Mitt nya fina kontor!

Välkommen in på mitt nya fina kontor! Nu har jag äntligen fått rensat och renoverat efter 5 år eller något. Det är renovering light vi snackar om, men det var jobbigt nog! När vi byggde friggisen jag har mitt kontor i valde vi att bara slipa och lacka råspontgolvet som följde med. Det var en dålig idé visade det sig. Dels var det alldeles för kallt, dels sprack det i skarvarna eftersom det inte var ”färdigtorkat” och dels har stugan satt sig så golvet var knäckt på mitten. Nu hade jag bestämt mig för ett nytt golv sedan drygt ett år. Förra sommaren blev det inte av, men nu så!

Jag började renoveringsprojektet med att storröja i arkivet. Bl.a. flyttade 3-4 hyllmeter med skolpapper från Lund, som tidigare flyttat från JOPA-pärmar till arkivpärmar, nu upp på garagevinden i plastvävpåsar som gick att dra igen mot damm o.d. En del naturlitteratur flyttade in i hobby/datorrummet inne, då det oftast är där jag söker den sortens info och har fått gå ut i stugan innan för att hämta böcker. Sen slängde jag lite grejer och skickade mycket på Loppis som går till välgörenhet, bl.a. hela mitt Bonniers lexikon som jag köpte i precis fel tid. Nu har man ju Wikipedia till allt. 1,5 hylla fri där! Sen bars det mesta ”lösöret” in i huset och staplades i hobbyrummet och hallen och vardagsrummet. Jo, jag fyllde huset och maken har inte fattat än hur f-n jag får plats med allt här ute. Jag sa ju att det var en bra idé att bygga en friggis till mitt skrot!! 😉

Nästa steg i renoveringsprojektet var att räta upp golvet igen. Stugan har sjunkt ner i marken, både i norr och söder, efter hand som den satt sig. Den står bara på lecablock, vilket kanske inte heller var rätt beslut. Framför allt borde den åtminstone haft en hel balk-ram av något slag, så den inte hade kunnat knäckas på mitten mellan golvkassetterna, som den hade gjort nu. Det var flera centimeter i båda sidorna som stugan skulle lyftas och pallas under på blocken. När vi lyfte norrändan placerades domkraften lite för långt mot mitten, och vi råkade lyfta hela stugans gavel, varpå tyngden blev lite väl för domkraften, som tippade åt höger och tog stugan med sig!! Då satte jag hjärtat i halsgropen!! Men det löste sig efter en domkraftsflytt och golvet var hyfsat rakt igen. Förhoppningsvis har stugan satt sig hyfsat färdigt nu efter 5 år, så vi slipper justera den fler gånger. Och dörren går att öppna och stänga enkelt igen! Hurra!!

Jag har länge varit sugen på ett mörkt trägolv och när vi väl åkte för att köpa fyndade vi exakt den sorten jag hade tänkt mig i skallen, mycket billigare än de jag tittat på tidigare. Det är en tunn mörk ekfaner på någon slags MDF-variant, men det gör inget. Huvudsaken det INTE är laminat. Det kommer inte in en centimeter laminat på golven i det här huset! Kallt och hårt och låter otäckt både att gå på och tappa saker på *ryser*. Sen får det vara hur billigt det vill!

Vi flyttade omkring de tömda möblerna efterhand och golvet tar ju bara några timmar att lägga in, vilket maken snällt gjorde. Det blev precis som jag hade tänkt mig – en mörk bas till allt det ljusa och vitlaserade och björkljusa på kontoret. Jag vet att all skit syns på mörkt golv, men är skiten mindre skit för att den inte syns? Jag har haft golvet 2-3 veckor nu och har inte känt något större behov av att springa runt med dammsugaren stup i kvarten. Det var bara precis de första dagarna medan vi for in och ut med prylar som den åkte fram då och då för att ta det värsta.

Nästa sak som stått på önskelistan är dörrar för mina bokhyllor i ”arkivet”. Jag körde på strikt och modernt med frostat glas och aluram och hade återigen tur som en tokig när högen på IKEA var halva priset för att de höll på att utgå ur sortimentet. De är något mer genomskinliga än jag hade visualiserat, men jag är ändå nöjd med ”filtret”. Jag hade säkert kunnat möblera lugnare i hyllorna, men då tappar jag nog den tematiska indelningen scrap/foto-släkt-kontor, så det får duga såhär. En ny fåtölj inhandlades på loppis i Helsingborg för att ha både en plats att koppla av och få omväxling i när jag behöver läsa igenom något på jobbet, och en liggplats till mina kontorskatter. Liggplatser till dessa är viktigt eftersom de är viktiga! Man skymtar en hylla precis över ryggstödet med en kattkudde också. Där brukar Sotis ligga när han är frusen. Annars ligger han på bänken framför fönstret utanför bilden till vänster. Jag ska skaffa en snyggare dyna dit. De är inte här alltid, utan kommer och går som de vill genom kattluckan. Just nu har Greta en kontorsperiod när hon ”bor” här. Hon är här redan när jag kommer på morgonen.

Det ska in lite pynt i överhyllorna som inte flyttat ut än. Två loppisfyndade herbarium med pappagjorda växtpressen och loppisfyndad portör som visar biologen som jobbar här. Sen får vi se vad som får plats mer.

Hörnhyllan rymmer pynt (symboler för släktforskaren som jobbar här) , kattliggplats och bakom stolen stora, mörka, fula fotoalbum från före scraptiden och en svart träback som inte har något i sig just nu.

Sedan har vi kontorshyllan med datorböcker, bokföringsarkiv, pappersarkiv och annat nödvändigt ont. Delar av detta ska kanske flytta till nästa steg i renoveringsprojektet.

Den här avdelningen av kontoret har genomgått en rockad från innan, då jag hade mappbyrån till vänster. Det blev mycket bättre såhär! Mitt nästa renoveringsprojekt kommer att bli att byta ut Malm-byrån mot mer ändamålsenliga Effektiv-förvaring.

En variant på den här kommer det att bli (vet ej ordningen på delarna än), men med sockel. Jag behöver 2 höga delar för att bli av med båda skrivarna och brevfacket som står på byrån nu. Brevfacket ska ev. renoveras så jag byter ut dom tråkiga masonithyllorna som dammar så bedrövligt, mot plexi-hyllor. Det beror lite på kostnad för att få tag i dessa hyllor. Sen hoppas jag det är hyllplats till skrivarpapper o.d. också när jag är klar. En lådsektion blir det i den låga delen iallafall. Sen har jag inte bestämt om det ska vara skåp eller jalusi. Jag tror inte det blir vitrindörrar iallafall, men det är inte färdigfunderat än. Den är lite för hög, så den får stå 5 centimeter ut från väggen eftersom snedtaket tar i, men jag vill helst inte skaffa för litet skåp när jag nu byter förvaring. Eftersom skåpet är bredare än nuvarande byrå på platsen fick maken montera loss skrivbordsskivan och kapa den ett par centimeter också när vi ändå höll på, så kunde jag ställa mappskåpet på plats och packa tillbaka hängmapparna i det (därav glipan mellan idag). Effektiv flyttar hit nästa gång jag känner mig rik.

Slutligen en titt på Expedithyllan. Denna velade jag fram och tillbaka med länge. Men till slut bestämde jag mig för att byta ut den rödaktiga boken mot samma ljusa björk som resten av möblerna. Väldigt onödig lyx, med det blev väldig skillnad! Jag är glad att jag kostade på mig det. Hyllan är i stort sett uteslutande scrapförvaring nu. En av plastbackarna innehåller bubbelplastkuvert i alla möjliga format för att återanvända när jag skickar grejer. Sen är det garn/band, saker man kan altra om man skulle få någon sån knäpp nångång, verktygsarkiv med sånt jag ytterst sällan använder m.m. Framsidan är ett scrappapper för att slippa se stöket i backarna.

Tidningspapperskorgarna har jag också som stöksamordnare. I ena korgen bor BIAn med allt sitt material, som jag mest använder på jobbet. Allt mitt kortmakarmaterial (stommar och kuvert) bor numera i en korg istället för uppställt i ett hyllfack. Det blev mycket lugnare och mindre plåttrigt. En korg är tom! Och en korg innehåller nya plastfickor i olika format. Tygkorgen är min garnsnuttsamling färgsorterad i smarryboxar. Jag har förberett plats för nya scrapalbum. Eventuellt kanske jag köper en 1×5 Expedit och ställer i vardagsrummet till scrapalbumen istället. Det är där man kanske vill sitta och bläddra i dom. Sen är där 3 fack som idag är tomma. Jag vet inte hur det gick till riktigt förutom rensning av scraptidningar som bor i tidskriftsamlar i bokhyllan bakom, men de tog inte 3 fack innan. Jaja, man ska vara glad för lite luft! Det är bra att kunna ställa grejer som ska in där så man kan ta det när man går (som tomma vattentillbringaren på bilden).

Ovanpå hyllan är världens bästaste uppfinning! En pärmsnurra! Perfekt till alla kontorspärmar, några skrytböcker som jag gjort till kunder eller kunder gjort och annat visningsmaterial när jag får besök av nya kunder.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.