Ny dator – jösses vad smidigt!!

Skriver detta på mitt nya arbetsredskap. Den gamla burken var slut, efter tre års heltids 24-7-tjänst och jag tittade på badbollar och lyssnade på säkerhetskopieringsdisk mer än jag jobbade kändes det som nu på slutet. Dödsstöten var när jag investerade i CS4, som jag knappt kunde använda för att burken tänkte och tänkte och tänkte…

Nu står en sprillans ny iMac 24" här och låter nästan ingenting, snabb som en vind, och jag installerade alla inställningar och program i ett nafs* med hjälp av den nyss omtalade säkerhetskopieringslösningen (* tog 2,5 timme för den att kontrollera säkerhetskopian och sedan 4 timmar att föra över allt, så det fick den göra inatt). Sedan var det bokstavligt talat bara att köra igång. Som om jag är på den andra burken. Jag har inte vant mej vid tanken än, på att allt finns här också, utan funderar på om det är något jag behöver hämta på den andra burken innan den får flytta in i huset som kvällsurf-och-social-dator på innekontoret. Jag behövde inte ens skriva lösenordet när jag skulle logga in och blogga – nyckelringen med mina lösenord har följt med! Woho!

Jag är inbiten Mac-användare, inne på min…. hmte Mac…

Mac Classic II började jag med. Köpte den hösten 1992 efter att ha jobbat med Classicar och Plusar på Ekologen i Lund under våren, och behövde en dator till skolrapporter m.m. Johanna hade en Amiga eller något, och det verkade så krångligt med att skyffla disketter för att köra program, och knattra en massa kod och vad man nu gjorde. Mac startade man, dubbelklickade på ett program, skrev sin text, sparade och såg ett litet pappersark på skärmen man kunde klicka upp och fortsätta i. Sedan dess har jag varit Mac trogen.
Classicen har 40 mb hårddisk och 2 mb ram


Inför examensarbetet investerade jag i en Performa 460 med färgskärm! En riktigt bra 14tums skärm, som aldrig blev suddig. För ett par år sedan kunde jag berätta varför, men sån kunskap har fallit i total glömska. Den här godingen hade dubbelt så mycket RAM-minne, 160 MB hårddisk och den första burk jag kopplade upp med modem mot internet! Den finns kvar i en lda på vinden. Jag kan inte kasta den. Det finns funderingar på att installera ett system 7.5 och köra Prince of Persia och andra kultprogram, och ha flygande brödrostarna som skärmsläckare. När vi har plats att ställa upp den nånstans utan att den står ivägen. Tyvärr klarade den aldrig MozPong – det fick jag spela på Johannas 630a (ja, hon skaffade också en riktig dator tillslut, och sitter nu med en lamp-iMac som behöver en ersättare – men hon ska nog köra bärbart efter att haft en sån i jobbet.)


Min sista datorgrå burk blev en G3a som jag körde med en 14- eller 15tums skärm. Den tuffade på länge, jag tror jag hade den över sekelskiftet om med hit till Blekinge innan hårddisk nummer 2 rasade i den, och jag blev med iBook. Nej, vänta, jag skaffade iBooken först, och hade dubbla burkar ett tag, eftersom jag behövde en bärbar i mitt liv då, och G3an var på upphällningen. Jag tror burken rök på tippen senaste röjningen, efter lite för lång nostalgi-ifall-ifall-sparning.

Denna lever och fungerar än idag – jag har den med på resor om jag vill kolla mail och liknande. Trådlöst nät i den, så den är helt OK. Lite tung bara. 2001 kom den hem till samlingen. Används inte alls till vardags.


När jag startade upp mitt företag funkade det inte att bara sitta med iBooken, och jag fick tag på en begagnad G4a, den första bulliga mysiga modellen. Den puttrade på bra, med MacOSX å allt ett par år innan jag investerade i min första iMac.

Köpte den på leasingavtal på 3 år, så den är typ nyss färdigbetald. Men sånt är livet… Jag har varit så nöjd med iMacen, som räcker gott och väl till mina behov av prestanda för webb, lite Photoshoppande, lite databaser m.m. Men nu var den gammal och sliten, hårddisken kan rasa vilken dag som helst, och badbollarna var ganska tråkiga att titta på dagarna i ända.

Jag har aldrig ens övervägt att ha något annat än Mac. Jag har aldrig behövt bekymra mej om MSN-virus-epidemierna och andra virus, trojaner och skit. Burken bara puttrar på och kör. Nyburken tänker jag installera något på för att kunna köra windows-program (troligen ParallellDesktop som jag hört mest bra om). Släktforskningen är väldigt PC-Windows (mycket gamla mossiga gubbar som nog helst kört DOS om de fått, som utvecklar programmen dit). Genline gjorde en Mac-version för skams skull, men den suger. En släktforskarkontakt intygar att han kör PC-Genline på sin Mac snabbare än PC-vänner, så det låter lovande. Så kan jag lägga in alla skivorna jag pratade om i förra inlägget också, och slippa maila uppgifter från sambons PC.

Imorgon lutar det åt kontorsrenovering, eftersom ny-datorn inte får plats på gamla datorbordet utan modifieringar – och då kan vi lika gärna göra de förändringar jag haft planerade ett tag med bordsytor osv, sedan det flyttade ut alla vita bokhyllor från kontoret i somras/höstas.

3 COMMENTS

  1. Ser ut som makens iMac han köpte för någon vecka sedan. Han kör Windows på sin, nämnade det var smidigt bla bla bla där slutade jag att lyssna… :O)

    Vårkramen Anna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.