Om illamående

Jag har fått många tips och råd, och även läst en hel del vad gäller illamående och vad man gör åt det. Sammanställer för skojs skull vad som funkar och inte.

Detta vill jag inte prova förrän det är absolut nödvändigt!

Åksjuketabletter, postafen:
Jag har ätit detta i perioder av mitt liv när vi skullat åka långresor m.m. Jag blir superdåsigt drogad av dom och känslan går inte över förrän jag sovit dom av mig, och då vaknar jag ”bakis”. Denna konstlade drogade känsla är värre än ett hyfsat naturligt illamående, så då mår jag hellre lite illa.

Detta har jag provat och det hjälper inte

Vanlig mat:
En sannning med modifikation. Mår jag illa för att jag hunnit bli hungrig kan mat i form av middagsmat eller en tunnbrödmacka funka, men det är en rätt kortsiktig lösning och illamåendet brukar tyvärr vara tillbaka ungefär en halvtimme efter maten om jag mådde illa när jag började äta.

Frukt:
Lite syrligare frukter funkar tyvärr inte alls. Får många tips om syrliga äpplen å annat, men det blir bara värre. Jag äter clementiner och blodapelsin ändå ibland för att det är gott, men det hjälper inte ett smack mot illamåendet. Banan funkar hyfsat, men jag är inte så glad för banan så det äter jag väldigt sällan när det finns hemma och den är mogen och fin.

Salta kex o andra kex: (tillagt 2012-02-02)
Får många tips om kex, och det funkar inte för mig. Just när jag kraskar på dom försvinner illamåendet, men jag måste tugga konstant, hamstergnaga, så fort jag slutar återkommer illamåendet, och det enda kexen gör är att jag bli alldeles uppsvälld i magen av allt gluten jag inte är van vid. Funkade bättre på hormonerna i början dock.

Detta har jag provat och det funkar ibland:

Seabands/åksjukearmband:
Funkade kanon i början av graviditeten när jag antar att illamåendet och yrseln var mer hormonöverdos. På ”mat-illamåendet” jag har nu har dom ingen effekt alls tyvärr. Men de var helt ovärderliga i början som sagt, särskilt på mornarna när jag skulle ta mej ur sängen och rummet skulle sluta snurra.
Det är för övrigt världens bästa hjälpmedel för mig som blir åksjuk också, så jag har dom i stort sett alltid med mig i handväskan att snabbt ta på i bilen eller på tåg/flyg.

Te med ingefära:
Köpte friggs med ingefära/citron och det funkade inte den dan jag provade det. Däremot har jag ett yogi-te som heter Jamaica, som jag tror där är ingefära i också, och det brukar funka att ha och smutta på. Ska ge friggs en chans till dock, det beror lite på var i illamåendet man tar till teet för att det ska funka.
Nackdelen med dessa båda är att det är gröna teer, och detta står där en liten varning om på flera gravid-sidor. Det finns forskare som tror att grönt te påverkar kroppens upptag av folsyra, som ju är extra viktigt första veckorna av graviditeten för att förebygga ryggmärgsbråck på bebisen, men även senare behövs folsyran och jag äter det dagligen som tillskott. Då är det dumt att sörpla massa te som gör att det kanske inte funkar.
Man kan säääkert göra eget avkok på färsk ingefära också, men det har jag inte haft energi att sätta mej in i och experimentera med. Annars gillar jag ingefära. Fick en smoothie på hotellet i Stockholm med blåbär, äpple och ingefära som var friskt och god!

Detta är det som oftast fungerar och jag därför oftast provar först:

Söta saker!:
Kanske har jag mej själv att skylla att jag sitter här med illamåendet. Kanske var det för att jag rasade ner i sockerträsket och nu inte kan tända av utan att må superdåligt som jag nu dragit på mej ”lägre blodsocker = illamående”. Det som oftast funkar allra bäst är choklad! Där får jag verkligen hålla i alla hästar och ta till min yttersta karaktär för att inte frossa. Men en mjölkchoklad med daim finns för tillfället oftast hemma för nöd-medicinering när inget annat funkar. Jag klarar av att äta en rad eller ibland t.o.m. 1-2 rutor bara och vara nöjd med det, för att kunna fylla på med annat sött som är lite hälsosammare (ha, sött, hälsosamt… nja…).

Min räddningsplanka de allra flesta dagarna, som jag faktiskt även får äta enligt gravidmatrekommendationer är filmjölk! Jag har oftast ett glas bredvid mig och kan ta en klunk var 5-10 minut för att hålla mej pigg och illamåendet på en uthärdlig nivå. Ren filmjölk är dock aningens sur/sträv, så jag har kommit på att jag kan blanda ut den med en fjärdedel fruktyoghurt eller fruktfil. Inte så mycket socker som om jag tagit ett glas med bara frukten, men tillräckligt sött för att inte kännas som ett sandpapper i käften.

Så det är en socker-råttebebis jag bär på som vill ha sött godis! Vad blir det då? Flicka eller pojke? Därom tvista ”de lärde” har jag för mig.

2 COMMENTS

  1. Hej!

    Prova att göra eget ingefärste: skala och skär upp valfri mängd ingefära, häll på hett vatten och krossa ingefäran lite grand för att få mer smak. Tillsätt valfri mängd honung (och pressad citron om du vill, jag brukar ta citronhonung).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.