Följ-mej-väder

Min morfar hade en särskild personlighet som var väldigt typiskt "Sven Jönsson"sk. Inget var omöjligt för honom, och han "dumförklarade" gärna de som sa något annat. Jag kan än idag höra honom säga "aaaäsch" åt någon som påstod något han inte höll med om. Jag tror till och med jag har det på en ljudfil från en gammal kassettinspelning.

Den här historien utspelade sej i Gantofta på 70-talet. Mamma var nere i byns ICA-butik (nere på hörnan vid järnvägsövergången i gamla butiken) och skulle precis betala när det kom in en snögubbe genom dörren och undrade om han kunde få låna en telefon. Det var snöoväder ute, så man gav sej inte gärna ut på vägarna. När snögubben pratade kände hon igen hans röst – det var morfar (ni förstår kanske hur snögubbig han var, när dottern inte genast kände igen honom). Han och mormor hade bestämt sej för att åka på visit till Gantofta, och hade av någon anledning kört via Bårslöv.

När de skulle köra över fältet mellan Bårslöv och Gantofta mötte de en bil som signalerade mot dom, och berättade att dom hade vänt, för det hade fygt igen, så vägen var inte körbar. Morfar hade bara äschat åt dom, kört med rutan nervevad och vevat med armen och hojtat "följ mej" – vilket dom inte gjorde. Givetvis körde SAABen fast där ute i drivorna, och Sven hade pulsat hela vägen uppe från fätet ner till affären, men käringarna sittande kvar i bilen, för att ringa efter pappa och få hjälp att skotta sej loss.

Jag har hört historien berättad för mej så många gånger, och jag kan aldrig se fyk-drivor på slättvägar utan att tänka på kära morfar och le. Och vädret heter "följ-mej"-väder! Sånt har vi idag på Ramdala-slätten. Hoppas guben tar sej hem i eftermiddag.

En liten jämförelsebild på nästan samma utsikt för en vecka sedan, i härligt röd kvällssol. Jag står nere vid vedhögen som är bakom grenarna på vinterbilden.

2 COMMENTS

  1. Varför har hela detta land snö utom vi, till och med dottern längtar till sommaren nu det blir ju aldrig vinter säger hon som annars älskat vinter mer än något annat.

    Hoppas gubben din hittar hem ordentligt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.