Nu har han flyttat in

arkivet

Arkivskåpet jag tjatade om före semestern flyttade hem till mej igår äntligen.

Idag skulle jag börja flytta in och upptäckte en jobbig sak…
A4 är standard sedan sekler i Sverige, men hängmappars utformning är det inte… *snyft* Detta är tydligen inte ett hängmappsarkiv, även om skenorna i det antyder att man ska hänga mappar där… (Nej, silly me, kontrollmätte inte, tog för givet liksom…)

Mina vanliga standarshängmappar är ett par centimeter för breda. Det går kanske att modda dom, men jag vet inte hur sugen jag är på det med sjusiljoner mappar… Arkivet funkar finfint till vanliga oinpackade liggande A4or, men då blev det också ett gigantprojekt att fixa mellanflikar och greja och ha sej… Suck…

Nu står hängmapparna i sina lådor, på snedden… inte så praktiskt kanske, men iallafall förvaring… Springer inte i arkivet 18 gånger om dan precis, så det får funka tills jag hittat en lösning… Har trollat bort en mappvagn, en stor papplåda som stod och sög energi i en hörna på golvet, och snart en stor plastkista (som gick sönder i flytten i locket) avsedd för hängmappar.

Detta är alltså inte scrapförvaring utan kontor, släktforskning och privata papper. Såg en tråd på Scrappiz igår där dom frågade hur länge folk sparar sina papper (i.e. betalda räkningar m.m.) så här i internetbankernas tid. Jag "vågade" inte gå in och svara, eftersom alla slängde efter ett par år i genomsnitt… Ett skräckexempel på gubbe med källaren full av 50-år gamla räkningar togs också upp.

Jag sparar på allt, och det är jag glad för! =OD
Ja, inte allt allt, inte gamla kassakvitton och sånt, men t.ex. tidningsprenumerationer, hyror, elräkningar, medlemskap i föreningar, kontoutdrag (och jag ska erkänna att jag inte heller vi denna flytten slängde alla gamla minutenkvitton från tiden när de var i det fasta formatet, dels för att de inte tar så stor plats, och dels för att jag känner för att spara just dessa första tecken på min ekonomiska frigörelse från föräldrarna som minutenuttag utgjorde…). Sparandet är en vana, och det är mycket praktiskt nu när jag startat företag, där allt MÅSTE sparas (10 år dessutom) och bokföras. Inga bortslarvade kvitton här inte…

När jag skulle scrappa om mina gamla bostäder ryckte jag bara två hängmappar i privapapperssamlingen –  den med hyror och den med flyttanmälningar.Vips hade jag luskat ut när jag bodde var. Jag vet att detta ekorrande är ärvt av pappa, som har en gammal resväska med alla gamla hyror och grejer sparat (och det ska bli urkul att sortera igenom den sen när det blir dags för det, vilket jag hoppas inte är allt för snart eftersom jag vill ha poppisen kvar ett bra tag till). Har man bara ordning på sina papper tycker jag inte det stör att de är många. Så himla stor plats tar det ändå inte. Jag har som sagt haft mitt 35-åriga liv i en 40x40x44-låda nu ett tag, men det bor nu i en 40x35x70-låda i arkivet.

Jag: en spara, sortera och organisera!! =OD

2 COMMENTS

  1. Vad trist att mapparna inte passade, men du kommer säkert på någon fiffig lösning så småningom. Jag ”vågade” för övrigt inte heller svara i den nämnda tråden för jag är precis tvärtom, jag sparar knappt något alls 🙂
    Kram vännen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.