Bebispottning

Redan när vi föds är vi medvetna om våra behov, som till att börja med är väldigt basala: äta, sova och kissa/bajsa. Vi har en inbyggd instinkt att vi inte ska smutsa ner oss själva, föräldrarna eller i vårt bo. När vi behöver kissa eller bajsa skickar vi signaler till den som tar hand om oss att det är dags, och de erbjuder en toalettplats.

Visst låter det enkelt?

Blöjnormen och dess risker

Idag är blöja normen i västvärlden och engångsblöjorna är så smidiga och välabsorberande att man knappt behöver tänka på att barnet har toabehov om man inte vill. Bebisen lär sig efter hand att strunta i sina toabehov och använder blöjan som toalett, för att sedan behöva lära sig känna efter att hen är nödig igen när ni ska potträna vid 2-3 års ålder.

Det finns nackdelar och risker med att ignorera nödighetssignalerna som kan påverka långt upp i åldrarna. Risken för urinvägsinfektion och förstoppning ökar och det är vanligt att bebisen småskvätter kiss lite då och då och får problem att hålla sig. Det dyker även om fler som har problem med urinvägsinfektioner och komplikationer kring detta, som får besked att det går över när barnet är lite äldre. Det många läkare tyvärr glömmer berätta är att det har samband med att barnet blir blöjfritt, vilket minskar infektionsrisken. Förhoppningsvis är det fler som tar hjälp av pottning och blöjfritt tidigare så dessa små flickor (som det oftast är med urinvägsproblem från blöjsmitta) slipper lida onödigt länge.

Erbjud alternativ till blöjan

Genom att börja potta bebisen från start skapar ni tillsammans en rutin kring toalettbesöken och bebisen lär känna sin kropp, börjar på eget initiativ att träna upp sin blåskapacitet och man tömmer mer effektivt när man kissar och bajsar medvetet. Dessutom är det ju mycket skönare att kissa och bajsa i det fria!

Man kan börja potta redan på BB om man vill och de första 6 månaderna är det relativt enkelt att köra igång med era nya rutiner. Efter 6 månader är det mycket störningar med utveckling på alla håll och kanter som kan göra det svårare att få in en fungerande pottningsrutin.

Många börjar potta sin bebis spontant t.ex. för att bebisen har så tydliga bajssignaler eller kanske protesterar högljutt när det kommer kiss i blöjan. Att grodhålla en liten bebis som har mycket gaser i den omogna magen kan också vara en inkörsport till fortsatt pottning. Det är lätt att bli fast när man ser hur nöjd bebisen är efter att ha uträttat sina behov.