Vad behöver man?

Du behöver i princip ingenting för att köra igång med bebispottning. Många använder handfatet till pottning första tiden. Bebiskiss är sterilt och kommer det bajs skurar man givetvis ur vasken ordentligt efteråt. Du kan även hålla din bebis över toaletten eller sitta med bebisen framför dig på toaletten. Jag var själv för stor för att få det senare att fungera.

Måste man använda tygblöjor?

Nej, du behöver inte använda tygblöjor, även om många föredrar det vid bebis-pottning. Engångsblöjor kan göra pottningsprocessen svårare då

  • de är designade att suga vätska väldigt bra, och kan irritera känslig bebishud om de inte får jobba med kiss och bajs som det är tänkt. De suger upp fuktigheten från huden istället om blöjan är ren och på länge.
  • många som pottar svarar på en signal från bebisen och kanske har det redan kommit lite kiss i blöjan. Det är många som upplever det jobbigt att sätta på en kissig blöja igen, och slösigt att slänga många blöjor om dan under perioder när bebis kissar ofta.
  • de suger så bra att bebisen inte hinner märka eller känna att det kommer kiss, vilket kan minska medvetandet för vad som händer. Detta kan man lösa genom att lägga i en tyglapp som blir blöt vid kiss, som går att slänga ihop med blöjan sen. Klipp trasor av en gammal utsliten t-shirt t.ex.

Potta eller toasits?

Så småningom börjar du kanske fundera på andra sätt att potta din bebis, när hen börjar vara tung att hålla groda. Vilket du väljer spelar ingen större roll och det ena valet utesluter inte det andra. Fördelarna med potta kan du läsa om här.

PottySeatBlueJag blev själv väldigt förtjust i den toasits som kom från varumärket Bumbo när min bebis var liten. Den är mjuk och varm och även små skruttisar sitter bra i den i en ställning som liknar grodhållningen, vilket är toppen vid bajs! Min skrutt satt ofta framåtlutad över mittknoppen när han tog i ordentligt under en period.
Du kan köpa Bumbos toasits (ej att förväxla med deras storta mjuka pottlika stol!) här hos LekMer och CDon.

BabyBjörns hårda toasits är också populär och funkar länge. Den är lätt att få tag på begagnad.
Vill du köpa ny finns den också hos t.ex. LekMer och CDon.