Gästskribent: Kristina Mårtensson, Gute hundkonsult 2003
Har du någonsin reflekterat över det faktum att din hund faktiskt är ett rovdjur? Har du då tänkt på hur mycket tid, energi, tankemöda och erfarenheter som krävs för att en hund ska få mat – om den inte får den serverad av oss förstås?Då kanske du också har dragit den logiska slutsatsen att hundens mest naturliga och regelbundna arbetsuppgifter (att spåra, upptäcka, förfölja, trötta ut, lägga ner, döda och slita sönder sitt byte, plus att plocka bär och gräva upp rötter) ofta förnekas våra familjehundar.
Frågan är vad denna arbetslöshet egentligen innebär för våra hundar.
Med risk att bli beskylld för antropomorfism (förmänskligande) vill jag påvisa några reaktioner hos långtidsarbetslösa människor. Frustration på grund av bristen på meningsfull sysselsättning, dåligt självförtroende i brist på upplevelsen att vara duktig på någonting, dålig självkänsla i brist på social samverkan, hopplöshet i brist på kontroll över sin tillvaro, håglöshet i brist på mentala utmaningar och inspirerande uppgifter, trötthet i brist på fysisk aktivitet – är alla vanliga reaktioner hos oss när vi står utan arbete. Jag tror att mycket av detta gäller även hundar – att även de har behov av:
Meningsfull sysselsättning – känsla av att vara en duktig/duglig flockmedlem
Social samverkan – att samarbeta med sina flockkamrater
Egenkontroll – känsla av att kunna påverka sin tillvaro
Mentala utmaningar – glädjen av att ha kommit på lösningen själv
Inspirerande uppgifter – som väcker motivationen och lusten att övervinna svårigheter
Fysiska aktiviteter – känsla av kontroll över sin kropp och fysisk styrka
Om vi är överens om detta, så kanske du tänker att -”ja men, min hund får ju fysiska aktiviteter när vi…, får känna sig duktig när vi tränar … och jag berömmer/belönar, och social samverkan får den ju eftersom vi är tillsammans varje dag.” Kanske du lyckas plocka in ännu fler saker ur min uppräkning (eller rent av alla) i din hunds tillvaro och det är förstås utmärkt.
Det vi har en tendens att glömma är hur många timmar en vild hund tillbringar med dessa saker. Hunddjur är dag-aktiva och sover vanligtvis bara den mörka delen av dygnet, förutom när de smälter en ovanligt ymnig måltid eller vilar efter en stor kraftansträngning. Det rör sig alltså oftast om minst 16-18 timmar per dygn. Det kan vi jämföra med de stunder de flesta av oss har möjlighet att sysselsätta våra hundar. Tala om små smulor…
Därför är det extra viktigt att vi tänker på kvalitét i de sysselsättningar vi erbjuder våra fyrbenta kamrater. En del i detta kvalitétstänkande är förstås individanpassning. Att välja uppgifter och utmaningar som passar just din ras och individ. En del företrädare för vissa raser menar att just denna ras”omöjlig att lära saker”, ”saknar samarbetsvilja”, ”är så självständig att den inte går att träna”, ”inte är avlad för arbete utan för sällskap”, ”har inget behov av att arbeta” och liknande saker, som alla går ut på att mer eller mindre idiotförklara den aktuella rasen. Vilket givetvis är djupt orättvist. Alla hundar utan undantag lär av sina erfarenheter, och har behov av en meningsfull tillvaro. Alltså är det bara en fråga om att skapa rätt motivation och erbjuda tillräckligt bra belöning.
Här är några exempel på sådant som många hundar kan få arbets-tillfredställelse av:
Delegerade uppgifter – meningsfullhet
- SPÅRA eller leta efter flockmedlemmar (eller andra)
- LETA rätt på något vi tappat utomhus (en vante, snusdosan, nyckeln etc)
- Hämta och/eller lyfta upp saker som vi behöver (tofflorna, tidningen, klädnypor när vi hänger tvätt, en penna, mobiltelefonen)
- Städa sina leksaker i en hink
Samarbete – social samverkan
- Utställning – träna gå, stå och uppföra sig rätt i ringen
- Leka tafatt eller busa med en leksak
- Lydnad – till vardag eller tävling
- Visa cirkuskonster för publik
- Gå bud mellan familjemedlemmar
Uppmaningar – egenkontroll
- Lära sig hämta (eller krafsa på) koppel, mat- eller vattenskål vid behov
- Ögonkontakt för att få gå vidare på promenaden
- Sitta ner för att få gå ut genom dörren
Problemlösning – Mentala utmaningar
- Hitta en gömd leksak
- Dra i ett snöre för att få fram ett ben under soffan
- Lyfta på ett kastrull-lock för att få tag på en godbit
- Lista ut vilken väg man tar sig uppför berget
- Inlärning – Inspirerande uppgifter
- Lära sig en ny cirkuskonst
- Träna agility
- Klickerträning
- Plocka små godbitar ur barken på ett träd
- Bekanta sig med en ny hund
Fysiska aktiviteter – kroppskontroll
- Balansgång på en stock
- Sitta fint på en knagglig sten
- Dansa på två ben
- Krypa under någonting
- Springa lös i besvärlig terräng
- Hoppa högt för att få tag på en leksak
- Cykla i stadsmiljö – med koll på uppmaningar som ”stanna omedelbart”, ”sakta”, ”öka”, ”höger”, ”vänster”, osv
Ovanstående är förstås bara exempel. De allra flesta hundar gillar den här typen av aktiviteter. Under förutsättning att de får lära sig dem på ett positivt och trevligt sätt. Kravfylld inlärning passar långt ifrån alla raser, och de positiva metoderna passar ALLA raser – även de som klarar tuffare tag. Därför finns ingen anledning att blanda in krav i inlärningsituationen. Tvärtom! Om både hund och ägare har roligt och trivs tillsammans blir allt så mycket lättare.
Det finns andra paralleller man kan dra mellan hundar och människor. Till exempel att båda arterna är extremt anpassningsbara. Det innebär att vi kan finna oss i riktigt dåliga livsbetingelser om vi tvingas till det. Se på eskimåerna i kylan eller svältande afrikaner, folk i fängelse eller under tortyr. På samma sätt kan våra hundar finna sig i sådana situationer som de inte alls är utvecklade för. Frågan är väl om det är rättvist av oss att begära detta av våra vänner?
Eller borde vi kanske lära oss mer om deras behov och göra vårt bästa för att ge dem en så bra tillvaro som möjligt – utifrån deras mått snarare än utifrån våra egna?Ska vi vara lite kritiska mot oss själva, så lever många hundar som ”vår tids slavar”. Ständigt kopplade eller instängda mellan fyra väggar, serverade den mat vi anser de ska äta, rastade och aktiverade när vi har tid, tillfälligt bortglömda när vi inte hinner med, pyntade med halsband/kläder som vi tycker om, friserade som vi tycker att de ska vara.
Har hundar känslor? Kan hundar tänka?
Om vi tror det, finns det också anledning att granska vår roll i deras liv. Även om de har det materiellt sett gott, kanske de ligger där på sina fina kuddar och önskar sig lite mer mening i livetŠ Vem vet?
Som hundkonsult upplever jag ofta att hundar blir gladare och mer samarbetsvilliga när deras ägare börjar intressera sig mera för deras mentala behov och förmågor. Dessutom blir de flesta hundägare fascinerade av sina hundars outsinliga förmåga och vilja att lära sig, om bara de får tillräckligt bra anvisningar och attraktiva belöningar. Det är här den stora utmaningen ligger. Att klura ut vad som motiverar den egna hunden, att förstå hur den lär sig snabbast och att upptäcka vilka belöningar den uppskattar mest.
Och frågan är vem som har mest roligt när en liten cirkuskonst äntligen är så väl inövad att man kan visa upp den för släkt och vänner. Hunden njuter i fulla drag av att känna sig duktig och delaktig, medan ägaren är omåttligt stolt över sin fyrbente kamrat.
Så kära hundägare, varför vänta? Ge din hund lite mera mening i sin tillvaro redan idag!
Ju mer varierande, intressanta och glädjefyllda era stunder tillsammans blir, desto starkare knyts banden mellan er två. Och DET kan väl vara värt lite extra ansträngning?!
© Kristina Mårtensson, Gute hundkonsult 2003
[…] Läs hela artikeln och vad man kan göra för sin hund >> […]