Sara Olofsdotter – stanna upp och knyt ihop

När man hållt på och forskat ett tag börjar motorvägen neråt i kyrkböckerna smalna av och det är kanske dags att kika på lite sammanställningar. Det håller jag på med mycket nu, och det leder faktiskt även till helt nya upptäckter på köpet!

I mitt släktforskarprogram använder jag sedan flera år ett anteckningsfält för att registrera mina källor. Det är främst tidlinje-källor såsom husförhörslängder och flyttlängder/attester jag skriver in här. Födelse, vigsel och död får egna anteckningar med avskrifter/tolkningar av källan, så de brukar jag inte ta med i tidslinje-anteckningen.

Här är tidslinjen för en av anorna jag har börjat samla ihop senaste dagarna, eftersom jag bland annat upptäckte att hon inte är död än.

Bergunda AI:2 1765-1787 s.26 Nothemmet soldattorp
Bergunda AI:2 1765-1787 s.174 Nothemmet soldattorp
Bergunda AI:3 1788-1799 s.21 Nothemmet Storkabo in 1789 ut 1789 Olofsg ut 1792 Lekaryd attest Nr 29 Bergunda Sept 1792
Bergunda AI:3 1788-1799 s.15 Olofsgård pig. fr Nothem Olof Stork 1789 t Göthatorp 1790(89-ändrat)
Bergunda HII:1 gbild 12 (konfirmationslista) 1790
Bergunda AI:3 1788-1799 s.17 Göthatorp pig. fr. Olofsgd 1790 t. Lekaryd 1792 attesterad.
Lekaryd AI:4 1791-1795 s.126 Höga Hult  p. fr. Bergunda 92
Lekaryd AI:4 1796-1800 s.227 Höga Hult  p. fr. Bergunda 92 t. L-hult 98 gift v. infl.
Lekaryd AI:4 1796-1800 s.227 Lilla Hult  h. fr. Hult 98
Lekaryd AI:4 1801-1805 s.334 Lilla Hult  h. t. Långstorp 1802

Bergunda HII:1 bild 93 Flyttattest t. Långstorp 14 april 1802
Bergunda AI:4 1799-1811 s.89 Långstorps soldattorp

Sara Olofsdotter f.1774, forskade jag på under 2003, innan jag hade tillgång till en massa online-källor. Jag hittade skärmdumpar från ett tidigt genline, som jag inte bokat in på hennes personkort. Nu har jag börjat om med hjälp av de gamla skärmdumparna och nytt hos AD. Jag hade alltså en hel del att föra in på Sara, som även var bra repetition!

För att kunna följa en tidslinje skriver jag till flyttar in och ut om de står angivna i husförhörslängderna och anger även titeln som senare, främst i männens fall, kan användas för att fastställa sysselsättningen genom åren också. På det här sättet ser jag lätt luckor som ska fyllas i, vilket inte alltid går så lätt.

Särskilt så här tidigt som sent 1700-tal saknas ofta flyttkällorna. På Saras make Jacob vet jag t.ex. bara att han kom från Horda, som med lite efterforskning visade sig ligga nästgårds från Bergunda i Rydaholms församling, men i ett helt nytt län! Här tog jag hjälp av trotjänaren hitta.seoch Wikipedia för att snabbt hitta info och läge om samhället jag tytt ut, när det nu inte var egen församling. Jag har inte hittat honom i Horda än och flyttpapperna saknas. I en anteckning i husförhörslängden i Bergunda får jag reda på att hans flyttattest finns bland 94 års attester, men dessa finns tyvärr inte bevarade i arkiven…

Nu vet jag var Sara med familj befann sig 1802. Nu är det bara att fortsätta följa henne! Jag släppte troligen den grenen när ett internetabonnemang gick ut eller en stimperiod ebbade ut. Nu för tiden försöker jag komma ihåg att skriva upp i en ”att göra”-lista personens namn och födelseår, och var jag ska fortsätta leta efter personen.

Det är lätt att glömma bort föräldrarnas öden när man fortsätter följa vuxna och gifta barn som skaffar familj. Därför rekommenderar jag att man ibland stannar upp och gör en djupdykning på en person och kikar på vad man har om honom eller henne. I Saras fall har jag hittat hennes styvmors bouppteckning som råkade finnas tillgänglig på nätet. Spännande läsning! Hennes biologiska mamma dog när Sara var 9 år. Saras första barn, en dotter, bär samma namn som mamman gjorde, i enlighet med den bundna namngivningen.

Forska vidare!

Här är fortsättningen på Saras tidslinje genom husförhörslängderna:

Bergunda AI:4 1799-1811 s.89 Långstorps soldattorp
Bergunda AI:5 1812-1829 s.227 Långstorps soldattorp no130
Bergunda AI:6 1829-1839 s.337 Långstorps soldattorp no130
Bergunda AI:6 1829-1839 s.337 Södra Lund fr Torpet 1831
Bergunda AI:7 1840-1848 s.241 Södra Lund
Bergunda AI:8 1849-1860 s.256 Södra Lund †

1831 hamnade makarna i gissningsvis en liten undantagsstuga, där de levde till 1851 respektive 1858.1844 fick Jacob sin gratialist efter sin tjänst som Corpral i Kronobergs regemente. På Centrala Soldatregistrets infosidor kan du läsa mer om gratislist. Kortfattat innebär det att han fick pension från Vadstena Krigsmanshuskassa. Jag misstänker att Jacob uppfyllde kriteriet ”tjänat i trettio år och fyllt 50 år” för sin pension. Jag kan alltså fördjupa mig om honom i krigsarkiven efter mer information om hans soldatliv när jag vill! Spännande!

Horda då? Tja, inte låg det i Rydaholm, som jag hade som hett spår. När Jacob flyttade från Långstorp var plötsligt födelseförsamlingen inskriven i husförhörslängden. Det finns ett Horda i Moheda församling också. Jag hade tidigare en notering om att han var född 11 nov 1776 från en soldatlista, men även födelsdatumet justerades i samband med hans pension. Det var väl vid sådana tillfällen uppgifterna kollades upp lite extra kan tänka. Jag fick istället leta efter Jacob i Moheda församling den 25 mars 1776.

Det var nästan rätt. Den 26 mars föddes Jacob Johansson – sedan med soldatnamnet Piket – av föräldrarna Johan Månsson och Stina Bengtsdotter i Horda, Moheda. Det fanns bara en husförhörslängd tillgänglig för tiden han bodde i Moheda, och jag har turen att hitta honom och hans mor, som är änka 1785, en bror och en halvsyster som fötts efter faderns död. Eftersom det inte fanns flyttlängder för den här tiden använde jag mig av de ortsregister som fanns i början av längden, för att leta upp just Horda, och börja där, med hopp om att de bott där då – vilket de gjorde!

Pappans död hittade jag ganska snabbt – det är lätt när man kan ringa in när han måste ha levt och när frun blivit änka. Stackarn dog av lungsot den 17 oktober 1783 bara 42 år gammal. Hans ursprung och födelsedatum kommer att bli ett litet detektivarbete, då han inte finns med i första husförhörslängden och inte snabbt hittades runt 1741 i Mohedas födelsebok. Men man ska aldrig ge upp, rätt vad det är dyker det upp en liten notering någonstans på oväntat håll, och man ramlar på rätt spår!

Det är inte allt för sällan jag gör tillfällighetsfynd när jag får bläddra igenom hela längder i min jakt efter personer. Saras syster Annica återfann jag t.ex. igår på sidan innan Jacob och Sara, nu vuxen, gift och med barn. Jag noterade det på henne, även om jag inte alltid forskar vidare på syskonen. Men i det här fallet kändes det som en logisk koppling att Sara flyttat tillbaka till familjens trakter, där kontakterna fanns för makens soldatkarriär…? Annicas man var också soldat vid Långstorp.

Jacobs mamma Stina bodde kvar resten av sitt liv i Horda Föraregårds Backstuga, ett tag med barnbarnet Maria hos sig efter att yngsta dottern Maja flyttat. Stina har anteckningar om att hon är fattighjon och blind mot slutet. Hon dör 14 januari 1830, och i samband med dödsfallet får hon en anteckning om att hon är född i ”Berg 1747”. Ivrigt skyndar jag mig till Bergundas födelsebok bara för att upptäcka att jag varit just på den sidan och letat innan! Jo, Saras mamma Maja har en uppskattad ålder från dödboken ca 1748. 1747 är inte komplett och väldigt kladdig, trasig och fläckig! Barnet underst på sidan verkar vara född runt april-maj nånting, och sedan börjar 1748 på högersidan, så jag är nästan säker på att där saknas ett blad! Vad är oddsen för att hitta en person som kanske är med just där _igen_ i en helt annan församling?

Visst blir världen väldigt liten när man släktforskar?

Sammanfattningsvis idag kan jag då uppmuntra er att återigen gå igenom alla källor du har om en person och kolla så att du inte har några luckor. Jag märkte att jag inte hade gift ihop Sara och Jacob heller, men det brukar vara ganska lätt. På den här tiden gifte man sig. Punkt. Det är bara att börja söka från första antecknade barnet och tillbaka. Man kan behöva ett par, tre år ifall det blivit missfall eller liknande – sånt hände även då! Den här gången var det snabb leverans. Maria Stina föddes 28 november 1798 och paret vigdes 21 oktober 1798. Lilla tjejen blev bara 3 veckor gammal och dog av ”slag”.

En liten checklista för en komplett tidslinje genom kyrkböckerna – vissa källor finns inte alltid bevarade eller tillgängliga.

  • födelse/dopbok
  • husförhörslängder från födelse till dödsdatum utan luckor
  • noteringar om flyttar inom och utom församlingar, gärna med årtal
  • flyttlängder och attester vid flyttar till annan församling
  • vigsel
  • kolla även efter lysningsattester! Man behövde ”betyg” som kvinna med uppgiven giftoman om fadern inte var i livet t.ex., som kan ge ledtrådar till familjen
  • titelförändringar
  • död/begravningsbok

Har du några fler tips på källor som man enkelt kommer åt, som ger bra ledtrådar till en tidslinje? Tipsa gärna i kommentarerna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.