Djurprat nr 2 juli – 2003

Är det mystiskt att kommunicera med djur?

Allt som inte tillhör våra vanliga normer räknas väl som lite mystiskt. Dessutom är människan så väldigt präglad på att allting måste vara ”vetenskapligt bevisat”. Om det var någon som såg miniserien Longitud, som handlade om en snickare som byggde en tidmätare att ha vid navigering till havs, fick ni kanske er en tankeställare om hur svårt det är med vetenskap, och har varit länge!

Den stackars snickaren som skulle vinna pengar på sin lösning höll på hela sitt liv och byggde nya modeller och modifierade till perfektionism. När han äntligen stod framför kommitén med en lösning han själv var nöjd med (även om de tidigare funkade tillfredsställande) så satt det en tidigare konkurrent till honom som högsta hönset i kommitén och hittade på nya regler för hur man skulle göra den där navigeringsgrunkan som skulle hjälpa sjömännen till havs. Han var sur för att lösningen inte fanns inom hans gebit astronomin utan hade lösts av en simpel snickare som helt enkelt gjort en klocka.

Vad är det jag försöker säga? Jo, allt för ofta låter vi människor annat bestämma än vår magkänsla. Om inte någon vetenskapsman vunnit nobelpriset på att bevisa att man kan kommunicera med djur, att de har tankar och känslor, så finns det inte. Då funkar det inte. Trots att man kanske själv lever med ett djur som varje dag försöker motbevisa detta! Men visst är det lite mystiskt! Det håller jag med om! På ett spännande sätt!

Hjälp! Jag är försenad!

Gästskribent: Marie Larsson

Häromveckan skulle jag ett ärende på eftermiddagen, och för mina hundar blev det liksom ”fel tid” att bli lämnade ensamma (blir så när jag är hemma på dagarna). När jag skulle åka hem från stan åker den spårvagnen jag skulle åka med ifrån mig och nästa vagn uteblev, så det blev en ganska lång väntan. Vet att Sara kan ge hals om hon blir lämnad vid fel tidpunkt så jag tänkte att jag ”talar” med henne.

Så på hållplatsen satte jag igång att sända tankar och sa att spårvagnen är försenad och jag kommer hem så fort jag hinner, så ligg du kvar i sängen och vila. Tala om det för lilla Pepzie också att jag kommer snart. Höll på så hela tiden med att upprepa mitt meddelande, sa flera gånger att ligg kvar i sängen och vila tills jag kommer hem. Sen ”berättade” jag att nu ser jag spårvagnen och är hemma om ca 10 minuter, fortsatte att berätta att nu har jag stigit av vagnen och går genom den lilla parken och är strax hemma.

När jag kommer innanför dörren ligger ”bara” Pepzie på hallgolvet och mer eller mindre och sover (hon kan slappna av den hunden) men Sara syntes inte till, hon som alltid står med nosen tryckt mot dörren för att den skall öppnas så fort som möjligt???? Då tittar jag in i sovrummet och där ligger Sara och ”vilar”, så först när jag sa att nu är jag hemma då hoppade hon ner och hälsade. En jackrussel som ligger kvar i sängen när någon kommer innanför dörren, det har aldrig hänt förr och hon blir sex år nu i sommar.

-=-
Marie berättar här hur du kan kommunicera med ditt djur på distans, och att det faktiskt fungerar. Senast igår fick jag bevis på djur som vet om att du är på väg hem. Jag var ute hos min vän, när hennes pojkvän ringer och meddelar att han ska komma hem, och undrar om han ska handla något på vägen. Båda katterna satte sej och väntade i hallen, och satt där i givakt tills pojkvännen kom hem. Vi hade inte sagt åt dom att sätta sej där, och hade inte berättat att han skulle komma heller. De bara visste det ändå.

Boxern Yasmin kan leka med allt!

Jag har fått tillstånd av Yasmin och hennes matte att dela med mej av vårt samtal.

Jag började som vanligt med att ”känna av” hunden. Hon var väldigt lätt att få kontakt med, och jag kände direkt att detta är en hund som är väldigt pigg och glad. Efter hand som känslor, ord och bilder dyker upp antecknar jag. Jag brukar även rita upp en ”hundmall” som jag kan måla auran på. Yasmin hade mycket gult och oranget på hela kroppen, och var blå och grön på hals och huvud. Trygghet, mental styrka och säkerhet dominerade. Glädje och intelligens var också utmärkande egenskaper som dök upp i auran.

Orden hjälpa och stötta dök upp och sedan såg jag en cykel med snurrande hjul och en stenmur eller stenar i en hög. Jag fortsatte att känna av Yasmins personlighet och fick fram att hon är väldigt mild och säker. En mogen hund. Detta var också första gången jag upplevt så starkt att hon inte var här för första gången. Hon har levt flera liv innan detta, och trivs bra i sin nya, friska kropp.

Läs berättelsen i sin helhet med mattes kommentarer >>

Kan alla lära sej kommunicera med djur?

Ja, definitivt! De flesta kan det egentligen redan. Den svårare biten är att lyssna när dom kommunicerar med oss.

Jag har fått en artikel skickad till mej som beskriver hur djuren kommunicerar och innehåller lite tips om hur du kan göra dej förstådd på djurens eget språk och hur du kan träna upp din egen sensitivitet. Nedan följer ett smakprov ur artikeln, som du kan läsa i sin helhet på den nya avdelningen på Russins hörna ”Lektioner”. Månadens boktips innehåller även den en hel rad handfasta tips för hur du själv kan träna upp din medfödda förmåga att kommunicera med djur.

Boktips – Hur man talar med djuren och får svar av Amelia Kinkade

Amelias bok är en blandning av berättelser om sina egna djurkontakter och tips om hur du själv kan lära dej att kommunicera med djur. Stundtals är hennes berättelser riktigt dråliga! Jag blev särskilt inspirerad av hennes berättelser om bortsprungna djur, och förvånansvärt nog, hennes besök på zoo. Du kommer att bli förvånad när du hör vilket djur som helst poserade för hennes tavlor som hon brukade måla vid sina besök på zoo!

Boken är slut på förlaget, men finns säkert fortfarande att få tag i på biblioteke och i antikvariat. /2006-02-21

Nu återstår det endast att önska er en sköön sommar med långa avslappnande semestrar fyllda med djurupplevelser!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.