Hur går det med tygblöjorna?

Vi började med 2 olika hemsydda pocketblöjor (från MOEdesign) på BB, som skets ner ganska omgående med beck (som inte var några problem att få rent). Sen gick vi över till medhavda Änglamark newborn bara för att ta det värsta becket i slängblöjor.

Jag fick för mig att testa rutinpottning (EC light) vid blöjbyte direkt eftersom vasken var så stor och bra att hålla ner bebis i. Döm om min förvåning när han fattade direkt och det började strila en stråle och han började krysta och presterade lite chokladpudding också.

Sedan dess rutinpottar jag _nästan_ varje blöjbyte, om vi har tid. Vi råkade ut för liten sjuk bebis, vilket märktes på rutinläkarkontrollen dag 2 och hamnade på barn-IVA med sondmatning. Vi fick annat att tänka på och körde med Neos Liberoblöjor medan vi låg på sal med pluttisarna. Sedan när vi hamnade på familjerum började jag potta igen, men eftersom vi inte visste hur länge vi skulle stanna där blev det vita kaniner i rumpan igen (vi fick dom där). Det är dock bara jag som pottar för maken är lite fjantig med kiss och bajs, men byter iallafall blöja obehindrat. Jag har lärt mig känna igen när kiss är på väg efter att ha sett det rycka i snoppen, inte vänta länge nog och bli fontän-nerkissad på skötbordet. Maken är också inpinkad.

När vi kom hem på permission var det fortfarande krångel med sondmatning och grejer, så vi tänkte köra vidare med engångs ett tag till. Men jag ångrade mej och körde igång ändå när jag såg att Malte såg ut som en pappersblöja i rumpen vid ett byte. Då åkte de små begagnatköpta formsydda som låg inom räckhåll på och jag la en tillklippt fleecebit som extra inlägg. Fleecen är från en sån 19kronors IKEAfilt som jag använt i ett hemsytt babynest-projekt. Vi har slutat med fleecebiten, för den skits alltid bredvid iallafall, så den enda nyttan den gjorde var lite mindre tygblöjeyta att tvätta.

Plockandet med tygblöjorna efter bra testblöjor i Maltestorlek var skönt när vi försöker landa efter allt stim på neo, så jag tycker inte det var så konstigt att börja. Magnus gjorde ett försök att smita från ett byte precis i början med uttalandet ”nu är det ju såna konstiga blöjor”, men jag svarade bara att han får vänja sig. Det är inte atomfysik. Och rumpan blir inte pappersveckig!

Vi går runt på ett tiotal formsydda med de två turkosa ullwrapsen (de gröna och blåblommiga överst + ullisen till höger används flitigt! De rosa minkyblöjorna underst är för stora än…) och 4 stycken med PUL-utsida (MOEs 2, en lila begagnatköpt och en BumGenious AIO small/newborn). Väntar på att han ska växa i dom andra blöjorna vi har, för 10 är i minsta laget. Vi får tvätta varannan dag och maskinen hinner inte bli så full, men det får vara så nu i början.

Vi kör alltså bara tygisar och har inte använt en enda engångs sen vi var på sista vägningen på neo då maken inte ville krångla med tvätt (fortfarande nytt för honom då). Vi har varit iväg på fler grejer med skötväska sen dess (hjärtultraljud, höftscreen, BVC-vägning) och haft med oss två skitiga blöjor hem utan problem sen, så alla är inkörda på detta nu, och det är inte krångligare. Det enda som missas lite ibland är att komma ihåg när ullbyxan/våtspärren ska på, men det blir ju bättre sen när vi kör PULpocketar mer.

F.ö. rekommenderar jag vasktvätt av rumpan istället för fjöttel med tvättlappar o.d. Jag kan ta en våt tvättlapp om det bara är en liten fis, men allt annat är enklare att handblaska av under rinnande vatten med bebis över armen.

2 COMMENTS

  1. Härligt att det funkar Sara! Och kul att du precis som jag för 18 år sedan (huga!!!) upptäckte att det var enklare och bättre att "handvaska" rumpestumpen på ungen än att kladda med tvättlappar.

    Kram till er alla!
    /Gunvor

  2. Man kan väl inte stå så ute på offentliga ställen, typ IKEA, men hemma och i stängda skötbordstoaletter kan man väl smyga med det. 😉
    Maken envisas med att fjöttla med snytnäsdukar som ska blötas osv, men det får han upptäcka själv så småningom vad som är enklare. Han kan aldrig göra som jag av någon anledning….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.