Böcker om Walfrid

Walfrid GustavssonSläktforskning är mycket mer än bara jakt på årtal!

Jag har funnit mer och mer att man fastnar på någon speciell person och snöar in sig på dess levnadsöden. Walfrid är en sådan person som jag fastnat för. Kanske för att han dog så tragiskt, kanske för att ingen idag ”vill minnas” honom, skitåkare och suput som han var. Vi vill ju av tradition gärna tro att våra förfäder var grevar och baroner och annat fint folk – varför kan jag inte förstå! Jag tycker det är trevligare att ha vanliga människor, med alla fel och brister de eventuellt hade.

Jag har försökt klä de trista arkivsiffrorna med liv. Eftersom ingen finns att berätta för mej om Walfrid har jag fått ta liknande öden istället. Jag har läst in mig på livet som statare i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Jag har hittat en bok om Walfrids arbetsförhållanden, men framför allt har jag hittat en underbar romanserie om familjeliv i arbetarklassen i Helsingborg på 1910-talet. Så nu känns Walfrid som en människa av kött och blod.

Skånska statare och lantarbetare berättar ”Skånska statare och lantarbetare berättar”
av Lars Olsson
ISBN: 91-630-3752-1En fantastiskt intressant bok om hur stataren hade det i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Den bygger på intervjuer med folk som var med då, och spänner över både män och kvinnor som barn och vuxna, alla i olika faser av sina liv.Det är inte svårt att sätta sig in i hur Walfrids pappa Gustaf hade slit att försörja familjen, för att tragiskt ryckas ifrån dem i bukhinneinflammation (efter en brusten blindtarm?). Eller hur Walfrids äldre bröder hade det när de flyttade runt som drängar i Allerums församling i slutet på 1800-talet. Mamma Petternilla mjölkade säkerligen en och annan ko, eller låg på knä i betlandet från morgon till kväll. Lille Walfrid fick säkert sysslor så fort han var i den tidens arbetsföra ålder. Skolan var det kanske lite si och så med.
Bokserien om Helga ”Hilmas tös”, ”Helga i sin stad”, ”Kära Helga”
av Ulla Lundqvist
ISBN: 91-29-56395-x, 91-29-56894-3, 91-29-57620-2En romanserie som följer arbetarfamiljen Julle och Hilma med en ständigt växande skara barn. Äldsta dottern Helga får vi följa från födseln, och det är kring hennes liv handlingen kretsar. Hennes liv börjar på Kullavägen i det lilla huset Käftaåra och fortsätter på Bruksgatan 15 i Helsingborg.Vi får en inblick i hur vardagen såg ut med skolgång, barnpassning, extraarbete tidigt på morgonen och massor med ansvar alldeles för tidigt för lill-gamla Helga. En annan arbetsuppgift var att hålla den alkoholiserade fadern Julle på gott humör (eller sovande om det gått så långt redan innan han kom hem). Gripande berättelse från 1910-talets Helsingborg.
Renhållningsverket i Helsingborg ”Renhållningsverket i Helsingborg – En historik om sophantering och sopgubbar”
av Jan Fredriksson
ISBN: 91-630-3291-0Historik om Renhållningsverket i Helsingborg som inrättades 1905 efter 30 års utredande, med anledning av införandet av 1868 års ordningsstadga för Sveriges rikes städer. Här får vi följa inrättandet av Renhållningsverket, från entreprenadsdrift till fast anställda tillbaka till entreprenaddrift igen på 1990-talet.Men framför allt innehåller boken intervjuer med arbetare från tiden, som berättar om arbetets mödor, men även glädjeämnen. Jag fick en positivt överraskande inblick i hur deras dagar såg ut, och den frihet arbetet ändå innebar. Det var nästan som att sitta med Walfrid på kuskbocken på tömmarrundorna.
Helsingborgs Renhållningsstyrelses Berättelse 1906 ”Helsingborgs Renhållningsstyrelses Berättelse 1906″Jan Fredriksson har använt sig väldigt mycket av denna verksamhetsberättelse från 1906. Jag hade turen att få låna den av Christer Pettersson, renhållningschef i Helsingborg.

Här finns bl.a. bilden av Walfrid på tömmarrunda, som kanske inte är Walfrid med tanke på hur tidigt bilden är tagen…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.