Erika och Johanna i Höganäs

Idag ramlade jag förbi min information om Erikas död i Amerika igen och kom på att jag inte bloggat om detta fynd.

Jag fick till slut eminent hjälp av Blekinge släktforskarförenings emigrantexpert Katarina Möller att spåra hennes försvinnande ifrån Sverige. Detta skedde i juli 2019. Först hittades emigrantkällorna och att de stigit iland i Kanada 16 september 1888 knappt en månad efter att de lämnade sitt hem i Höganäs. Emigrantdatabasen säger att det är Erika, Emma och Carl som reser tillsammans.

Utvandring
21 Aug 1888 • Höganäs, Väsby, Skåne, Sverige
till Amerika 21/8 88 #68
Väsby B:7 1888-1894 ut 1888 b6
#68 Enkan t. Amerika

30 aug 1888 • København, Danmark
Navn: Bengtsson, Erika
Stilling: Hustru
Alder: 50
Bestemmelsessted: Chicago, Ill.
Kontrakt nr.: 615100
Forevisningsdato: 30-08-1888
Sidste oph.sted: Sverig
Bestemmelses land: USA
Bestemmelses by: Chicago
IDkode: I8889B1305
DDD Udvandrerdatabasen

7 sep 1888 • Liverpool, England
via Londonderry, Ireland

Ankomst
16 Sep 1888 • Quebec, Quebec, Canada

Nu visste vi alltså att de verkligen hade emigrerat och att den där gamla infon om utresehamn Göteborg som kom nånstans ifrån inte stämde.

Med rätt namn var det sedan betydligt enklare att hitta Erika i Amerika och hon dog nästan direkt i det nya landet. Vi hittade med gemensamma krafter henne begravd i Minnesota med det felaktiga namnet Ulrika i databaserna. Om någon hört fel när källorna skrev eller läst fel när de indexerade registren är inte helt lätt att veta.

I en lista med County deaths står det inskrivet något som indexerats som Ubika. Att det är min Erika styrks av uppgifterna om hennes föräldrar John Andersson och Catharine i Sweden. Jag väljer att inte krångla till det utan tänka att det är Erika eftersom det mesta stämmer. I kyrkboken står det korrekta Erika Bengtsson med samma dödsdatum.

Jag har glömt hur bra Family Search är på att söka efter amerikansk information om våra svenskar. Tack alla volontärer där!

Minnesota, Birth and Death Records, 1866-1916

Minnesota, County Deaths, 1850-2001, Minneapolis, Hennepin, Minnesota, United States; citing Death, multiple county courthouses, Minnesota.

Här nånstans i skogen i triangeln i överdelen av bilden ligger Erika begravd enligt begravningsinformationen. Bilden är från idag och Billion graves med alla inventerade och fotograferade gravstenar ipluppade.

  • Minneapolis Pioneers and Soldiers Mem. Cemetery
    Minneapolis, Hennepin County, Minnesota, USA
    LOT 45 BL V GR 3F-S 1R

Jag efterlyste en gravstensbild på Find-a-grave 2019 när vi hittade hennes dödsnotiser och fick besked om att ”Cemetery office confirmed that this burial is unmarked” av en volontär som svarade på min förfrågan. Jag älskar verkligen internets fantastiska möjligheter. Passerar jag Minneapolis nångång får jag väl gå och hälsa på och kolla för säkerhets skull.

Hur gick det med storasystern Johanna?

När jag ändå var på gravstensjakt och bland annat hittade sonen Martins familjegrav på Pålsjö kyrkogård på Billion graves tänkte jag kolla hur det gick med Erikas syster Johanna. Om hon blev kvar i Sverige. Nu är ju så mycket indexerat i BiS hos ArkivDigital att man kan söka lite efter syskon också när man blir nyfiken.

Pappa Johan dog ju tragiskt i en olycka som jag ska skriva om en annan dag. Mamman var utfattig och sjuklig och dör 1854. 1853 står hon antecknad som blind. Johanna är piga i Grufvan och är också i Helsingborg och arbetar. När mor Catharina dör flyttar Johanna till Helsingborg. Systern Erika har gift sig med Jöns i augusti 1853 och lämnat hemmet.

Johanna får en dotter som heter Charlotta Petronella den 24 juni 1856 i Helsingborg. Detta hittade jag tidigare i DDSS och hade skrivit upp att jag skulle kolla om det var min Johanna. Det är det alltså och jag hittar töserna i Helsingborgs stadsförsamling. Och där stryks Charlotta Petronella och flyttas 1856 och Johanna dör sedan 31/7 1857 av wattusot.

Notis ur dödboken.

Dottern Charlotta

Nu kanske jag ska spåra den lilla dottern för att se vad det blev av henne. Jag kollade lite snabbt i födelseböckerna och hittade minsann Erika som dopvittne till Charlotta Petronella.

Charlotta blir fosterdotter hos arbetskarlen Anders Påhlssons familj och dör av lunginflammation 8 år gammal. I dödboksnotisen och i hennes sista husförhörslängd har Petronella försvunnit. I dödboken får hon dessutom ett efternamn. Flickan Charlotta Romare. Är det fadern som hette Romare som hade koll på sin lilla dotter hela tiden?

  • Helsingborgs stadsförsamling (Maria) (M) FI:6 (1861-1874) Bild 590 / sid 56 (ArkivDigital)

Visst är det märkligt när grenar bara dör ut? Man blir verkligen extra ödmjuk för att man finns. Att Erika fick Martin, som överlevde resor på de sju haven så han kom hem till sin Alma i Sverige igen och fick min morfar Sven osv…

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.