Bebisläget

Det är väl dags att bjuda på en magbild. Hittade bara en hyfsad som är en månad gammal, men det har inte hänt så hemskt mycket sen dess. Magen växte om tuttarna ungefär här. Här är dessutom en ”bump” av en konstig byxlinning som förstärker och skapar en illusionär spetsmage för att förvirra er som ska bestämma bebblans kön på magbilden ;-). Jag får fixa en bättre annan dag. Senaste vi tog var en halvnaken (i bara trosor) och den vill jag av förklarliga skäl inte ladda upp här, men jag kände att jag ville ha någon sån också privat.

Förutom en infektion för ett par veckor sen (trolig smyg-UVI) som skjöt upp blodtrycket i höjden mår vi kanonfint! Infektionen läkte ut av sig själv och en vecka senare hade jag lägre blodtryck än vid inskrivningen i december t.o.m. Jag tackar det fina vädret vi hade då för mitt raska tillfrisknande, eftersom jag ägnade mycket tid ute i friska luften, småpysslande med trädgårdsförberedelser. Jag har fortfarande perioder när jag blir väldigt väldigt trött och det bara susar i skallen vad jag än försöker göra. Då är det bara att gilla läget och lägga huvudet på en kudde och vila. Det är väl tillväxt-boostar som pågår i magen, så energin inte räcker till lilla mamman. Hittills har det gått över på ett par dar.

På krämp-listan står halsbränna när bebisen börjar ha trångt, och jag har med stor sorg vinkat farväl av min favoritfrukost tonfisk tills vidare, för då vaknar den eldsprutande draken direkt. Mitt bästa halsbrännetips är fortfarande filmjölk, som funkar längre tid och bättre än Gaviscon t.o.m. för min del! Jag har inte halsbränna dagligen, utan det är under tillväxtperioder, och då är jag känsligare för maten de varnar för (fast fet mat ingår inte för min del, det är mer ”skarp-smakande” som drar igång. Kryddiga korvar, tonfisk o.d.

Foglossning dök upp för någon vecka sen, men är tack å lov hanterbar och periodare. Det har mest varit framfogen och när det var som värst gjorde det knivont att kliva i foppatofflorna t.o.m! Men jag är överförsiktig med allt dom varnar om, för jag vill inte ha ont i onödan! Sen får folk tycka jag är klen som tar hissen en våning när det finns hiss – det struntar jag i! De andra fogarna kände jag av häromnatten för första gången. Det var natten efter ett maratonpass i trädgården med diverse plantering i krukor, lite för mycket böjande ner på marken och lyftande av saker när jag inte orkade hämta maken för minsta lyft. Så de finns dom också, men håller sig också i hyfsat skick än så länge. En panodil innan sänggående under de ömmare dagarna, för lite smärtlindrad vila, brukar vara nog för att det ska lugna ner sig – ÄN! *peppar peppar*.

Det blev en tur till IKEA för ett par veckor sen med en väninna, och jag shoppade nästan bara bebissaker! Skötbordet fick följa med hem eftersom det inte dykt upp på Blocket i närheten. Dan innan vi for hittade jag ett annat på Babyproffsen som jag övervägde, men det var mindre, och jag hade redan planerat förvaringen under till IKEAs stora. Fick ju en söt varning för Gulliver och en ribba som bebisen skulle sparka sig blå på. Så vi får väl madrassera den ribban när det händer. Jag tror det finns värre saker att oroa sej för, men är såklart glad för alla små varningar av omtanke jag får om katter och annat. Jag är så van att umgås med svärmor som oroar sig för precis allt och lite till att jag lärt mig sålla och lägga ribban för min egen oro.

Första provpackningen av tygblöjorna.

Provplacering av skötbordet. Det är trångt, men det går. Tanken var att vi skulle flytta det nånannanstans tills det ska användas, men det har inte blivit av än, så jag börjar iallafall vänja mig. Maken svär väl en tyst ramsa varje gång han krånglar sig förbi ut på altanen eller när man får flytta det 3 cm för att få upp hela tvättmaskinsluckan. Jaja, finns det hjärterum!

4 backar fick plats perfekt på den översta hyllan med sorterade tygblöjor av olika slag. Vi kommer att ha en mobil skötplats också med blandade blöjor laddade på något sätt. Kanske kommer den att bo i sovrummet mest för nattbyten. Det enda som inte fått plats riktigt är engångsblöjorna som jag inte skaffat än… Får väl göra plats till några sådana också.

På den understa hyllan tänkte jag prova den blå förvaringen till skötbordsnära kläder. Kläderna har jag inte börjat tvätta upp än, men det kliar vansinnigt i fingrarna att få börja! Och varje gång jag går förbi en loppis med bebiskläder råkar det följa med lite nya saker hem. Billigt och fint! Senaste fyndet var 3 dra-på-lakan till spjälisen för 50 kronor, som jag helt hade förträngt att det kanske behövs. Köpte ett bäddset på IKEA, men det var visst bara påslakan/örngott som väl ändå inte kommer att användas på ett bra tag. Jo örngottet, men täcke/påslakan dröjer väl. Tänkte köra med något filtaktigt istället, antingen flanellfiltarna från IKEA eller gallerfilten e.d.

Jag får många roliga kommentarer om tygblöjor. Jag tar det med ro. Jag kan inte förstå att folk tycker det är så äckligt t.ex. (och då är jag ändå krackelmagad när fiolk sätter igång och pratar bajs och spyor vid matbordet, men det är en heeelt annan sak. Var sak på sin plats liksom.) Slänger dom kläder det råkat läcka bajs på också? Man kan skölja blöjorna om man vill innan (med amningsbajs lär det inte behövas, och matbajs av fastare sort tippar eller skrapar man av i toaletten), och man kör bajsblöjor med förtvätt. Tvättmaskinen är ju till för att tvätta rent liksom… (Och jag äter inte i tvättmaskinen). Kiss är sterilt när det kommer ur bebisen, så det är dumt att ge sig på att skölja kissblöjor, för vattnet man sköljer med är ju inte sterilt (och inte blöjan kisset landar i heller), så då spär man ju bara på ev. tillväxt innan tvätt med en onödig sköljning. Det lär dröja ett antal månader innan kisset börjar lukta skarpt också, och då ffa om det varit instängt i en PUL-byxa e.d. en halv natt. Vi får se hur mycket lukt det blir och hur ofta man behöver tvätta för den sakens skull. Jag är ju ganska naturlig av mig redan i vårt parfymerade samhälle. Det är inte mycket som är parfymerat i mitt hem som inte kommer naturlig väg (Greta kan dofta ljuvligt blommigt när hon kommer utifrån t.ex.) och blotta tanken på att sätta en parfymerad lotionad köpeblöja på min bebis rumpa gör mig mörkrädd! Snacka om att skaffa behov av diverse krämer och dynga vi inte har med oss naturligt alls! Jag får kväljningar när jag öppnar ena klädbacken där Ronneby-loppis-kläderna ligger otvättade, eller ”nytvättade innan försäljning med stinkande parfymtvättmedel”!!! Urk för parfym!!

Skötväska stod också på listan och den här karamellen dök plötsligt upp på begagnatmarknaden på sjalbarn (mitt nya favoritforum) för en 500-ring, så jag slog till lite sådär spontant utan att ha hunnit kolla runt på olika väskor. Man vet ju ändå inte vad man vill ha eller behöver innan man testat. Insåg sedan efter en tråd i min grupp på AFF att jag är glad att jag har en ganska ofjantig man, för karlar ska tydligen vägra att visa sig med allt utom svarta skötväskor (ahaaaa, det är därför alla bebisgrejer är svarta!!). Detta är en Ju-Ju-Be PackaBe i mönstret Perky Perennials som kan vara både ryggsäck och axelväska. Klart en sommarbebis ska ha en glatt blommig skötväska som man ler när man ser! Jag trooor folk som ser min man med glatt blommig skötväska begriper att den inte hör till hans privata handväsksamling. Han har t.o.m. skojat om att den kanske funkar på skjutbanan sen när vi inte behöver skötväska längre, och jag tyckte det lät som en kul ny trend!

Som någon uppmärksam såg köpte jag även en potta på IKEA – ifall ifall. Jag hoppas kunna börja ECa så snart som möjligt, men det beror på hur vardagen ser ut, och det är inget jag kommer att stressa fram. TID har jag (att hålla på med sånt där….), för det tar lika lång tid att rutinpotta en bebis som att byta en bajsblöja efter att man låtit bebisen skita ner sig… 😉 Jag har blivit väldigt inspirerad av en tjej som lyckats kanon med att börja ECa sin 6-veckors bebis, som är såååå nöjd när hon slipper göra i blöjan! I början är det enklast att bara hålla bebisen över handfatet eller sätta sig på en pall vid toaletten, men när bebisen stabiliseras lite kan man hålla den över en potta och bli mer rörlig också. Så himla svårt kan det inte vara att tolka bebisens inbyggda reflexsignaler – det är trots allt mitt huvudintresse från min utbildning också med djurs beteende. Tyckte väninnans 6-månaders-bebis på IKEA var hur tydlig som helst när han satte igång och kommunicerade om hunger, trötthet eller smutsig blöja. Min söta kusin tipsade mig dessutom om en Oprah-film med en tjej som specialicerat sig på bebisläten som baseras på reflexerna – alltså ljuden bebisen gör innan vi är för dumma för att begripa vad bebisen vill, så den börjar gallskrika frustrerat istället. T.ex. smackandet i gommen med tungan som bebisen gör naturligt när den börjar vara hungrig. Innan dess finns ju dessutom kroppsspråk att läsa av. Viftande med armar, suttande på knogar osv vid hunger, korvande och bökande när man börjar vara nödig (ni vet ju själv hur det känns när man är kiss- eller bajsnödig) osv. Lillkillen fick en mössa nerkasad i ansiktet på vägen hem i bilbarnstolen och flaggade tidigt med ”obekvämt”-ljudet innan han började gråta förtvivlat. Så fort vi hade stannat och mamman lokaliserat problemet och plockat bort den busiga mössan blev han tyst och nöjd. Tänk bara om jag köpt alla fina tygblöjor helt i onödan!! 😉 Nä, blöja behövs iallafall. Men det blir mindre tvätt om man rutinpottar och ECar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.