Hipp hipp hurra på din 174 års dag!

Råkade läsa en feed jag har från mitt släktregister och konstarerade att den här mannen föddes för 174 år sedan idag.

image831

Hade inte han funnits hade inte jag funnits…

Tanken svindlar, eller hur?
Det är DEN känslan jag gillar med min släktforskning, som jag ibland saknar grymt. När jag nån gång försöker ta upp det fastnar jag på något jag redan forskat med, och jag vet inte var i skogen jag ska fortsätta leta, vilken gren.

Detta är Gustav Mårtensson, född 18 mars 1834 i Björkfors, som numera heter Hemavan. Han dog 1908 av inklämt bråck och hade innan dess jobbat bl.a. som klockarbiträde i Tärna.

Gustav Mårtensson står som Boställslösa i A1:4 efter hustruns död 1887 (barnsäng troligen). Barnen sprids för vinden. Erik blir flyttad till obefintlighetslängden, Hanna Maria byter pigplats 2 gånger, Sofia Augusta flyttar till pigtjänst 1899.

Följande ur ”Kristina Jordemoder från Tärnaby”:

Vid Noréns sida satt klockarbiträdet Gustav Mårtensson, som hade ansvaret då Norén inte kunde komma. Gustav och ”Mor Brita” var inte särskilt goda vänner. Då han en gång uppmanades att göra upp med henne och be om förlåtelse, såg han saken så, att var hon i behov av förlåtelse så fick hon vända sig till vår Herre.

Det var också Gustav Mårtensson som uppmanade pastor Sandström före en gudstjänst, då det var mycket kallt i kyrkan, att inte hålla på så länge med orden:
-En kort bön till vår Herre, dä ä susen dä, då dä ä så kallt &”

Gustav Mårtensson brukade ro länsman över sjön, särskilt vid fiskeförbud. De som brukade tjuvfiska hade kommit överens med Gustav Mårtensson, att då han kom roende och hade länsman i båten, så skulle han sjunga. Så hade också skett. Mårtensson hade vid flera tillfällen underhållit med färdepsalmer i både mörker och dimma. Och ibland hade man hört roddaren med inlevelse sjunga psalmen:

Vaka, själ, och bed
Och till strids dig red,
Räds att frestarn lägger snaran
Där du minst förmodar faran

Gustav är min farmors morfar.

6 COMMENTS

 1. Häftigt!

  Vad roligt att veta så mycke små historier om en av sina förfäder!

  Ha den äran på födelsedagen Gustav!

 2. det var jag som skrev kommentaren ovan.. glömde fylla i namn och sånt *visslar*

  Tänk att jag köpte en scraptidning på Ica i Hemavan härom veckan 🙂 Ica som dom f.ö. fräschat upp massor
  *babblar*

 3. Gud vad det är spännande med släktforskning.
  Morsan har hållt på med det och jag tycker om att läsa om mina förfäder och drömma mig tillbaks…och gissa hur dom hade det.

 4. Gud vad det är spännande med släktforskning.
  Morsan har hållt på med det och jag tycker om att läsa om mina förfäder och drömma mig tillbaks…och gissa hur dom hade det.

 5. Men gud va coolt. Vad levande han känns när du har lyckats hitta lite stories om honom också och inte bara det klassiska ”född. död. gift.barn” etc.

 6. Visst är det häftigt! Jag fascineras också av det, även om jag inte själv har släktforskat. På min mammas sida har vi koll bak till 1800-talet i alla fall, men min farfar var från Armenien och flydde hit under andra världskriget. Önskar så jag visste mer om honom! Men visst slås man ibland av vilka tillfälligheter det är som gör att man själv finns till.. glad påsk!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.