Så här roligt hade min dator det i somras

Eftersom bilderna låg och skräpade på mitt skrivbord kan jag lika gärna blogga det, även om det är glömt och förlåtet vid det här laget. =OD

Såhär spännande blev skärmen när datorn varit igång en längre eller kortare stund och blivit varm. Skärmbilden frös, blinkade och fick en massa skojiga färgade fält och skuggbilder utspridda över hela ytan, och man hörde hur den tuggade på i bakgrunden för att försöka lösa det. Samtidigt blev den SKÅLLVARM uppe i vänstra hörnet. Med aluminiumram på burken var det så man ryckte till om man kom åt metallen. Avstängning medelst knappen var det som gällde, avsvalning och prova igen. Problemet blev värre och värre ju varmare sommaren blev.

Jag hade burken inlämnad för samma problem i våras här i Karlskrona på Koneo. Men här funkade den felfritt med massa processortryck i en vecka, och jag fick hem den igen. Fick då ”stränga order” att inte komma tillbaka med den igen förrän jag formatterat och installerat om allt, eftersom dom ”trodde” det var ett mjukvarufel. Jag hade varit dum nog att nämna det magiska ordet ”flash” nämligen. Silly me. Det var alltså inget snack om att vilja hjälpa mej förrän jag gjort något stort och hemskt otäckt, även om jag har bra backuprutiner. Men jag är jävlar inte kaxig när det gäller att blåsa en hårddisk iallafall. Och blotta tanken på ominstallation av alla program gav mej piggar på hela kroppen. Tiiiiid! Bye bye! Så jag körde strutsen tills det inte höll längre.

Koneo ville inte ha mig som kund, så därför kollade jag upp en Mac-nisse i Kalmar som heter K-store. Jag vill minnas att jag använt mig av dom tidigare (fast då låg de ute vid flygplatsen) och fått kanonbemötande och superservice. Det går ju alltid att kombinera med IKEA och annat spännande tänkte jag. Föga anade jag att det skulle bli ett ANTAL resor till staden 8 mil bort… 15,8 närmare bestämt tur och retur. Vid första telefonsamtalet var det bara hejsan hoppsan, bara kom hit så hjälper vi dej! Det var runt midsommar och jag var orolig att deras Mac-tekniker skulle gå på semester och jag få vänta en halv evighet. Men det var inga problem, de skulle ha folk där i stort sett hela sommaren.

Nu har jag effektivt förträngt alla turer det till slut blev. Kom hem med friskförklarad dator efter bytt logikkort (heter det så?), packade upp, körde varm och sedan var det bara att packa ner den igen. Häng häng. Plan B och C och D… Jag var nere på bryggan och badade en gång när Daniel ringde och ville blåsa hårddisken. Jag hade bett dom hjälpa mej med allt sånt också, det fick jag ta isåfall att det inte var garantijobb. Min backupdisks skick var vid det laget väldigt tveksamt efter ett antal kallstängningar och för lång tid på verkstad m.m. så den hade tappat var den skulle TimeMachina till. Så jag bad honom göra en full backup och en TM-backup på en ny extern hårddisk som jag såklart skulle betala för. Han var så lugnande och otroligt proffsig att jag nästan inte hade ångest alls. *korsar fingrarna bakom ryggen*

Fick hem en blåst burk med en extern hårddisk med allt innehållet. Hann bara installera mailen sen hängde sej skiten igen! Nu hade Daniel kommit på att det där ”funkar klockrent hos dom” kanske berodde på deras välkonditionerade svala miljö, om det nu var ett problem som uppstod och blev värre vid värme. Det var därför de kunnat skicka hem en fortfarande risig burk, för de hade inte testat den med hårt arbete i 25°… En tur till till Kalmar, och den här gången fick även grafikkort och nätaggregat bytas ut. Nu var ALLT utom chassi, hårddisk och skärm utbytt, nu vore det väl själve…. Jodå, NU ÄNTLIGEN funkade den. Och min första känsla ”grafikkortet” och även brorsans diagnos på överMMSade bilden ovan ”ditt grafikkort mår nog inte så bra” var det som till slut gjorde att den funkade. Men den första hårdvarutesten Daniel kört sa logikkortet, så det var fel på det också. Nätaggregatet bad jag honom byta för säkerhetsskull eftersom det satt där det blev så himlans varmt, det kunde inte må bra det heller. Nu blir burken varm när jag jobbar med den, och kör jag Flashgrejer kan den till och med köra igång en fläkt jag aldrig hört tidigare (den sitter nog på det nya logikkortet) i 2-3 steg, men den tystnar snabbt när jag stänger flashgrejen. Jag behöver inte stänga av och låtna svalna. Min arbetshäst är tillbaka och ska förhoppningsvis funka 1,5-2 år till. Sen är 3årsgarantin slut. Jag tecknade extra serviceavtal vid köpet, och DET är jag glad för nu! Kommer aldrig att tveka att göra det igen. Jag har sett summan som stått på utlämningskvittona, som Apple fått betala till K-store.

Jag har bara gott att säga om Kstore. De har verkligen gjort allt (utom möjligen kört och hämtat och lämnat burken hos mej – önska kan man ju!) och lite till för att seriöst och proffsigt lösa problemet med den magiska burken med knasiga fel. Jag har inte fått någon förklaring på vad som kunnat gå så snett med burken, men något slags strömhaveri kan man ju misstänka när alla kretsar plötsligt började spöka vid värmen…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.