka upp i en viss ålder kopplad till en viss utvecklingsfas. Tänk på att alla bakslag, som det känns för er, är viktiga för bebisens utveckling mot pottsjälvständig. Det måste finnas perioder med kissbrallor och stark vilja vid pottan, för det är så bebisen lär sig ta kontroll över sin kropp och sina behov.

  • 8-månaders-språnget – plankning och pottpaus vanligt
  • ca 12-månader – varför har vi plötsligt bajsblöjor igen?
  • lär sig krypa, stå eller gå – har inte tid med nånting annat
  • får tänder – kan ge lösare bajs som kommer plötsligt
  • vid sjukdom – kroppen lägger energin på att bli frisk
  • när det kommer småsyskon – din skrutt är inte minst längre och behöver hjälp att hitta sin nya roll i familjen, även på toaletten. Vanligt med regression!

The Wonder weeks

wonderweeksDet finns en bok som beskriver barnets neurologiska utveckling första 15 månaderna och de stora utvecklingssprång kroppen gör när den gör sig redo för nya färdigheter. Vi har haft jättemycket nytta av den eftersom min skrutt följt manualen slaviskt. Det har funnits ett tydligt samband mellan kinkighetsperioderna före de stora sprången och svårigheterna vid pottandet. Jag hade även stor nytta av listorna med förslag på aktiviteter och lekar för de olika utvecklingsfaserna, som passade för just det som var utmaningen just nu.

Här kan du köpa boken >>

Den finns även som e-bok (på engelska) >>

I appen kan du mata in bebisens beräknade födelsedag (den neurologiska utvecklingen börjar vid befruktningstillfället) och se på ett schema när nästa åskmoln är på väg.