Advent del 1

Eftersom jag är bloggsugen, men inte har några bilder i kameran på vänt, trots att katten växer, köket pysslas för fullt och jag har massor med oscannat scrap. Men jag hinner/orkar inte/har inte lust just nu, så då får det vänta. I brist på hus-, katt- och scrapmaterial att blogga påbörjar jag en liten miniserie med ett av mina dillen.

El-adventsljusstakar!

Det började för 6-7 år sedan med att jag skulle göra ett ikonset på min sajt IconParade. Designintresserad som jag är letade jag upp historik och kollade på trender och utveckling. Jag är glad att jag började mitt dille då, för JÖSSES vad mycket som hänt under de här åren!

Här är mitt första ikonset

image601

Stakarna var inte särskilt avancerade då 2001 – det mest avancerade var Elflugan (felstavat på bilden) och alla dess copycats. Dvs pinnar med miniglödlampor i toppen.

image605 image606

Diana är en klassiker jag sprang förbi på Maxi häromdan – still going strong i sin nätthet. Från Markslöjd.

image603

Elflugan är ett rätt känt fall där man missade att skydda sin produkt hos PRV. Nu har kanske detta gett dom mer marknadsföring än de kanske skulle fått annars, så det är väl frågan om stölden av deras design, så här i efterhand, var så dålig egentligen. Nu vill alla som har råd ha originalet ännu mer, för att det är originalet… =OD De fick iallafall rätt tillslut och fick ersättning, men det var många långa och onödiga månaders processande som krävdes – enklare, billigare och bättre att skydda sin unika design direkt om man inte vill ha den plagierad.

image602

Belganets Zenith var väl den som var mest banbrytande, annars såg de flesta ut som de adventsljustakar du i första hand tänker på när någon säger ordet till dej.

image604

Den första staken som vågade se annorlunda ut, men ändå var "vanlig" var ljusstaken med det fyndiga namnet Julius formgiven av Jerker Andersson på Krypton Form. (Ursäkta den gryniga bilden – den har följt med x antal datorer…. )

Första året följde jag bara med lite sporadiskt och slumpsökte lite på nätet, kollade i lite reklamblad osv. Året efter var jag mer förberedd och började spara reklambladen som kom. Nändes inte slänga dom sen, så jag "scrappade" bilderna – eller klippte och klistrade då alltså – på vanliga A4-sidor och la i en mapp. Den har jag sedan fyllt på varje år, men i år tror jag att jag kompletterar med bilder på datorn också/istället.

Sammanlagt blev det tre ikonset med ljusstakar + ett komplett samlingsset. Det är små ikoner som är 32×32 punkter, som ingen har nytta eller glädje av nuförtiden. Men de var hemskt roliga att rita!

image607

Givetvis gjorde detta intresset att jag inte var så nöjd med min 13-på-dussinet för 39 spänn längre. Så jag har köpt några nya under de här åren.

Årets ljusstake blev en total och direkt förälskelse trots att den egentligen inte är "jag". Men jag tror den blir PERFEKT i vårt lantkök!
Köp på Ellos och finns i svart också.
image608
Nu får vi se om det finns ett adventsljusstake-intresse bland mina besökare – isåfall fyller jag kanske på med fler upptäckter, godbitar och historik. Men jag vill utfärda en varning – man blir lite koko av att få detta intresset och blir även fönstertittare eftersom man ska se vad det är för stake de har! *garv* Magnus blev smittad ett år och erkände att han kollade stakar när han var ute och körde på jobbet.

6 COMMENTS

 1. Ah, vilken rolig läsning! Adventsljusstakar är roliga men jag får liksom beslutsångest av alla varianter 🙂 Antar att stjärnorna inte är något för dig?!

 2. Ha ha….inte nog med burkintresse, nu är det stakar också! Ser bara till att du inte blir fast för det där med fönstertittandet! Hoppas också att Magnus inte berättar för andra att han börjar kolla på stakar….kan ju få en jobbig stämpel på sig! Skämt å sido….jag är en sådan som vägrar att ha ”traditionella” trästakar. Jag väljer då hellre stjärnor =). Längtar till advent!

  Ha en fortsatt trevlig lördagskväll!

  Kram Mia

 3. Vad du är söt Sara historik om adventljustakar hihi… Men det var himla kul att läsa. Lovar att jag ska hålla ögonen öppna lär ju bli några rundor med vagnen nu i vinter.
  kramelikram cybersyrran

 4. Vilket tufft inlägg… ljusstakar:)) Härligt!
  Den sista längst ner gillade jag massor… jag ’copade’ bilden, hoppas det är ok?!
  Jag är personligen itne så förtjust i julen, men ljus i huset vill jag ha:)

  //Sonja

 5. Vilken härlig läsning och fina bilder. Älskar att gå och kolla stakar i alla affärer när alla fina julsaker dyker upp i affärerna. Är också fönsterspanare som kollar in vad folk har. Själv har jag bara vanliga tråkiga och en liten söt fyrarmad som jag fick när jag bodde hemma. Tänker varje år att jag ska köpa någon tjusig variant, men pengarna går alltid till annat. Kram Hanna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.