NewYorks galoppbanor

800px-Jerome_Park_Racetrack_1886Jag samlar lite material om galoppbanor i New York idag. Morfars mor Alma lär enligt hörsägen från yngsta sonen Stig ha varit och jobbat hos en bookmaker på en horse track i just New York under ett par år innan hon åkte hem till Sverige igen och gifte sej med Martin. Och han lär ha varit och letat efter henne när han var över också, utan framgång.

Vad finns det för information om galoppbanor i NewYork runt förra sekelskiftet?

Jag googlade lite och ramlade på info om Gravesend Race track i Wikipedia. Konstaterar att tiden stämmer bra, då Alma varit där ungefär i mitten av 1890-talet. 1898 var hon hemma i Svergie. Hon gifte sej 2 december och fick Kalle 4 december. I husförhörslängd har jag funnit info om att hon fick betyg för resa till Amerika 8/7-1892, men jag hittar henne inte i Utflyttningslängder för 1892-93. Kikar lite i 1891 också, än så länge utan resultat.

Det verkade finnas ett par stora galoppbanor runt New York innan dom förbjöds vid 1910. Vad jag förstått av snabbskumning av mina sökträffar var de placerade på Coney Island. Om man kikar på en ”karta” över Coney Island från 1906 blir man lätt övervädigad! Eftersom jag inte egentligen är så intresserad av galoppbanornas historia tänker jag inte skriva någon lång utredning om detta här. Jag är mest nyfiken på känslan, hur det såg ut och om jag kanske kan hitta info om Almas vistelse på något vis.

GravesendBettingRing

Den här bilden över Gravesend Betting Ring tycker jag är så härlig! Gubbar uppflugna på pallar med kikare!!

1904Brooklyn_Handicap

Målgången på ett galopplopp.

con-horseracing

En bild som visar att det nog var ganska populärt med galoppbanorna – och ganska flådigt också.

Bilden är lånad från den här intressanta artiklen om Coney Islands banor. På samma sajt låg lite kartor (bl.a. den länkad ovan) och vykort som också kan ge en känsla av hur ”stort” det måste ha varit att komma som svensk till det fashionabla New York!

Och lite känsla på film

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.