Kroppsspråket

Alla djur är olika individer, men det finns ändå vissa generella mönster inom arten som man kan lära sej att tolka. Jag tänker då inte på ”välkommen hem” och ”äntligen mat” – för det behövs ju knappast ett geni för att förstå detta!

Jag är i grunden biolog med inriktining mot beteendeforskning (etologi), och har alltid fascinerats av hur djur beter sej. Framför allt är det interaktioner och möten med andra djur, inom samma art eller av en annan art, som fascinerat mej mest. Att se två hundar mötas på stan eller två katter ute på gården kan underhålla mej länge!

Djuren använder samma kroppsspråk mot sina människor som artfränder. Och alla har säkert hört att hund och katt har så svårt för varandra för att deras svansvift betyder olika saker (katt = jag är skitförbannad och irriterad, hund = jag är jätteglad att se dej!). Nu är det ju inte så att katt och hund inte kan lära sej att umgås och tolka varandras kroppspråk rätt. Men instinkten kickar först in och säger en annan sak om de inte är vana vid språket.

Återigen blir det kattexempel. Jag har några favoriter i kattens språk.

Matdags
Katten har svansen rakt upp, med en liten krok. Ansiktet är vänt mot dej, morrhåren uppmärksamt framåt och klara pigga ögon. Du har säkert sett det själv när du står och lägger upp mat i skålen.

ill-matdags
Matdags, Illustration Johanna ForsFölj med
Detta beteende använder kattmamman med sina kellingar. När hon går har hon svansen bakåt-lite vinklad uppåt (inte mer än 45°), med en liten krok (uppåt) längst ut. Öronen är riktade bakåt för att höra att hon får alla med sej. Detta använder min katt när han hämtar mej för kelstund på sängen.

ill-mammasvans
Mamma katt säger med svansen åt
ungarna att följa med,
Ill. Johanna Fors
Tycker om dej – le med ögonen
Det finns de som beskriver detta som kattens leende. De ler med ögonen. När jag var ny som kattägare (uppvuxen med tax), trodde jag katten var trött. Men jag förstod ganska snabbt att det var som han pratade med mej när han kisade åt mej. En nöjd och belåten katt sluter ögonen till hälften. Jag har haft lite olika ”triggers” för att få Russin att svara med ögonkisning. ”Mommies mis” funkade ett tag t.ex. Sa jag det fick jag alltid en kisning till svar.

Ögonkisningen är ett bra tecken på att katten tycker om någon. Om du är orolig för vad katten tycker om den nya partnern du släpat hem är det bara att se hur katten tittar på honom/henne. Jag blev själv superglad första gången Russin kisade åt min pojkvän, för då visste jag att han var godkänd.

Full tillit
Oj, vad förnärmad jag blev första gången min katt la sej med rumpan mot mej! För det är vad människans instinkt säger oss. Vänder någon dej ryggen eller visar rumpan är det ganska otrevligt… Men för en katt är det inte det! En katt skulle ALDRIG vända ryggen/rumpan åt någon den inte litar på till 100%. Han sa helt enkelt ”jag ska vila lite, och litar på att du vaktar ryggen så inga fiender kommer därifrån”.

Leksvansen
En busig katt galopperar med svansen som ett upp och ner vänt U. Man ser det ofta på kattungar, lite mer sällan på vuxna katter. men visst händer det att Russin får spatt och galopperar omkring i lägenheten med u-svansen.

ill-usvans

U-svansen har ni säkert alla sett
– särskilt på kattungar som busar,
Ill. Johanna Fors
Det finns många fler exempel på djurs kroppspråk. Ju längre du är med ett djur, desto mer lär du dej och förstår. På katten är det svansen, öronen och ansiktsuttrycket man ska läsa, på hästar spelar öronen stor roll, hunden använder också öron och svans (Kan tillägga att jag älskar julreklamen med golden-pappan som möter sina valpar, efter att ha ”kört försiktigt”. Öronen på honom är så fina! ”jag är nyfiken och försiktig”).