Stadsresa på 1940-talet

Tänkte tillbaka på en stadsresa med cirkusbesök någon gång på 1940-talet.

Det måste varit innan 1949 för då slutade spårvagnarna gå i Karlskrona.

Mor och far och min bror Jan-Ivan och jag cyklade till Ramdala station och åkte tåg , med ånglok , därifrån till Bergåsa, därifrån med spårvagn till slutstationen vid varvet. Det var hela sträckan som spårvägen gick. På Chapmansplan var det cirkus och dit gick vi. På den tiden fanns det alla slags djur på cirkus. Jag minns särskilt en tiger som gick fram och luktade på min hand. Jag blev nog rädd eftersom jag minns det efter så många år. Ett annat roligt inslag var clowner som hade många upptåg med vatten i både hinkar och sprutor så de var alldeles genomvåta till slut. Även någon i publiken fick en liten skvätt men det blev ju bara lite extra roligt.

Efter cirkusen var vi på en uteservering, mor och far drack kaffe och vi barn fick lemonad som vi inte smakat så många gånger på den tiden. Till det fick vi wienerbröd som vi inte heller var vana vid. Minns också att det kom sparvar som satte sig på bordet och tiggde, och de fick nog några smulor av oss.

Efter det steg vi på spårvagnen igen vid Hoglands park och åkte tillbaka hem.

Tänker att det var nog en av de första gånger jag var i stan och att minnet därför lever kvar.

Vi kunde inte resa så mycket på den tiden för att far var brovakt vid Möcklöbron och han hade ständig passning, hela dygnen och alla dagar.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.