Mer hund-TV – Hundkoll eller noll koll?

Jag ramlade in på slutet av SVTs vovve-program Hundkoll igår. Det jag såg var inte ens i närheten av samma kvalitet som mina favoritprogram. Nu såg jag inte hela, utan bara cirka en kvart, men hann bli förvånad flera gånger under tiden.

Saker jag reagerade på:

Jag såg en snutt när dom skulle gå med hunden över en gräsplan, stanna och sätta den, berömma och sedan hälsa på en person som stod där på andra sidan. En tjej knatade med sin Golden, som inte var särskilt intresserad av att vara där… Hunden drog hela tiden åt vänster med huvudet och matte ryckte och ryckte och ryckte i kopplet för att dra in hunden på linje igen… Och jag kände hur det snärtade och gjorde ont ända ner i magen varje gång… Vadå whiplash? Vad jag förstod var detta en helt OK ”bestraffning” eller fostringsmetod eller vad man ska säga – den till och med uppmuntrades av gubben som höll i kursen… Tacka f-n för att vovven ville gå nånannastans… hade jag också velat…

Mannen som höll kursen var i mitt tycke fruktansvärt opedagogisk också. Han berättade vad dom skulle göra, sedan fick de prova. När de gjorde ”fel” avbröt han dom, visade parodiserande hur de hade gjort (nöt gärna in det felaktiga beteendet!!), förklarade varför det var fel, hur hunden uppfattade det (enligt honom kan tilläggas, för han hade ganska knepig syn på hundar…) och SEN visade han dom hur dom skulle ha gjort…

Han betonade flera gånger att hunden skulle funka och vara kontrollerad på nära håll för att funka på distans. Men han drog även lite procentsiffror som jag var ganska fascinerad av. Hunden skulle ha 120% kontroll intill husse, så kunde man vara säker på att ha iallafall 75% på håll… Hmmm, min deal är 100-100, och hunden trivs med dej som ledare. Det tycker jag är en bättre deal. Vad tycker ni?

Ut med den gamla bestraffningsskolan och ryck i koppel – in med samförstånd, kunskap om hundens beteende och k o m m u n i k a t i o n….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.