Dag 20 – Din favoritidol och varför

Jag imponeras av duktiga människor som brinner för det de gör. När man ser den inre glöden i allt. Just nu vill jag peka på Cesar Milan som en sådan människa. Han har inte nått sin idolstatus bara för att han har flashiga kändiskunder.

Hans passion för att hjälpa hundägar förstå sina hundar slår allt!

Självklart får han mycket kritik av old school-hundfolket, eftersom han lägger ansvaret för hund-människa-relationen på människans förmåga att förstå hunden istället för att få hunden att lyda och förstå människan (=vad JOBBIG han är!!!). När man jobbar med djur får man ofta höra att djuren inte ska förmänskligas, och jag blir lika trött varje gång. Jag tycker det är dags att fördjurliga människan istället och lära oss inse att även vi är djur som reagerar på impulser och känslor och agerar utifrån dessa. Var man lite mer ödmjuk och insåg detta som människa hade det varit betydligt lättare att lära sig förstå sitt djur också. Jag kan fortfarande inte förstå hur man kan tro att vi människor är så himlans olika djur och varför djur inte skulle ha tankar och känslor…. Obegripligt. Och nej, jag förmänskligar inte mina djur, jag ser dom som levande varelser med egen vilja, känslor och tankar. Jag vet inte vad alternativet skulle vara och har aldrig förstått det…

Cesar har koll med magkänslan. Dessutom tar han hjälp av sina assistenhundar, där favoriten Daddy gick bort efter lång och trogen tjänst ifjol. Att se Daddy gå in till fall-hundarna och visa precis hur de ska bemötas och behandlas ger mig rysningar varje gång! Men det är ju klart att han vet – han är ju hund!! Och Cesar har tittat och lärt sig. Han har ingen standardmetod för att fixa ditt eller datt, utan varje fall anpassas efter hunden, ägarnas möjligheter och förhållanden.

Kolla på Mannens som talar med hundar – The Dog Whisperer på TV4+. Det går för det mesta och jag tror det skulle komma nya avsnitt nu snart också. Om du gillar hundar alltså… Men då har du säkert redan sett Cesar och hissat eller dissat. Jag dissade först, tyckte han var för tuff och macho, men det var efter 5 minuter av ett avsnitt. Så fort jag såg ett helt avsnitt med hans förklaringar och prat var jag såld. Följer det inte slaviskt, men blir glad när jag ramlar på det.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.