Min BuJo-historia

Det hela började med en jobb-lista och en trädgårdsjournal. Och slutade med flera olika sorters Bullet Journals! Jag har alltid kallat mig ”kalenderbitare”, som för mig betyder att det varit viktigt för mig att planera och dokumentera mitt liv med arkiv för det jag skapat. Jag har till och med kvar den lilla glansiga tygklädda dagboken med lås som jag skrev i 6-7-8-årsåldern. (Eskil, den dokumenterar söndersparkningen av rutan i dörren 😉 )

Jag har haft fungerande ”vanlig” papperskalender 6 år i mitt liv. Högstadiet och gymnasiets Elevkalender. Köpt på Sparbanken med jättefina ljusblådominerande naturillustrationer på utsidan. (Ja, de finns kvar i dagboksarkivet). Dessa var nödvändiga och behovsstyrda där och då! Sen såg mitt liv aldrig ut som i skolan igen. Inga läxor (som om jag gjorde såna, men jag skrev in dem!), prov, gympa, musikskola, körer, konserter, fältbiologer, resor….  som skulle planeras. Jag bröt upp det livet. Jobbade ett tag och använde nog kanske en papperskalender för att komma ihåg mitt jobbschema. Kanske hängde den på väggen. Jag minns faktiskt inte alls. så litet var behovet. Hela Lundatiden sköttes med en pärm för varje kurs. Enkla scheman. Minns inget kalenderanvändande. Jag kan ha köpt, skrivit in något, sedan glömt använda. Lappar på kylen för komma ihåg möten, läkarbesök o.d. Vi är före internet och sånt än i tiden.

Jag har alltid haft ett sug efter att skriva. Dagbok, berätta saker, skriva ner för att kunna komma ihåg sen, gå tillbaka, vara nostalgisk. Jag har sysslat med scrapbooking med mycket journaling sedan 2005. Inte alls just nu, men jag kommer kanske att börja igen sen när livet ser annorlunda ut igen. Just nu går min minimala friska fritid till släkt- och hembygdsforskning och mitt bokskapande och skrivande.

Detta är inte en ”Hur man använder Bullet Journal”-kurs och jag förklarar inte några begrepp, utan de får ni ta reda på själv om ni undrar. Detta är historien om hur jag utvecklat och anpassat min BuJo med tiden efter mina behov.

Jag hade ett fint vitt A5-spiralblock från Åhléns i flera år på mitt skrivbord. En månad på en sida. Ganska rent och strikt. Bockade av efter hand som jag blev klar. Skönt att tömma hjärnan och inte ha alla kom ihåg snurrande i skallen. Jag använde vid den här tiden iCal till allt dagsschema-planerande.

Jag har till och med scrappat en sida om en riktigt crazy jobbvecka som egenföretagare. Vi använder fortfarande iCal och har gemensam kalender jag och min man och en gemensam för barnets grejer. Jag använder inte den till jobb-tidsscheman alls, varken i företaget eller på lönejobbet (där jag inte har något schema och dessutom flextid). Så iCal är uteslutande en pipa och påminna mig om grejer jag ska iväg på, deadlines för skattedeklaration och tryckoriginalsleveranser o.d. viktigt. Under dessa åren med barn även viktig då med gemensam med maken så vi plötsligt inte planerat in föreningsgrejer samma kväll och ingen är hemma hos barnet som varit alldeles för liten för att vara ensam hemma. På snart tio år har jag nämligen fortfarande inte tanken ”om någon finns hos barnet” först på ”kan jag då?”-checklistan. #adhd #måstemanverkligenalltidkommaihågallt?

När jag och min man började utveckla vårt trädgårdsintresse kom behovet att dokumentera och jag började titta på olika sätt att göra det. Här fick jag utlopp för mitt färgglada behov och att jag gillar små illustrationer. Ni minns säkert att jag drev IconParade i många år och samlade på små färglada bilder på 32×32 punkter. Man kan rita små färgglada bilder också och lyfta fram innehåll. Quick and dirty är väl min melodi vad gäller mitt mesta kreativa skapande med handarbete. Jag tjoff tjoffar gärna när jag scrappar också.

Jag provade en fin inbunden trädgårdsjournal, men den gick ju inte alls att anpassa för det jag ville skriva ner om MIN trädgård. Den gav många fina idéer om vad jag kanske ville ha med i min bok. Sen ramlade jag på B5-spiralboken på Maxi och nu började vi snacka! Jag hade redan då min lilla spiralbindare BIAn och kanske Cinchen (den stora mapparatten) anpassningsmöjligheterna blev gigantiska! För inte heller dess upplägg eller utseende på de färdigtrycka sidorna lirade med hur jag ville att min trädgårdsjournal skulle se ut. Bilden visar de första skälvande minutrarna i den BuJo jag använder än idags historia. Skulle jag ha allt i samma bok? Ville jag det? Hade jag nytta av att ”släpa runt på” allt överallt?

Jag hade kommit fram till att trädgårdsjournalen var för stor. Jag minns inte om jag hade använt den ett år redan, en ombunden version med blanka anteckningssidor blandade med originalsidorna och en utskrift på ett hålla koll på frösådderna-schema jag gjort på dator efter inspiration online. Jag hade även undersökt diverse printables för egenskapade kalendrar ett tack, som hade något namn jag inte minns nu, men vad stort då och kanske är fortfarande. Etsy och Pinterest var fullt med idéer då!

Köksträdgårdsplanering på någotslags lösblad. Där är inga spiralhål (än) iallafall. Och jag tror grundplanen med trädgårdsland m.m. ritades upp i någon trädgårdsplaneringsapp och skrevs ut. Nu för tiden snabbritar jag bara upp det med hjälp av prickarna på pappret. Linjal? Nänä, det behövs inte.

Första åren körde jag med en månadsöversikt, en dag per rad i en eller två kolumner. Jag provade lite olika varianter för att se vilket som gav mig bäst översikt och jag trivdes bäst med. Jag har fastnat för två kolumner på övre delen av sidan. Det är bara jobbigt när veckorna är ojämnt fördelade eftersom jag velat ha ett enda streck över båda kolumnerna mellan varje vecka. Det hjälper mig att se helgerna bäst. Det händer kanske en månad om året, och jag har lämnat min inre perfektionist för länge sen! Good enough.

Efter månadsöversikten, som jag gjorde i början av varje månad eller någon dag innan, hade jag daglig rapid log blandad med lite ”dagbok”. Jag blandade in hejvilt med behovs-element som rutor med festplaneringslistor och annat kul. Provade olika sorters ”bullets” för att märka ut saker i mina listor. Det var jättekul och jag hade tid och lust att göra det då!

Jag har nog alltid varit den sortens pysslare som gjort min grej samtidigt som andra runt om mig i communitien med samma intresse haft prestationsångest, satt upp regler och ramar, nojat, varit perfektionister och rivit ut sidor, köpt nya böcker och allt sånt. Jag är bara tacksam att jag inte har den sortens känslor också, ovanpå de andra svårigheterna jag har med min ADHD (som jag vet om nu, men inte när jag började med BuJon).

Jag experimenterade och lekte mycket med specialsidor för att hålla koll på saker. Vissa funkade inte alls, några för stunden, några har hjälpt enormt, både som terapi då och faktiskt gjort nytta för framtiden.

Jag visar min migräntracker, som oerhört tydligt visade frekvensen, aurasymtom, smärtnivå, övrigt allmäntillstånd (kan må väldigt dåligt utan huvudvärken också, s.k. tyst migrän eller aura), medicineringsbehov m.m. Jag kan sakna denna överskådligheten nu när migräntrackern flyttat in i mobilen, både i appen MigraineBuddy och numera även (för att jag måste) Migränhjälpens dagbok.

Kan nämna att jag även trackade min sons ”mående” ett par år under vår jobbigare period med mycket VAB, utvecklingsfaser som gav tydliga ”det är jobbigt nu” markörer, sömnstrul m.m. Denna trackern var också så otroligt användbar för att se mönster, lära sig stötta mer, lära sig ”this too shall pass” eftersom mycket gick i cykler. Den är för privat för att visa – för hans integritets skull.

Plötsligt en dag tröttnade jag på ”dailies” rapid log och behöll bara rapid logg. Med mer och mer ta-dah-listor (nu är jag i utmattning igen, inte pga BuJo-press) och behöver skriva ner och visa vad jag gör när jag känner mig utmattad, lat och oduglig. Visa mig själv alltså. Min BuJo är bara för mig själv, även om jag gärna visar hur jag gör för att inspirera andra att finna sin BuJo när de behöver, om de behöver.

Jag har använt plastflikarna att ha saker som ska följa med i planeringen längre tid men finnas tillgängligt. Exempel på min färgglada Future Log enligt Alastairmetoden ovan. Älskar det kompakta sättet att skriva in framtidens grejer efter hand som de dyker upp. Supersmidigt att föra över i månadssidan när jag satte upp den. Alastair och liknande diagram-bullet-planeringar är kanske din grej? Man kan t.ex. skriva en veckoplan med måndag-söndag överst. Skriva tasks till höger och markera när de behöver göras eller påbörjas om man vill. Sen finns det olika sätt att klarmarkera, med kryss, linjer ut till uppgiftslistan m.m. Det finns hur mycket inspiration som helst i fb-grupper och online!

Jag visar även en s.k. brain dump – hjärnsläpp på fyndig svenska när jag haft många projekt på gång som jag behövde få ur skallens bisvärm och ner på ett papper för bättre lägeskoll. Använder ofta denna metoden i olika former, senast häromdan på hembygdsföreningens programplaneringsmöte. Snabbskissade upp en sida med saker jag kommer att behöva göra inför alla evenemang under året, eftersom jag ansvarar för formgivning av affischer, lägga i kalendern på hemsidan och formgivningen och redaktionellt material till medlemsbladet osv. Prioriterat arkivarbete och annat jag lovat fixa som ligger och väntar på bättre tider.

Frysinventeringen var en riktig höjdarsida! Tjo vad vi betade av alla gamla älgstekar och sånt vi glömt i isiga anonyma påsar allt för länge. Den gjordes i min BuJo, men kopierades och sattes på frysdörren och kryssades av. En slags s.k. collection.

Jag har alltså ”bundit om” min BuJo med jämna mellanrum och kommit fram till en tjocklek på den pågående BuJon som jag gillar. Jag har provat många flikar, få flikar, extra bokmärken med färgglada hårdsnoddar och diverse förvaring. För att landa i no tjafs, bara de första flikblocksflikarna, där den första alltid leder till aktuell månad, så den flyttar med i boken när jag börjar på nästa månad. De andra flikarna i boken leder till Jobb (i företaget) som innehåller en wp-uppdateringstracker för alla mina och kunders wp-sidor, rebus-skrivna lösenordssidan, ev. pågående projektsidor (som till viss del provat flytta till Trello), men nu har jag ingen verksamhet alls i företaget att hålla reda på mer än underhåll. Tredjefliken är Hembygdsföreningen. Fjärde Möcklö och Femte Gårdsboken (för tillfället, femte kan skifta, har varit torpinventering o.d.) Alltså mina hobbies.

Framför den första fliken har jag kul pågående collections. Sånt jag försöker hålla reda på. Jag trackade t.ex. mina webbeställningar ett tag när jag shoppade mycket begagnade kläder till barnet på tradden och sånt. Jag är en sån där hemsk online-shopper som inte bara stöttar de lokala butikerna. Jag har trackat min ekonomi med fasta utgifter och löpande utgifter under ett par år för att kunna göra en realistisk ”budget” eller iallafall en översikt. Sen flyttade det in i appen Buddy ett år. Färgglad och härlig, men jag hade absolut noll översikt eller förståelse för hur mycket pengar jag gjort av med eller hade kvar och vad som var onödigt och vad som var fast och måsten. Så jag släppte den. Behöver inte den, men trackningen i BuJon gav mig ekonomisk fred och kontroll jag aldrig riktigt haft innan. Just nu skulle jag vilja göra något liknande igen, tillfälligt, med våra streamingtjänster och såna utgifter. Vi har uppenbarligen råd med allt vi har nu, men har egentligen ingen koll på vad vi betalar eller vad vi behöver ha kvar.

I korgen står en ljusgrön bok främst som jag började använda till långtidssamlingar som jag inte behövde bära med mig. Den innehåller hälsogrejer och dagböcker för det, min bil, tanknings logg m.m., optiker, tandläkare, pool-logg ingår också där i. Så jag har en fast bok och använder indexet i den. Jag har också mer gammeldags anteckningsböcker, t.ex. en med sammanfattningar och föredragsanteckningar för släkt- och hembygdsforskning (som jag slarvat bort, hittat och nu slarvat bort igen…. suck). Och jag har nyss försökt införa en Hembygdsföreningsbok där jag kan samla alla projekt, mötesanteckningar, förfrågningsutredningar m.m. (som innan bott på lösblad bakom Hembygdsfliken och på månadsbaksidan). Viktiga saker jag ska komma ihåg måste vara i pågående BuJon också, men detaljer i nya bruna boken. Den är inte riktigt injobbad än, jag glömmer att ha med den på möten, jag glömmer titta i den, jag glömmer använda den, men den är så ny och vi har varit i covid-koma, så jag tror den kommer att funka som jag tänkt när aktiviteterna drar igång mer. Jag vill ha det arkivet fint på ett ställe, lite som fina gröna trädgårdsboken.

Jag köpte förövrigt en spiralbok med omslag på TGR (=går att slakta och anpassa om det är rätt avstånd på spiralhålen) som är röd och heter Jul BuJo inför denna julen. Ifall jag skulle komma i mood och börja vilja använda den. Det hände inte, men den kanske har mognat till sig till nästa år så jag definierat för mig vad jag vill göra med den. Jag tänker mig lite obligatoriska julrecept (=läs schackrutor) som ren dokumentation, vid bakningen åker säkert kokböckerna fram ändå, lite juldagboksskrivande, kanske minnen från jular, checklistor med årets julförberedelser av mat och pynt osv.

Den här sidan är en av mina favoritsidor i min BuJo. Jag blir alltid glad när jag ser den. Alltid! Som ni ser har övre delen klistrats in på den här sidan. Den samsades med andra pysselprojekt tidigare men jag behövde mer plats och ville ha det samlat. Projektet pågår fortfarande men är good enough för tillfället. Det ska dit skyltar med namn och info så småningom. Ting tar tid!

Innan vi kommer fram till nutid tar vi en titt till på ursprungsinspirationen: Trädgårdsjournalen. För den finns kvar! Och används. Den har bott under en flik i vardagsBuJon flera år, men ett år när jag hade fått tag på så fantastiskt vackra Sara-gröna böcker på TGR klev jag försiktigt på darrande ben över i en bok. Det stör mig att inte allt finns i boken! Det hade varit så underbart med allt samlat att bläddra och se utvecklingen år för år, jämföra odlingsår osv. Men första åren finns då i ett litet lösbladsarkiv i arkivkorgen. Mutter mutter.

Jag blir alldeles lycklig varje gång jag bläddrar i min fina trädgårdsjournal. Och lite sorgsen för allt jag skulle vilja göra men inte orkar för att jag ligger i den där förbannade migrängrottan alldeles för ofta och är utmattad resten av tiden. Men det vänder i år! Eller hur? Jag tar mediciner som börjar ge effekt på både migränfrekvens och utmattningstillfriskning!

Nu är vi framme vid den BuJo jag använder idag. Jag visade inte månadssidan tidigare eftersom jag ville visa att den inte har förändrats särskilt mycket sen jag började göra den. Jag hittade min sida direkt, som jag trivdes med, snabb och enkel att göra. Och här är väl enda stället jag använder den lilla plastlinjal som ingick i flikblocket, eftersom det är så små marginaler att gingla fel och förstöra en hel dags rad. Jag har prickar på de utstickande plastflikarna så jag snabbt hittar mitt-strecket på både fram och baksida när jag sätter upp kalendersidorna för månaden (dvs fram och baksida)

Jag använder mycket färg och har vissa fasta färger och vissa kan flumma runt. ÖBH är fotbollsgrön och mitt eget företag en mysigare mörkgrön. Min projekttracker finns kvar. De ojämna veckokolumnerna jag pratade om långt tidigare har jag kunnat utnyttja till att ha projekttrackern ovanför eller nedanför högerkolumnen. Jag har precis strukit MORD från trackern, för min roman med arbetsnamnet ”Mordboken” är färdig! Jag skulle kunna gå tillbaka och räkna ihop hur många effektiva timmar jag lagt på den ungefär. Men jag suger på den karamellen lite till. Arkivet går ingenstans. Förhoppningsvis. MORD har ersatts med CECILIA som blev mörkrosa. Hennes bok är rosa. Fråga mig inte varför. Första kapitlen är skrivna och mycket är planerat. Jag fyller i trackern då och då, när jag får tag i boken. Då uppskattar jag hur många timmar jag lagt på olika saker sen sist jag fyllde i. Så det är inga exakta minuter. Vissa trackers är bara ”gånger”, t.ex. postat något i något av mina projekt i någon av mina grupper på fb. Inget tvång, ingen exakt vetenskap, bara för att det är roligt, fint och kul – och jag får liiite koll.

Baksidan av månadssidan har vänsterkolumn ”privata grejer” och högerkolumn ”jobb och ÖBHjobb”. Min senaste favoritdetalj är översta vänstra hörnet. Serier och filmer! Jag skriver ner allt vi tittar på under månaden för tillfället, med säsong efter. Filmer loggar jag sedan länge med check in i IMDB också, men serier är så kul att bläddra tillbaka och bli nostalgisk. De har ingen ordning, bara ur minnet rakt upp och ner och koll på förra månadens vad som kommer med över därifrån. Jag har försökt lista upp vilken streamingtjänst (hos oss kallat ”tub” från barnårens YouTube, gröna tuben, piltuben mm – kan ni gissa vilka det är?) på startcollections-sidorna också, men det blev inte överskådligt ändå. Sen har jag försökt lista upp dem efter kategorier sjukhus, krimi, historiska m.m. med fick ingen översikt då heller. När jag började försöka lista ut hur jag skulle kunna göra en matris med både och och kolumner och kryss fick jag hjärnbränna och gav upp. För stunden. Och då hade vi inte ens alla streamingkanalerna vi har nu. Vi har nog 5 till sen dess och en till på gång. Nu är det en glad överraskning när man går in och hittar ett nytt avsnitt av en pågående serie. Typ.

Privata projekt kan vara en pigg helg när jag vill fixa med lite olika saker, packlista, festplanering (vi har inte mycket fester, men folk fyller år och folk kommer och vill gratulera). Behöver något större plats får det en egen sida bredvid. Semesterplanering har jag gjort många år i BuJon och jag har en packlista jag tar fram och skriver av när jag behöver ny packlista. När vi kommer hem skriver jag utvärdering, vad vi glömde, saknade, hade i onödan – till nästa gång.

Jobbkolumnen blir också ofta småryck. Jag kanske har många som ska kontaktas i hembygdsprojekt så jag skriver en agenda-logg på vad vi sa och vad jag ska göra. Jag älskar hur tydligt det blir! Det syns på lin-blomssidan ovan. På den lite lugnare baksidan ser ni en slut-checklista på romanpubliceringen. Braindumpad för att tömma bisvärmen i skallen.

Som slutord vill jag säga att jag inte har någon som helst BuJo-rutin. Jag sitter inte varje kväll eller varje morgon. Jag tar fram den när jag känner att jag behöver den. När jag vill checka av saker, när jag vill tömma hjärnan. Den ropar på mig tillräckligt ofta för att jag inte ska komma ifrån den helt. Jag kan börja längta efter att sätta mig med den och mina fina pennor en stund. Jag trivs med mycket färg, min hjärna vill ha mycket färg, gillar bilder och färgkodning. Det är precis lika rätt att inte använda färger om man inte vill det. en gammal scrapvän till mig som var aktiv i BuJo-grupperna när jag började körde med helt vanligt randigt anteckningsblock och närmsta tillgängliga penna och det funkade hur bra som helst för henne! Vi ska trivas och vi ska ha nytta av våra BuJos. Allt man väljer att göra utöver det är bara lite extra guldkorn. Det finns inga måsten, inget tvång. Njut!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.